Stoffel Vandoorne maakt F1-debuut als vervanger van Fernando Alonso

© Belga Image

Tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Bahrein vervangt Stoffel Vandoorne bij McLaren-Honda Fernando Alonso, die van de dokters geen startrecht krijgt na zijn crash in Australië. De 24-jarige West-Vlaming maakt zo zijn debuut in de koningsklasse van de autosport.

Dat bevestigt hun team McLaren-Honda. Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso maakte tijdens de openingsmanche op het circuit van Albert Park bij Melbourne een bijzonder zware crash. Als bij wonder kwam hij zonder kleerscheuren uit zijn verhakkelde bolide, donderdag werd hij door FIA-dokters aan de nodige tests onderworpen. Die gaven de Spanjaard rood licht, hij mag dus niet starten op het circuit van Sakhir.

Het forfait van Alonso betekent goed nieuws voor Stoffel Vandoorne, de reserverijder bij McLaren. De 24-jarige West-Vlaming, vorig seizoen nog eindwinnaar in de GP2 Series en dit seizoen aan de slag in de Japanse Super Formula, maakt zo zijn grote Formule 1-debuut.

‘Ik stap bijna het vliegtuig in naar Bahrein, een beetje vroeger dan verwacht, maar ik kijk er heel erg naar uit. Ik zal mijn uiterste best doen voor McLaren-Honda’, zo tweette hij.

Jacky Ickx

Vandoorne is de eerste Belg sinds Jérôme D’Ambrosio die aantreedt in de Formule 1. D’Ambrosio, nu aan de slag in het Formule E-kampioenschap, reed in 2011 voor Marussia en kwam in 2012 als testpiloot voor Lotus nog eenmaal in actie in de GP van Italië.

Ook is Vandoorne de tweede Belg die voor McLaren in actie komt, na Jacky Ickx in 1973.

Goede herinneringen

Vandoorne heeft goede herinneringen aan Bahrein. Bij zijn GP2-debuut in 2014 zegevierde hij er meteen. Hij begon het vorige seizoen, waarin hij de titel in de GP2 Series pakte, met een zege en een tweede plaats in Sakhir. Afgelopen november won hij er nog de lange race en werd hij tweede in de korte race.

Vrijdag staan de eerste twee vrije oefenritten op het menu in Bahrein. De eerste vrije oefensessie gaat door van 13u tot 14u30 Belgische tijd, de tweede van 17u tot 18u30. De derde vrije oefensessie (14u-15u) en de kwalificaties (17u-18u) zijn voor zaterdag. De GP zelf wordt zondag vanaf 17u gereden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content