Hamburg droomde van de Spelen, de eerste op Duits grondgebied sinds 1972, maar toen de bevolking zich in een referendum tégen de komst van het olympisch circus uitsprak, trok de stad eind vorig jaar zijn kandidatuur in. Rome, in 1960 nog gastheer, haakte onlangs af. "In onze verkiezingscampagne hebben we aan onze inwoners beloofd om de schulden weg te werken, dus kúnnen we dit niet steunen. Als we al moeite hebben om het huisvuil op te halen, dan heeft het geen zin om kathedralen in de woestijn te bouwen", zei Virginia Raggi, lid van anticorruptiepartij MoVimento 5 Stelle (M5S) en sinds juni de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad.

"Een gemiste kans, zeker voor de uitbouw van het openbaar vervoer in onze stad", vond Giovanni Malago, voorzitter van het Italiaans Olympisch Comité. "We gingen uit van een economische meerwaarde van 1,5 miljard euro." Het Internationaal Olympisch Comité beslist volgend jaar in september, tijdens een congres in Peru, wie de Spelen zal organiseren. Parijs, dat het in 1992, 2008 en 2012 niet haalde, lijkt favoriet.

Chris Tetaert

Hamburg droomde van de Spelen, de eerste op Duits grondgebied sinds 1972, maar toen de bevolking zich in een referendum tégen de komst van het olympisch circus uitsprak, trok de stad eind vorig jaar zijn kandidatuur in. Rome, in 1960 nog gastheer, haakte onlangs af. "In onze verkiezingscampagne hebben we aan onze inwoners beloofd om de schulden weg te werken, dus kúnnen we dit niet steunen. Als we al moeite hebben om het huisvuil op te halen, dan heeft het geen zin om kathedralen in de woestijn te bouwen", zei Virginia Raggi, lid van anticorruptiepartij MoVimento 5 Stelle (M5S) en sinds juni de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad."Een gemiste kans, zeker voor de uitbouw van het openbaar vervoer in onze stad", vond Giovanni Malago, voorzitter van het Italiaans Olympisch Comité. "We gingen uit van een economische meerwaarde van 1,5 miljard euro." Het Internationaal Olympisch Comité beslist volgend jaar in september, tijdens een congres in Peru, wie de Spelen zal organiseren. Parijs, dat het in 1992, 2008 en 2012 niet haalde, lijkt favoriet. Chris Tetaert