Waarom het stil blijft rond Michael Schumacher

© belgaimage

Ruim vier jaar al is het stil rond Michael Schumacher. Na zijn dramatisch skiongeval weet bijna niemand hoe het met de zevenvoudige wereldkampioen Formule 1 gaat. Dat wil zijn familie zo houden.

Afgelopen zondag werd op de Hockenheimring de Grote Prijs van Duitsland gereden. Zou Michael Schumacher dat hebben meegekregen? Weet hij dat zijn landgenoot Sebastian Vettel, de man die zich aan hem spiegelde, in een titanengevecht met Lewis Hamilton om de wereldtitel knokt? Of beseft hij nog altijd niet wat er rondom hem gebeurt?

Bij een skiongeval in de Franse Alpen raakte Schumacher op 29 december 2013 buiten bewustzijn en belandde in een coma. Sindsdien hangt er rond de Duitser een bijna gewijde stilte. Kan Schumacher weer lopen of niet? Kan hij opnieuw praten? Is er nog altijd kans op genezing? Niemand die het, buiten de familie, weet. Met nieuwsgierigheid maar ergens ook met respect en discretie werd er de afgelopen jaren door de media over de gezondheidstoestand van het voormalige Formule 1-icoon bericht. Ook door de Duitse sensatiepers. Dat is opmerkelijk, al was het aanvankelijk anders.

In januari 2016 doorbrak Ferraribaas Luca di Montezemolo voor het eerst de stilte. Hij zei dat hij over de zevenvoudige wereldkampioen slecht nieuws had. ‘Het gaat niet goed met hem’, liet hij zich ontvallen. Maar meer details gaf hij niet. En werd ook amper naar gevraagd.

Net eerder had het weekblad Bunte Illustrierte euforisch getiteld dat Schumacher weer liep en voerde daarvoor een anonieme vertrouwenspersoon op. Het verhaal van het nochtans niet op sensatie beluste tijdschrift werd meteen tegengesproken. Een reactie hoe het dan wel met hem ging, kwam er niet. Wat later pakte een ander tijdschrift uit met het bericht dat Schumacher helemaal niet meer zou herstellen. Maar wat er precies aan de hand was, dat wist niemand. Zijn toestand werd in één woord samengevat: dramatisch.

Een belegering

Zo is het eigenlijk altijd geweest sinds die fatale dag in december 2013, toen Schumacher bij een skiongeval in Meribel ernstig werd gewond aan het hoofd, onder meer met een schedeltrauma tot gevolg. Er volgden verschillende operaties en Schumacher werd in een kunstmatige coma gehouden. De internationale media reisden af naar het ziekenhuis van Grenoble, 150 journalisten waren ter plaatse, het leek wel een belegering. Dokters gaven persconferenties, maar ze hielden zich op de vlakte en deden geen enkele uitspraak over de genezingskansen.

Dat veranderde niet toen Schumacher zes maanden later uit die coma ontwaakte en in juni 2014 naar een gespecialiseerd revalidatiecentrum in Lausanne werd overgebracht. Ook daar hield iedereen de lippen op mekaar. En toen de Duitser dan in september 2014 naar zijn huis in het Zwitserse Gland terugkeerde, bleef het stil. Er was alleen de hoop op genezing. Maar ook de wetenschap dat de weg lang en moeilijk zou zijn. Maar, zo werd er onder meer door zijn manager Sabine Kehm gezegd, Michael Schumacher is een winnaar, een overlever, een doorzetter. Dat Kehm, die als journaliste nog werkte voor de kwaliteitskranten Die Welt en Süddeutsche Zeitung meer dan twee jaar eigenlijk niets zei botst met haar temperament: door haar ging Michael Schumacher zich op een gegeven moment naar de media opener en toegankelijker opstellen. Nu respecteerde ze de wens van de familie. Ook Schumachers zoon Mick, die inmiddels in de Formule 3 rijdt en waarvan zij ook manager is, wordt afgeschermd. Mick demonstreerde intussen dat hij het talent heeft van zijn vader. Het valt af te wachten of zijn familienaam voor hem geen te grote last zal zijn.

Dat niemand iets wil zeggen over de gezondheidstoestand van Michael Schumacher is geen goed teken.

Veel raadsels

Natuurlijk wilden de media aanvankelijk meer te weten komen over het gezondheidsbulletin van Michael Schumacher. Er werd verbeten op nieuws gejaagd. Geen week ging voorbij of er werd uitgepakt met verhalen over Schumacher. Ze spraken elkaar vaak tegen, ook in bladen van dezelfde uitgeverij. Een journalist verkleedde zich als priester om in het ziekenhuis binnen te geraken, fotografen cirkelden rond zijn villa, ze verstopten zich in het bos of huurden een helikopter, maar niemand slaagde erin een foto van Schumacher te nemen. Opmerkelijk was op een gegeven moment wel de terughoudendheid van het nochtans op primeurs jagende Bild. Dat respecteerde de vraag van de familie naar discretie.

