Onderzoekers van de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de K.U. Leuven hebben tijdens de Memorial Van Damme de 100 meter sprint van Usain Bolt voor het eerst heel gedetailleerd met een laser gemeten. Daaruit is gebleken dat de Jamaicaanse spurtbom slechts in een drietal beperkte zones minder goed presteerde dan in Berlijn in 2009, toen hij zijn fabelachtig wereldrecord van 9.58 seconden liep. In Brussel liep Bolt vrijdag 9.76. LaserMet de laser kan de snelheid van Bolt 300 keer per seconde gemeten worden. Volgens de Leuvense onderzoekers kan hiermee de prestatie van de atleet in elke fase accuraat bepaald worden en afgeleid worden welke de mogelijke tekorten zijn.

Volgens de onderzoekers verloor Bolt in Brussel de meeste tijd tijdens de eerste vier passen. Na een vijftal meter haalde hij in Brussel een snelheid van 21,4 km/uur terwijl hij in Berlijn op die afstand reeds 25 km/uur bereikte. In de volgende drie passen maakte hij die snelheidsachterstand goed.

In Brussel begon zijn snelheid te dalen na 67m13 terwijl hij in Berlijn nog één stap langer kon versnellen. In de zone tot 75 meter lag zijn snelheid er 0,5 km/uur hoger.

In Brussel haalde hij een topsnelheid van 43,88 km/uur, in Berlijn van 44,5 km/uur. Ook tijdens de laatste 10 meter ligt zijn snelheid van Berlijn 0,5 km/uur hoger.

Bijschaven

"Bolts tijden zijn perfect referentiemateriaal om fase per fase te zien waar we onze eigen sprinters nog kunnen bijschaven", aldus Prof. Christophe Delecluse. (Belga/KVDA)

Het wereldrecord van Usain Bolt in slow motion:

Onderzoekers van de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de K.U. Leuven hebben tijdens de Memorial Van Damme de 100 meter sprint van Usain Bolt voor het eerst heel gedetailleerd met een laser gemeten. Daaruit is gebleken dat de Jamaicaanse spurtbom slechts in een drietal beperkte zones minder goed presteerde dan in Berlijn in 2009, toen hij zijn fabelachtig wereldrecord van 9.58 seconden liep. In Brussel liep Bolt vrijdag 9.76. LaserMet de laser kan de snelheid van Bolt 300 keer per seconde gemeten worden. Volgens de Leuvense onderzoekers kan hiermee de prestatie van de atleet in elke fase accuraat bepaald worden en afgeleid worden welke de mogelijke tekorten zijn. Volgens de onderzoekers verloor Bolt in Brussel de meeste tijd tijdens de eerste vier passen. Na een vijftal meter haalde hij in Brussel een snelheid van 21,4 km/uur terwijl hij in Berlijn op die afstand reeds 25 km/uur bereikte. In de volgende drie passen maakte hij die snelheidsachterstand goed. In Brussel begon zijn snelheid te dalen na 67m13 terwijl hij in Berlijn nog één stap langer kon versnellen. In de zone tot 75 meter lag zijn snelheid er 0,5 km/uur hoger. In Brussel haalde hij een topsnelheid van 43,88 km/uur, in Berlijn van 44,5 km/uur. Ook tijdens de laatste 10 meter ligt zijn snelheid van Berlijn 0,5 km/uur hoger. Bijschaven "Bolts tijden zijn perfect referentiemateriaal om fase per fase te zien waar we onze eigen sprinters nog kunnen bijschaven", aldus Prof. Christophe Delecluse. (Belga/KVDA)