‘Waarom de nieuwe swing van Tiger Woods niet de echte oorzaak van zijn rugproblemen is’

Tiger Woods mist de start van het golfseizoen. De Amerikaan is nog altijd onvoldoende hersteld van zijn tweede herniaoperatie. Thomas D’havé vermoedt een verband tussen zijn lage rugpijn en sluimerende ontstekingsprocessen elders in zijn lichaam.

Waarom de nieuwe swing van Tiger Woods niet de echte oorzaak van zijn rugproblemen is

Donderdag ging in Augusta (Georgia) The Masters van start, het eerste majorgolftornooi van het seizoen. Tiger Woods is er door rugproblemen niet bij. In september van vorig jaar onderging hij al voor de tweede keer een operatie aan de onderrug.

De Amerikaan is een van de meest atletische golfers in het circuit. Mede dankzij een sterke corerotatie ontwikkelt hij een ongekende clubhead speed – dat is de snelheid waarmee bij een slag de kop van de golfstok de golfbal raakt. Vooral de buikspieren en de onderste rugspieren spelen daarbij een rol. Maar ondanks dat atletisch vermogen was voor Tiger Woods een hernia blijkbaar onafwendbaar geworden én het logisch gevolg van de krachtontwikkeling op zijn rug.

Case closed?

Of… toch niet helemaal?

De laatste jaren is er meer en meer onderzoek dat de stelling over de link tussen mechanische belasting en hernia ontkracht.

Sinds zijn eerste operatie aan de onderrug in maart 2014 haalde Tiger Woods nooit meer zijn oude niveau. Golfblogs leggen de oorzaak van zijn herniaprobleem bij de nieuwe swing die hij zich de voorbije jaren met een nieuwe coach eigen maakte. Die aangepaste swing zou zijn rug meer belasten omdat zijn knie anders wordt gebruikt _ voorheen hield hij zijn knie gestrekt, sindsdien deed hij het met een ‘softe knie’.

Dit is volledig in overeenstemming met de klassieke visie dat een hernia aan de lage rug altijd wordt veroorzaakt door een te hoge mechanische belasting door werk- of sportactiviteit.

Maar de laatste jaren is er meer en meer onderzoek dat de stelling over de link tussen mechanische belasting en hernia ontkracht én aantoont dat het ontstaan van deze rugproblematiek wordt veroorzaakt door een verhoogde langdurige aanwezigheid van bacteriën in de tussenwervelschijf (lees meer) Om die reden wordt ook meer en meer gesuggereerd om antibiotica in te zetten als behandeling voor lage rugklachten.

Maar waar komen dan die bacteriën vandaan?

De oplossing voor rugproblemen bij Tiger Woods en andere topsporters ligt vaak in het aanpakken van de verstoorde immunitaire processen in hun lichaam.

Wat vaak blijkt voor te komen, zijn sluimerende ontstekingshaarden in de tanden of in het darmgebied. Deze bacteriën verplaatsen zich in de bloedbaan, infiltreren in andere weefsels (de discus of de tussenwervelschijf) en zorgen voor lokale ontsteking _ en dus verzwakking van de discus of de tussenwervelschijf. Wat overigens ook niet zelden gebeurt, is: tijdens een operatie vinden in het ziekenhuis lichaamsvreemde bacteriën hun weg in het lichaam, waardoor het zich nadien nooit meer volledig herstelt.

Natuurlijk is het zo dat een trauma of een mechanische belasting de spreekwoordelijke druppel is die de emmer doet overlopen. De analyse van golfexperts dat de aangepaste swing de rug anders belast, is ongetwijfeld juist.

Maar: hoe zit het met de belastbaarheid van de rug?

De echte uitdaging in de praktijk is oude, niet geheelde wonden op te sporen _ in de wetenschap dat het symptoom zelden het echte probleem is. In deze context werd ook interessant onderzoek gedaan door collega-osteopaat Frédéric Van Burm en Henny Solleveld van SportsInjuryLab. Zij vonden een relatie tussen een verstoorde mondhygiëne en non-contactletsels aan de onderste ledematen. (pdf)

Het technische aspect kan uiteraard beter beoordeeld worden door golfexperten. Maar aangezien de klachten maanden na de operatie blijven aanhouden, is het duidelijk dat de aanpassing van zijn swing niet de enige reden was voor deze rugproblematiek.

Voor mij is het dus zo dat in deze casuïstiek verborgen ontstekingsprocessen elders in het lichaam een cruciale rol spelen. De oplossing voor rugproblemen bij Tiger Woods en andere topsporters ligt vaak in het aanpakken van de verstoorde immunitaire processen in hun lichaam.

We moeten op zoek naar de oorzaak van de oorzaak van de oorzaak.

In 2015 publiceerde Leo Pruimboom hieromtrent zijn bevindingen in het artikel ‘stress induces endotoxemia and low grade inflammation bij increasing barrier permeability‘. Als het immuunsysteem langdurig actief blijft, dan zullen ontstekingsstoffen (pro-inflammatoire cytokines) gaan circuleren in de bloedbaan. Interessant is ook dat eens het weefsel chronisch ontstoken is, er vervetting van dat weefsel zal plaatsvinden. Vet neemt dan de plaats in van spieren. Maar vet kan de rug niet stabiliseren.

Dr. Urquhart, die ook al publiceerde over de aanwezigheid van bacteriën in de discus, publiceerde daarover vorig jaar een artikel in The Spine Journal. Daarin stelde hij het verband vast tussen schade en pijn in de lage rug en de infiltratie van vetweefsel in de spieren ter hoogte van de onderrug. Voor mij is het een conditio sine qua non om eerst de ontsteking te beëindigen en pas daarna de rug weer optimaal belastbaar te maken.

Een mechanische belasting is immers niet de oorzaak van een hernia.

Voor mij is het een conditio sine qua non om eerst de ontsteking te beëindigen en pas daarna de rug weer optimaal belastbaar te maken.

We moeten op zoek naar de oorzaak van de oorzaak van de oorzaak.

Opgetekend door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content