Dat blijkt uit een richtlijn van het wereldantidopingagentschap WADA waarover de gespecialiseerde website insidethegames.biz bericht.

Meldonium

Sinds meldonium op 1 januari op de lijst met verboden middelen terechtkwam, testten al ruim 130 sporters positief op het middel tegen hartproblemen. Vooral in Oost-Europa en Rusland werden heel wat gevallen genoteerd. Onder meer tennisvedette Maria Sharapova en topzwemster Yulia Efimova liepen tegen de lamp.

In een richtlijn stelt het WADA nu dat sporters die voor 1 maart positief testten en waarbij de overschreden waarde niet meer dan 1 microgram bedraagt, vrijuit kunnen gaan. Dat komt omdat er (vooralsnog) onvoldoende wetenschappelijke zekerheid bestaat omtrent de vraag hoelang het duurt alvorens meldonium door het lichaam volledig wordt afgebroken. Daardoor is er een mogelijkheid dat sporters die geen meldonium hebben gebruikt sinds 1 januari toch positief hebben getest.

'In gevallen waarbij de concentratie minder dan 1 microgram bedraagt en de test werd afgenomen voor 1 maart, bestaat de mogelijk dat de inname voor januari 2016 plaatsvond', stelt het WADA. In zo'n gevallen kan de sporter dus vrijuit gaan. (Belga)

Dat blijkt uit een richtlijn van het wereldantidopingagentschap WADA waarover de gespecialiseerde website insidethegames.biz bericht. Sinds meldonium op 1 januari op de lijst met verboden middelen terechtkwam, testten al ruim 130 sporters positief op het middel tegen hartproblemen. Vooral in Oost-Europa en Rusland werden heel wat gevallen genoteerd. Onder meer tennisvedette Maria Sharapova en topzwemster Yulia Efimova liepen tegen de lamp. In een richtlijn stelt het WADA nu dat sporters die voor 1 maart positief testten en waarbij de overschreden waarde niet meer dan 1 microgram bedraagt, vrijuit kunnen gaan. Dat komt omdat er (vooralsnog) onvoldoende wetenschappelijke zekerheid bestaat omtrent de vraag hoelang het duurt alvorens meldonium door het lichaam volledig wordt afgebroken. Daardoor is er een mogelijkheid dat sporters die geen meldonium hebben gebruikt sinds 1 januari toch positief hebben getest. 'In gevallen waarbij de concentratie minder dan 1 microgram bedraagt en de test werd afgenomen voor 1 maart, bestaat de mogelijk dat de inname voor januari 2016 plaatsvond', stelt het WADA. In zo'n gevallen kan de sporter dus vrijuit gaan. (Belga)