Uitkijken naar titanenduel tussen Usain Bolt en Justin Gatlin op WK atletiek (video)

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het WK atletiek in Peking is voor spurtbom Usain Bolt een terugkeer naar het Vogelneststadion waar de Jamaicaan op de Olympische Spelen in 2008 wereldrecords liep op de 100 en 200 meter. Hij moet er nu afrekenen met de Amerikaan Justin Gatlin, die voorlopig de snelste man van het jaar is.

Het WK atletiek in Peking begint zaterdag en Usain Bolt komt op de eerste competitiedag al meteen in actie in het Vogelneststadion. Hij heeft aan dat stadion goede herinneringen, want ‘The Lightning Bolt’ liep er in 2008 op de Olympische Spelen naar goud op de 100 en de 200 meter (video), telkens met een wereldrecord (respectievelijk 9.69 en 19.30). Hij verbeterde beide wereldrecords een jaar later op het WK in Berlijn: 9.58 en 19.19.

Titanenduel

Justin Gatlin
Justin Gatlin© Belga Image

Bolt mikt in Peking op een derde wereldtitel op de 100 meter (na 2009 en 2013) en een vierde op de 200 meter (na 2009, 2011 en 2013). Hij zal dan wel telkens moeten afrekenen met de controversiële Amerikaan Justin Gatlin. De voormalige dopingzondaar is met 9.74 voorlopig de snelste man van het jaar. Bolt liep in 2015 nog niet sneller dan 9.87. Ook zijn landgenoot Asafa Powell (9.81) en het 20-jarige Amerikaanse toptalent Trayvon Bromell (9.84) deden in 2015 al beter dan Bolt.

Twee dagen voor de start van het toernooi en een dag voor zijn 29e verjaardag stond Bolt de pers te woord. ‘Ik ben in topvorm,’ verzekert de superster. ‘Mijn start staat weer op punt en ik ben klaar voor de opdracht. Of ik opnieuw zal winnen, kan ik niet voorspellen. Het blijft atletiek, je weet nooit wat er zal gebeuren.’

Dopingschandalen

Bolt wordt ook beschouwd als ‘de redder’ van zijn sport, die geteisterd wordt door dopingschandalen. ‘Het heeft echt een centrale plaats gekregen,’ reageerde de Jamaicaan. ‘Al wat ik de voorbije weken hoorde was doping, doping, doping. Het gaat niet meer over de competitie. Ik vind dat jammer, maar ik kan er niet veel aan doen.’

Video: Bolt traint voor het WK in Peking

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content