Tijdens het traditionele défilé op de openingsceremonie zal het vluchtelingenteam, dat bestaat uit tien atleten, onder de olympische vlag lopen, net achter het thuisland Brazilië. Het IOC wil op die manier een signaal van hoop uitzenden naar alle vluchtelingen over de hele wereld en de vluchtelingenproblematiek nog meer onder de aandacht brengen. De tien atleten, die het officiële statuut van vluchteling moesten hebben, werden gekozen uit een groep van 43 kandidaten. Het gaat om vijf atleten uit Zuid-Soedan, twee judoka's uit Congo, twee Syrische zwemmers en een marathonloper uit Ethiopië.

Zowel het sportieve aspect als het persoonlijke parkoers van de atleten werd in acht genomen om de tien te selecteren. "Deze vluchtelingen hebben geen thuis, geen team, geen vlag en geen volkslied", zei IOC-voorzitter Thomas Bach vrijdag. "We bieden hun een huis aan in het olympisch dorp. Als symbool van hoop voor alle vluchtelingen ter wereld." Het vluchtelingenteam zal op dezelfde wijze begeleid worden als elk ander team. Zo zal de Keniaanse Tegla Loroupe, voormalig recordhoudster op de marathon, de ploeg leiden. (Belga/TE)

Tijdens het traditionele défilé op de openingsceremonie zal het vluchtelingenteam, dat bestaat uit tien atleten, onder de olympische vlag lopen, net achter het thuisland Brazilië. Het IOC wil op die manier een signaal van hoop uitzenden naar alle vluchtelingen over de hele wereld en de vluchtelingenproblematiek nog meer onder de aandacht brengen. De tien atleten, die het officiële statuut van vluchteling moesten hebben, werden gekozen uit een groep van 43 kandidaten. Het gaat om vijf atleten uit Zuid-Soedan, twee judoka's uit Congo, twee Syrische zwemmers en een marathonloper uit Ethiopië. Zowel het sportieve aspect als het persoonlijke parkoers van de atleten werd in acht genomen om de tien te selecteren. "Deze vluchtelingen hebben geen thuis, geen team, geen vlag en geen volkslied", zei IOC-voorzitter Thomas Bach vrijdag. "We bieden hun een huis aan in het olympisch dorp. Als symbool van hoop voor alle vluchtelingen ter wereld." Het vluchtelingenteam zal op dezelfde wijze begeleid worden als elk ander team. Zo zal de Keniaanse Tegla Loroupe, voormalig recordhoudster op de marathon, de ploeg leiden. (Belga/TE)