Superbowl: de ultieme wraak van Tom Brady?

© BELGAIMAGE

Tom Brady kan zich zondag in de Superbowl, de finale van de Americanfootballcompetitie, tot de meest succesvolle quarterback ooit kronen.

Al jaren woedt bij de NFL-fans en -kenners de discussie: is Tom Brady de Greatest Quarterback (de passgever) of All Time? Beter dan de legendarische Joe Montana? Beter dan zijn tijdsgenoot Peyton Manning (die vorig jaar stopte)?

Een discussie met evenveel pro’s en contra’s, al liep het zorgvuldig opgebouwd celebrity-imago van Brady, die getrouwd is met het Braziliaanse supermodel Gisèle Bundchen, een flinke bluts op door de zogenaamde Deflategate. ‘Valsspeler’ Brady zou een rol hebben gespeeld in het opzettelijk aflaten van lucht in de footballs die gebruikt werden in het AFC Championships van 2015. Na een lange procedure tegen de NFL kreeg hij daarvoor vier wedstrijden schorsing in het begin van dit seizoen.

Ook de voorbije weken bleef de controverse hangen, omdat Brady een goede band heeft met president Donald Trump. Als een van de weinige profsporters in de VS komt hij daar openlijk voor uit.

Record

Zoet zal dan ook de wraak smaken als de 39-jarige quarterback zondag in Houston met de New England Patriots zijn zevende Superbowl speelt (een record, twee meer dan het nummer twee John Elway). En vooral als hij zijn vijfde Vince Lombarditrofee (na 2001, 2003, 2004 en 2014) in de lucht mag steken. Want dan zou Brady alleen recordhouder worden, met één Superbowl meer dan Terry Bradshaw en Joe Montana (elk vier).

Die kans is reëel, want in de finale neemt hij het op tegen de verrassende Atlanta Falcons, die voor het seizoen aan 100 tegen 1 stonden bij de bookmakers in Las Vegas, terwijl de Patriots aan 5 tegen 1 genoteerd werden.

Bovendien kan Brady rekenen op het meesterbrein van coach Bill Belichick, die New England ook naar de vier vorige Superbowlzeges loodste. Als de gecontesteerde quarterback daar een nieuwe aan toevoegt, zal dat zijn erfenis als niet alleen de meest succesvolle, maar ook de grootste QB aller tijden nog meer kracht bij zetten. Tot spijt van de velen die hem benijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content