De herinnering aan de prestaties van Michael Schumacher blijven leven bij Ferrari.
De herinnering aan de prestaties van Michael Schumacher blijven leven bij Ferrari.© belgaimage

Zo hingen er rond Michael Schumacher veel raadsels. Toen zijn vrouw Corinna op een gegeven moment de privéjet van het Formule 1-icoon voor 34 miljoen euro verkocht, voedde dit de veronderstelling dat hij van het ongeval nooit meer zou herstellen. Maar de onduidelijkheden bleven, de nevelsluiers rond hem werden op geen enkel moment ook maar een beetje doorprikt. In welke mate is Schumacher effectief uit een coma ontwaakt? Sprak hij? Herkende hij zijn familie? Wist hij wat er was gebeurd? Het waren vragen zonder antwoorden. En dat zal allicht zo blijven.

Voor Michael Schumacher was zijn privéleven heilig. Het is een van de redenen waarom er over hem zo weinig informatie kwam. Ook al vroegen zijn fans een eerlijke update. En zei zijn vroegere manager Willi Weber dat openheid van zaken de mensen die jarenlang met hem samenwerkten zou helpen om met deze tragedie om te gaan. Het waren vergeefse woorden.

Radiostilte

Intussen is het ruim vier en een half jaar geleden dat niemand nog Michael Schumacher te zien kreeg. Het mysterie rond zijn gezondheidstoestand geeft voer aan allerlei geruchten. Er was een uitspraak van een Duitse neurospecialist die vertelde dat Schumacher ook na al die jaren volledig kan herstellen en dat het belangrijk is dat de naasten met hem blijven communiceren. Patiënten, zo beweert hij, worden meer gewaar dan aanvankelijk wordt gedacht.

Maar de Amerikaanse professor Gary Hartstein, die als inzittende van de medische auto meer dan 20 jaar in het wereldje van de Formule 1 toefde, acht de kans op genezing zo goed als uitgesloten. Als er na een jaar geen verandering is, komt het volgens hem nog maar zelden voor dat er daarna nog een volledig bewustzijn ontstaat.

Waarom het stil blijft rond Michael Schumacher

De familie reageert niet op dat soort uitspraken. Dit is geen goed nieuws. Indien Schumacher weer in de openbaarheid kan treden, zo is de redenering van velen, dan zou hij dat zeker doen. Om alle speculaties de kop in te drukken. Hij zou als fiere vader bovendien aanwezig zijn als zijn zoon Mick aan wedstrijden deelneemt. Toen ex-ploegmaat Rubens Barrichello liet weten dat hij graag Schumacher zou bezoeken, werd daar niet op ingegaan. Het zou niet goed zijn voor Schumacher en ook niet goed voor hem, kreeg de Braziliaan te horen.

De voormalige testrijder bij Ferrari, Luca Badoer, zoekt Schumacher wel geregeld op. Beiden zijn heel goede vrienden. Maar Badoer lost geen woord over hoe het met Schumacher gaat. Op uitdrukkelijke vraag van de familie, zoals hij het telkens weer beklemtoont. Al veel eerder zei Sabine Kehm wat de reden is van die radiostilte. Volgens haar is er geen andere mogelijkheid. Omdat alles wat wordt gezegd alleen maar leidt tot meer vragen en de behoefte tot informatie aanwakkert.

De gezondheidstoestand van Michael Schumacher blijft iedereen in Duitsland beroeren. Dat is opmerkelijk want met de menselijke kwaliteiten van Schumacher werd lang niet hoog opgelopen. Terwijl hij altijd streefde naar respect. Hij vond dat belangrijker dan welke zege dan ook. Maar zo kwam Michael Schumacher niet over. Zijn koude arrogantie, zijn afstandelijkheid, zijn soms agressieve rijstijl, zeker in Duitsland worden dat soort kampioenen niet vlug in de armen gesloten. Dat Schumacher eerder verlegen was, zoals vrienden vaak zeiden, werd niet geloofd. Dat hij doorgaans goed gehumeurd was, maakte hem niet sympathiek. Een bizar dualisme. Er was iets in Schumacher dat velen afstootte. Hij was te zelfverzekerd en straalde dat ook uit. Zeker vanaf het moment dat hij met veel egards door Ferrari werd binnengehaald. Waar hij helemaal uitgroeide tot de heerser van het circuit.

Het respect voor Michael Schumacher is er eigenlijk pas na dat dramatisch skiongeval gekomen. Toen pas goed bleek wat hij in dit wereldje in beweging heeft gezet. Hij drukte bijvoorbeeld zijn stempel op de ontwikkeling van de Mercedes waarmee Lewis Hamilton en Nico Rosberg zo domineerden. Schumacher belichaamde de Formule 1. Niet alleen door zijn prestaties. Niet toevallig werd er een paar weken geleden in Keulen een Schumi-museum geopend. Met onder meer 16 F1-wagens en allerhande herinneringen aan de carrière van Michael Schumacher.

Rond de vijftien dokters en verpleegsters zouden Michael Schumacher dagelijks verzorgen. Dat zou 130.000 euro per week kosten. Voor het herstel van Schumacher is er tot op dit moment al tegen de 30 miljoen euro uitgegeven. Geschat wordt dat hij in zijn carrière 700 miljoen euro verdiende. Op 3 januari wordt Michael Schumacher 50 jaar. Ook tegen dan dreigt de vraag of hij zich daar bewust van zal zijn, onbeantwoord te blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content