Skiërs Marjolein Decroix en Dries Van den Broecke dagvaarden BOIC over niet-selectie voor Winterspelen

© belga

Na Marjolein Decroix wil ook Dries Van den Broecke via de rechtbank alsnog een selectie afdwingen voor de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, die plaatsvinden van 9 tot 25 februari.

Decroix en Van den Broecke claimen de startplaats die donderdag door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) werd toegekend aan skiër Sam Maes. Dat meldt het BOIC zaterdag.

Zondagvoormiddag komt de zaak voor in kort geding bij de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel. Later op de dag volgt allicht al een uitspraak aangezien het BOIC de definitieve selectielijst uiterlijk zondagavond aan het IOC moet communiceren.

De Belgische delegatie voor Pyeongchang bestaat uit 21 atleten. Sam Maes, de derde skiër naast Kai Alaerts en Kim Vanreusel, werd net als snelschaatser Mathias Vosté deze week toegevoegd aan Team Belgium nadat het BOIC na reallocaties extra startbewijzen kreeg toegewezen.

Het was eerst Marjolein Decroix die besliste naar de rechtbank te stappen om een selectie af te dwingen, omdat ze verkaarde ‘verbolgen’ te zijn over de manier waarop het selectiereglement werd toegepast door de Selectiecommissie van het BOIC en de Koninklijke Belgische Ski Federatie (KBSF).

“Het bijkomende startbewijs dat het BOIC na reallocatie door de Internationale Skifederatie toegekend kreeg is ‘genderneutraal’, wat betekent dat het BOIC die vrijgekomen plaats op de quotalijst zowel aan een vrouwelijke als aan een mannelijke atleet kon toewijzen”, meldt haar management zaterdag weten in een persbericht.

Decroix liet eerder al haar teleurstelling over haar niet-selectie blijken op haar persoonlijke website.

Mannelijke atleet

“Het BOIC besliste om de plaats aan de mannelijke atleet Sam Maes uit te reiken, op grond van het feit dat België een bijkomende startplaats kreeg op basis van de prestaties van een mannelijke atleet (Armand Marchand). Volgens het selectiereglement is dergelijke selectiegrond uitsluitend van toepassing als een vrijgekomen startplaats verplicht aan een atleet van het ene of het andere geslacht moet worden toegekend”, luidt de argumentatie.

Decroix wordt bijgestaan door meester Walter Van Steenbrugge. “Marjolein staat hoger gerangschikt in de selectiecriteria dan de overige skiërs die niet werden geselecteerd. Bijgevolg heeft zij volgens het reglement recht op de vrijgekomen plaats. Door en foutieve toepassing van het selectiereglement schendt het BOIC het gelijkheidsbeginsel, minstens is dit een ongeoorloofde discriminatie op grond van geslacht, wat strijdig is met onze grondwet”, aldus de jurist.

“Volgens een correcte toepassing van het selectiereglement moet Marjolein dus in de olympische selectie opgenomen worden.”

Decroix zegt ‘bijzonder aangedaan’ te zijn door haar niet-selectie: “Hier wordt mij ten onrechte ontnomen waar ik samen met mijn ouders, trainers en sponsors jarenlang keihard voor heb gewerkt. Door mijn 40e plaats op afgelopen WK ben ik trouwens de enige atleet die aan dezelfde selectiecriteria voldoet als de twee andere geselecteerden. Bij een negatieve uitkomst van deze zaak zal ik er in resterende deel van het seizoen alles aan doen om mijn sportieve gelijk te bewijzen.”

Later op de dag raakte bekend dat ook atleet Dries Van den Broecke de selectie van het BOIC betwist.

BOIC reageert

Het BOIC reageert zaterdagnamiddag als volgt: “Het BOIC heeft kennisgenomen van het feit dat de reallocatieplaats toegekend aan Sam Maes in het alpineskiën wordt geambieerd door twee andere atleten, Marjolein Decroix en Dries Van den Broecke. Na de neergelegde klachten van die twee atleten zal het BOIC morgen (zondag 28 januari, nvdr) voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel zijn standpunt pleiten via zijn advocatenbureau Cresta.”

Partner Content