Tot verbazing en ergernis bij coaches en rijders staat de 10 kilometer dit seizoen op de openingsdag van de vierdaagse in Thialf - 12 t.e.m. 15 februari - geprogrammeerd. Een zware inspanning op donderdag zou ten koste kunnen gaan van de andere prestaties bij de WK, is de algemene redenering.

Sven Kramer doet op het WK alleen nog mee aan de ploegachtervolging (vrijdag) en de 5.000 meter (zaterdag).

Bart Swings rijdt na de 10.000 meter ook de 1.500 meter (vrijdag), nog steeds zijn favoriete onderdeel, de 5.000 meter (zaterdag) en de massastart (zondag).

Bart Swings, BELGA
Bart Swings © BELGA

Wereldtop

Swings (23) is erop gebrand om dit jaar door te stoten naar de absolute wereldtop. Op de Olympische Winterspelen in Sotsji greep hij net naast een medaille, maar dit seizoen wil hij meer dan de Nederlanders het vuur aan de schenen leggen. De Leuvenaar laat daarom het WK skeeleren aan zich voorbijgaan en heeft met Rutger Tijssen de voormalige coach van schaatslegende Sven Kramer achter zich. Het WK afstanden in Heerenveen is een van de hoofddoelen van Swings. Daar moet duidelijk worden of onze landgenoot erin geslaagd is om de kloof met de Nederlandse wereldtoppers te dichten.

Uit een test op de 1.000 meter, zondag tijdens de wereldbekermanche sprint in Thialf, bleek dat het in ieder geval met de snelheid van Swings wel goed zit. Uitzonderlijk was Swings' tijd in de B-groep zeker niet te noemen. Maar de sterke laatste ronde (27,1) was een goede indicatie dat de beste Belgische schaatser in vorm komt. In de A-groep waren slechts drie specialisten in de laatste ronde, als de benen zwaar verzuurd zijn, rapper dan Swings.

Voor Swings liggen op de langste afstand goede kansen. In Heerenveen mogen immers niet meer dan twee Nederlanders deelnemen, hetgeen ook bij de komende Winterspelen het geval zal zijn. Swings weet wat hij heeft aan Jorrit Bergsma en Kramer. Het maakt in ieder geval een clean sweep van Oranje, zoals die zich vorig jaar in Sotsji voordeed, onmogelijk. (Belga/KVDA)

Tot verbazing en ergernis bij coaches en rijders staat de 10 kilometer dit seizoen op de openingsdag van de vierdaagse in Thialf - 12 t.e.m. 15 februari - geprogrammeerd. Een zware inspanning op donderdag zou ten koste kunnen gaan van de andere prestaties bij de WK, is de algemene redenering. Sven Kramer doet op het WK alleen nog mee aan de ploegachtervolging (vrijdag) en de 5.000 meter (zaterdag). Bart Swings rijdt na de 10.000 meter ook de 1.500 meter (vrijdag), nog steeds zijn favoriete onderdeel, de 5.000 meter (zaterdag) en de massastart (zondag). Swings (23) is erop gebrand om dit jaar door te stoten naar de absolute wereldtop. Op de Olympische Winterspelen in Sotsji greep hij net naast een medaille, maar dit seizoen wil hij meer dan de Nederlanders het vuur aan de schenen leggen. De Leuvenaar laat daarom het WK skeeleren aan zich voorbijgaan en heeft met Rutger Tijssen de voormalige coach van schaatslegende Sven Kramer achter zich. Het WK afstanden in Heerenveen is een van de hoofddoelen van Swings. Daar moet duidelijk worden of onze landgenoot erin geslaagd is om de kloof met de Nederlandse wereldtoppers te dichten.Uit een test op de 1.000 meter, zondag tijdens de wereldbekermanche sprint in Thialf, bleek dat het in ieder geval met de snelheid van Swings wel goed zit. Uitzonderlijk was Swings' tijd in de B-groep zeker niet te noemen. Maar de sterke laatste ronde (27,1) was een goede indicatie dat de beste Belgische schaatser in vorm komt. In de A-groep waren slechts drie specialisten in de laatste ronde, als de benen zwaar verzuurd zijn, rapper dan Swings.Voor Swings liggen op de langste afstand goede kansen. In Heerenveen mogen immers niet meer dan twee Nederlanders deelnemen, hetgeen ook bij de komende Winterspelen het geval zal zijn. Swings weet wat hij heeft aan Jorrit Bergsma en Kramer. Het maakt in ieder geval een clean sweep van Oranje, zoals die zich vorig jaar in Sotsji voordeed, onmogelijk. (Belga/KVDA)