Volgens de laatste peiling van televisiezender NHK is slechts 27 procent van de Japanners voorstander, 31 procent wil de Spelen opnieuw uitstellen en 32 procent denkt dat een definitieve afgelasting de beste optie is. Ook vorige peilingen resulteerden in gelijkaardige cijfers.

De Spelen van Tokio werden in maart, vlak na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, reeds uitgesteld tot de zomer van 2021. De financiële gevolgen daarvan zijn nu al niet min. Begin deze maand lieten de organisatoren reeds weten uit te gaan van een meerkost van 2,1 miljard euro, wat de totale kost op 13 miljard euro zou brengen.

Nieuw uitstel zou een financiële catastrofe betekenen. Volgens Yuriko Koike, gouverneur van Tokio, is er momenteel dan ook niets dat erop wijst dat de Spelen niet zouden kunnen doorgaan, ondanks de tweede coronagolf wereldwijd, het scepticisme bij de bevolking en de vaccinatiecampagne die nog op gang moet komen. In een interview met nieuwsagentschap AFP benadrukte ze eveneens dat de Spelen van 2021 een belangrijke impact zullen hebben op toekomstige olympische evenementen, zoals de Winterspelen van 2022 in Peking en de Zomerspelen van 2024 in Parijs.

De voorbereidingen gaan intussen gewoon door en de olympische fakkeltocht zal in maart starten in de prefectuur van Fukushima, zo bevestigden de organisatoren dinsdag. Op 25 maart wordt er daar gestart in een voetbalschool, 121 dagen later moet de olympische fakkel aangestoken worden in het olympisch stadion in de hoofdstad Tokio. De gedetailleerde route van de fakkeltocht zal medio februari bekendgemaakt worden.

Volgens de laatste peiling van televisiezender NHK is slechts 27 procent van de Japanners voorstander, 31 procent wil de Spelen opnieuw uitstellen en 32 procent denkt dat een definitieve afgelasting de beste optie is. Ook vorige peilingen resulteerden in gelijkaardige cijfers. De Spelen van Tokio werden in maart, vlak na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, reeds uitgesteld tot de zomer van 2021. De financiële gevolgen daarvan zijn nu al niet min. Begin deze maand lieten de organisatoren reeds weten uit te gaan van een meerkost van 2,1 miljard euro, wat de totale kost op 13 miljard euro zou brengen. Nieuw uitstel zou een financiële catastrofe betekenen. Volgens Yuriko Koike, gouverneur van Tokio, is er momenteel dan ook niets dat erop wijst dat de Spelen niet zouden kunnen doorgaan, ondanks de tweede coronagolf wereldwijd, het scepticisme bij de bevolking en de vaccinatiecampagne die nog op gang moet komen. In een interview met nieuwsagentschap AFP benadrukte ze eveneens dat de Spelen van 2021 een belangrijke impact zullen hebben op toekomstige olympische evenementen, zoals de Winterspelen van 2022 in Peking en de Zomerspelen van 2024 in Parijs. De voorbereidingen gaan intussen gewoon door en de olympische fakkeltocht zal in maart starten in de prefectuur van Fukushima, zo bevestigden de organisatoren dinsdag. Op 25 maart wordt er daar gestart in een voetbalschool, 121 dagen later moet de olympische fakkel aangestoken worden in het olympisch stadion in de hoofdstad Tokio. De gedetailleerde route van de fakkeltocht zal medio februari bekendgemaakt worden.