Gemiddeld 35°C, daar zullen de sporters én supporters tijdens de volgende zomerspelen in Tokio mee kampen. Het zijn haast ondraaglijke temperaturen en dan zeker ook als je niet in de schaduw zit, wat net een groot probleem wordt volgend jaar aangezien de meeste stadions geen dak hebben door geldtekort. Daarom zoekt Tokio al lange tijd naar oplossingen om de temperatuur te doen dalen, van mistmachines tot grote parapluhoeden. En nu dus ook sneeuwmachines.

Deze week werden de machines voor een eerste keer getest tijdens een test-event van de kano-sprinten. De toeschouwers kregen meer dan 300 kg artificiële sneeuw over zich gekapt om ervoor te zorgen dat de temperatuur zou dalen in de stadions, maar echt grote veranderingen kwamen er niet. De temperatuur, 25°C, bleef hetzelfde na de test.

De organisatoren vonden de test dus niet helemaal geslaagd, maar zagen ook andere voordelen: de toeschouwers raakten wel enigszins afgekoeld en de sneeuw zorgde ook voor meer enthousiasme op de tribunes. Dat de hitte een groot probleem kan vormen op de volgende Olympische Spelen, bewezen de voorbije zomers. Twee jaar geleden stierven nog 65 mensen aan de warmte en vorig jaar werden meer dan 5.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis. De komende weken en maanden zullen er dus nog meer tests volgen.

De mensen genoten er duidelijk van., Belga
De mensen genoten er duidelijk van. © Belga
Ook op de paden konden de mensen genieten van de sneeuw., Belga
Ook op de paden konden de mensen genieten van de sneeuw. © Belga
Gemiddeld 35°C, daar zullen de sporters én supporters tijdens de volgende zomerspelen in Tokio mee kampen. Het zijn haast ondraaglijke temperaturen en dan zeker ook als je niet in de schaduw zit, wat net een groot probleem wordt volgend jaar aangezien de meeste stadions geen dak hebben door geldtekort. Daarom zoekt Tokio al lange tijd naar oplossingen om de temperatuur te doen dalen, van mistmachines tot grote parapluhoeden. En nu dus ook sneeuwmachines.Deze week werden de machines voor een eerste keer getest tijdens een test-event van de kano-sprinten. De toeschouwers kregen meer dan 300 kg artificiële sneeuw over zich gekapt om ervoor te zorgen dat de temperatuur zou dalen in de stadions, maar echt grote veranderingen kwamen er niet. De temperatuur, 25°C, bleef hetzelfde na de test. De organisatoren vonden de test dus niet helemaal geslaagd, maar zagen ook andere voordelen: de toeschouwers raakten wel enigszins afgekoeld en de sneeuw zorgde ook voor meer enthousiasme op de tribunes. Dat de hitte een groot probleem kan vormen op de volgende Olympische Spelen, bewezen de voorbije zomers. Twee jaar geleden stierven nog 65 mensen aan de warmte en vorig jaar werden meer dan 5.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis. De komende weken en maanden zullen er dus nog meer tests volgen.