De 23-jarige Thomas Van der Plaetsen neemt in Sport/Voetbalmagazine geen blad voor de mond. "Topatleten hebben in België het gevoel dat ze tegengehouden in plaats van vooruitgeholpen worden. Het topsportbudget van de Vlaamse Atletiekliga is al een paar jaar aan het stagneren, zodat er op het vlak van sponsoring meer inspanningen gedaan moeten worden. Een sportfederatie moet, net zoals een bedrijf, groeien."

"Ik heb momenteel een voltijds contract bij Bloso en daar kan ik van leven, alleen werden de voorwaarden - top acht van de wereld - nog maar eens verscherpt."

"Dit jaar heb ik tijdens de contractbespreking met de mensen van Bloso de vraag gesteld: 'Ik moet steeds beter doen, maar waarom gaat de federatie er niet op vooruit?' Geen antwoord gekregen."

Geen topsportstructuur

Van der Plaetsen geeft het voorbeeld van de Britse atletiekfederatie, die in 2008 de Nederlandse sportbestuurder Charles van Commenée als technisch directeur binnenhaalde.

"Hij heeft een aantal dinosaurussen - bestuurders die al jaren meedraaiden - buiten gegooid en vervangen door enthousiaste medewerkers, die nieuwe sponsors binnenhaalden en waardoor het budget van UK Athletics gevoelig gestegen is."

"Als er bij ons prestaties neergezet worden, is dat altijd de verdienste van individuen, nooit van een topsportstructuur. Successen ondanks, en niet dankzij de sportfederaties. Want zij hebben noch de kennis noch de middelen om atleten naar de top te brengen."

Kevin, Jonathan en Hans

"Kevin en Jonathan Borlée hebben hun prestaties voor een groot deel te danken aan hun vader, Jacques, die zelf voor omkadering en sponsoring gezorgd heeft. En nu hebben de Borlées ook nog eens de Waalse atletiekfederatie moeten dagvaarden om Jacques' vergoeding van 2013 te krijgen..." (schudt het hoofd)

"Op het einde van hun carrière zijn bepaalde atleten of coaches zó verbitterd, dat ze nooit in 'het systeem' zullen stappen. Heel spijtig. Hans (van Alphen, nvdr) kon ook al veel verder gestaan hebben, maar heeft nooit de middelen gekregen. Tot hij vierde op de Spelen in Londen werd..."

"Heel frustrerend, vechten tegen windmolens. En eenmaal je compromissen moet sluiten - slechts een maand in plaats van twee maanden op stage naar Zuid-Afrika gaan - is het niet meer plezant."

"Ik wil mezelf niet met Ashton Eaton, de wereldkampioen, vergelijken, ik stel alleen vast dat zijn budget jaarlijks een miljoen dollar (730.000 euro, nvdr) bedraagt en het onze voor dit jaar 20.000 euro. Dan strijd je niet met gelijke middelen, maar 'ze' weten ook dat we het zelf wel zullen proberen op te lossen omdat we bezeten zijn door onze sport."

De 23-jarige Thomas Van der Plaetsen neemt in Sport/Voetbalmagazine geen blad voor de mond. "Topatleten hebben in België het gevoel dat ze tegengehouden in plaats van vooruitgeholpen worden. Het topsportbudget van de Vlaamse Atletiekliga is al een paar jaar aan het stagneren, zodat er op het vlak van sponsoring meer inspanningen gedaan moeten worden. Een sportfederatie moet, net zoals een bedrijf, groeien." "Ik heb momenteel een voltijds contract bij Bloso en daar kan ik van leven, alleen werden de voorwaarden - top acht van de wereld - nog maar eens verscherpt.""Dit jaar heb ik tijdens de contractbespreking met de mensen van Bloso de vraag gesteld: 'Ik moet steeds beter doen, maar waarom gaat de federatie er niet op vooruit?' Geen antwoord gekregen."Geen topsportstructuurVan der Plaetsen geeft het voorbeeld van de Britse atletiekfederatie, die in 2008 de Nederlandse sportbestuurder Charles van Commenée als technisch directeur binnenhaalde. "Hij heeft een aantal dinosaurussen - bestuurders die al jaren meedraaiden - buiten gegooid en vervangen door enthousiaste medewerkers, die nieuwe sponsors binnenhaalden en waardoor het budget van UK Athletics gevoelig gestegen is.""Als er bij ons prestaties neergezet worden, is dat altijd de verdienste van individuen, nooit van een topsportstructuur. Successen ondanks, en niet dankzij de sportfederaties. Want zij hebben noch de kennis noch de middelen om atleten naar de top te brengen." Kevin, Jonathan en Hans"Kevin en Jonathan Borlée hebben hun prestaties voor een groot deel te danken aan hun vader, Jacques, die zelf voor omkadering en sponsoring gezorgd heeft. En nu hebben de Borlées ook nog eens de Waalse atletiekfederatie moeten dagvaarden om Jacques' vergoeding van 2013 te krijgen..." (schudt het hoofd)"Op het einde van hun carrière zijn bepaalde atleten of coaches zó verbitterd, dat ze nooit in 'het systeem' zullen stappen. Heel spijtig. Hans (van Alphen, nvdr) kon ook al veel verder gestaan hebben, maar heeft nooit de middelen gekregen. Tot hij vierde op de Spelen in Londen werd..." "Heel frustrerend, vechten tegen windmolens. En eenmaal je compromissen moet sluiten - slechts een maand in plaats van twee maanden op stage naar Zuid-Afrika gaan - is het niet meer plezant.""Ik wil mezelf niet met Ashton Eaton, de wereldkampioen, vergelijken, ik stel alleen vast dat zijn budget jaarlijks een miljoen dollar (730.000 euro, nvdr) bedraagt en het onze voor dit jaar 20.000 euro. Dan strijd je niet met gelijke middelen, maar 'ze' weten ook dat we het zelf wel zullen proberen op te lossen omdat we bezeten zijn door onze sport."