Wereldtop turnen verzamelt in Antwerpen (video)

© IMAGEGLOBE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Het allereerste WK artistiek turnen werd in 1903 georganiseerd in Antwerpen. 110 jaar later strijken de beste turners ter wereld opnieuw neer in de Scheldestad. Uitkijken is het naar de prestaties van de Belgen én de olympische kampioenen Epke Zonderland en Kohei Uchimura.

Van 30 september tot 6 oktober vindt in het Sportpaleis te Antwerpen het WK artistiek turnen plaats. Elk land mag maximaal zes mannelijke en vier vrouwelijke deelnemers afvaardigen. België schreef negen namen in: Jimmy Verbaeys (allround), Daan Kenis (allround), Donna-Donny Truyens (paard met bogen), Dennis Goosens (ringen), Thomas Neuteleers (brug), Kristof Schroe (rek) bij de mannen, en Gaelle Mys (allround), Laura Waem (allround) en Lisa Verschueren (allround) bij de vrouwen. Opvallendste afwezige is daar Belgisch kampioene allround Julie Croket, die sukkelt met een elleboogblessure.

De Belgen

Wat mogen we verwachten van de Belgen op dit WK? Sport/Voetbalmagazine sprak met Dirk Van Meldert, coach van de mannen: “Dit is een individueel toernooi, waardoor turners voluit hun kans kunnen gaan omdat ze geen risico’s lopen het team- of landenklassement te beïnvloeden. We mikken op enkele toestelfinales, met op kop Donna-Donny Truyens die een medaille mag ambiëren – op de World Cup in Osijek haalde hij onlangs zilver – maar dan mag er echt niets misgaan.”

Verder zal Van Meldert tevreden zijn als een van zijn twee allrounders de finaleronde bereikt. Jimmy Verbaeys is een naam die al wat gekender is door zijn deelname aan de Olympische Spelen vorig jaar, die van Daan Kenis is dat minder. “Daan Kenis is pas aan zijn eerste jaar bij de seniors bezig en behaalde op het EK in Moskou dit jaar toch al knap een veertiende plaats op de allround.”

Olympische vedetten

Naast de Belgen krijgt het publiek in Antwerpen de kans om enkele internationale toppers aan het werk te zien. De Nederlander Epke Zonderland bijvoorbeeld, dé revelatie op de Olympische Spelen in Londen. (zie video) Of de Japanner Kohei Uchimura.

“Die man wint zo ongeveer elk toernooi waar hij aan deelneemt, een waar fenomeen”, steekt Van Meldert zijn bewondering voor de Japanse superster niet onder stoelen of banken. Het wordt voor de Belgen sowieso een uniek toernooi, oordeelt de coach, want: “Doorgaans strijden we vrij anoniem mee in het buitenland, hier zal het publiek achter ons staan.”

Gaelle Mys

Langs vrouwelijke kant is de spoeling iets dunner. Zeker gezien de afzegging van vaandeldraagster Julie Croket. “Haar forfait is vooral uit voorzorg, ze is nu eindelijk hersteld van de knieblessure die haar van de Spelen in Londen hield, maar sukkelt nu met de elleboog.”

Van Meldert wijst erop dat er in vergelijking met de mannen bij de meisjes sowieso een groter verloop is van kanshebbers op een medaille: “Bij de mannen mag je pas meedoen aan de seniorenkampioenschappen vanaf achttien jaar. Ze beginnen later en hun carrières duren langer. Bij de meisjes doen ze al heel jong aan professionele toernooien mee, waardoor je veel frequenter een generatiewissel krijgt.”

Ook binnen het Belgische team is dat het geval, aldus Van Meldert. “Gaelle Mys is de bekendste van het drietal. De twee andere (Waem en Verschueren, nvdr) zijn nog heel jong en moeten nu eerste ervaring opdoen. De allroundfinale bereiken, zou al een knappe prestatie zijn.”

De uitzonderlijke prestatie van Epke Zonderland -straks blikvanger in Antwerpen- op de OS in Londen 2012:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content