Het Russische ijshockeyteam Lokomotiv Jaroslav werd gisteren gedecimeerd na een vliegtuigcrash in Centraal-Rusland. Helaas is het drama niet het eerste in zijn soort. Een overzicht van topsporters die om het leven kwamen bij een vliegtuigongeval.

Torino 1949

Achttien spelers alsook directeuren en stafleden van de Italiaanse voetbalclub AC Torino kwamen op 4 mei 1949 om het leven toen hun vliegtuig neerstortte op de heuvel Superga nabij Turijn. Met de ramp verdween het beste team ooit van AC Torino, dat net vier opeenvolgende Italiaanse landstitels had gewonnen.

München 1958

Een ander succesvol team dat werd gedecimeerd door een vliegtuigcrash is Manchester United. Op 6 februari 1958 kwamen acht spelers van de Engelse club om het leven toen hun toestel van Britisch European Airways crashte bij een poging om op te stijgen na een tussenstop in München. Het team was op de terugweg van Belgrado, waar het zich had gekwalificeerd voor de halve finales van de Europa Cup I. Het elftal onder leiding van trainer Matt Busby droeg de bijnaam 'Busby Babes'.

Lakers 1960

Gelukkig loopt het verhaal niet altijd slecht af. Toen de Lakers, die toen nog in Minneapolis speelden, in 1960 terugkeerden van een match in Saint-Louis werd hun vliegtuig getroffen door een technisch panne. De piloot slaagde er echter in het toestel te laten landen in een maïsveld. Alle inzittenden bleven ongedeerd.

Berg 1961

Vijftig jaar geleden, op 15 februari 1961, liet het volledige nationale kunstschaatsteam van de VS het leven bij de crash van hun Boeing 707 in Berg (Kampenhout). Het toestel was op weg van New York, via Brussel, naar Praag voor het wereldkampioenschap.

Andes 1972

De ramp die waarschijnlijk de meeste mensen zich zullen herinneren - vooral dankzij de film 'Alive' - is die van het Uruguayaanse rugbyteam in het Andesgebergte op 13 oktober 1972. Zestien van de vijfenveertig passagiers overleefden de vliegtuigcrash en moesten de slachtoffers opeten om in leven te blijven. Na 72 dagen werden ze gered.

De Tupolev van de Rode Duivels 2010

Past niet in het rijtje maar is wel het vermelden waard: de crash op 4 december vorig jaar van de Tupolev waarmee de Rode Duivels twee weken eerder naar Rusland waren gereisd voor een oefeninterland. Bij de crash in Moskou vielen twee doden en acht gewonden. (Sport/Footmagazine - Le Vif - KVDA)

Het Russische ijshockeyteam Lokomotiv Jaroslav werd gisteren gedecimeerd na een vliegtuigcrash in Centraal-Rusland. Helaas is het drama niet het eerste in zijn soort. Een overzicht van topsporters die om het leven kwamen bij een vliegtuigongeval.Torino 1949 Achttien spelers alsook directeuren en stafleden van de Italiaanse voetbalclub AC Torino kwamen op 4 mei 1949 om het leven toen hun vliegtuig neerstortte op de heuvel Superga nabij Turijn. Met de ramp verdween het beste team ooit van AC Torino, dat net vier opeenvolgende Italiaanse landstitels had gewonnen. München 1958 Een ander succesvol team dat werd gedecimeerd door een vliegtuigcrash is Manchester United. Op 6 februari 1958 kwamen acht spelers van de Engelse club om het leven toen hun toestel van Britisch European Airways crashte bij een poging om op te stijgen na een tussenstop in München. Het team was op de terugweg van Belgrado, waar het zich had gekwalificeerd voor de halve finales van de Europa Cup I. Het elftal onder leiding van trainer Matt Busby droeg de bijnaam 'Busby Babes'. Lakers 1960 Gelukkig loopt het verhaal niet altijd slecht af. Toen de Lakers, die toen nog in Minneapolis speelden, in 1960 terugkeerden van een match in Saint-Louis werd hun vliegtuig getroffen door een technisch panne. De piloot slaagde er echter in het toestel te laten landen in een maïsveld. Alle inzittenden bleven ongedeerd. Berg 1961 Vijftig jaar geleden, op 15 februari 1961, liet het volledige nationale kunstschaatsteam van de VS het leven bij de crash van hun Boeing 707 in Berg (Kampenhout). Het toestel was op weg van New York, via Brussel, naar Praag voor het wereldkampioenschap. Andes 1972 De ramp die waarschijnlijk de meeste mensen zich zullen herinneren - vooral dankzij de film 'Alive' - is die van het Uruguayaanse rugbyteam in het Andesgebergte op 13 oktober 1972. Zestien van de vijfenveertig passagiers overleefden de vliegtuigcrash en moesten de slachtoffers opeten om in leven te blijven. Na 72 dagen werden ze gered. De Tupolev van de Rode Duivels 2010 Past niet in het rijtje maar is wel het vermelden waard: de crash op 4 december vorig jaar van de Tupolev waarmee de Rode Duivels twee weken eerder naar Rusland waren gereisd voor een oefeninterland. Bij de crash in Moskou vielen twee doden en acht gewonden. (Sport/Footmagazine - Le Vif - KVDA)