Een nieuw onafhankelijk antidopingprogramma moet operationeel zijn tegen de Winterspelen van 2018. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdag bekend na een bijeenkomst van de Uitvoerende Raad. Dopingtests kunnen volgens dit nieuwe antidopingprogramma enkel uitgevoerd worden door het Wereldantidopingagentschap (WADA). De sancties zullen komen van het Internationaal Strafhof voor de Sport.

Daarnaast verwacht het IOC ook een meer proactieve werking van het WADA. Op dit moment heeft ieder land nog zijn eigen antidopingagentschap, maar het IOC wil dit systeem opdoeken na het uitlekken van systematisch dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Het misbruik leidde tot een schorsing van Rusland binnen de internationale atletiekfederatie (IAAF).

De Winterspelen van 2018 in Pyeongchang (Zuid-Korea) moet het eerste grote evenement worden dat met dit nieuwe antidopingprogramma werkt. (Belga/SD)

Een nieuw onafhankelijk antidopingprogramma moet operationeel zijn tegen de Winterspelen van 2018. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdag bekend na een bijeenkomst van de Uitvoerende Raad. Dopingtests kunnen volgens dit nieuwe antidopingprogramma enkel uitgevoerd worden door het Wereldantidopingagentschap (WADA). De sancties zullen komen van het Internationaal Strafhof voor de Sport. Daarnaast verwacht het IOC ook een meer proactieve werking van het WADA. Op dit moment heeft ieder land nog zijn eigen antidopingagentschap, maar het IOC wil dit systeem opdoeken na het uitlekken van systematisch dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Het misbruik leidde tot een schorsing van Rusland binnen de internationale atletiekfederatie (IAAF). De Winterspelen van 2018 in Pyeongchang (Zuid-Korea) moet het eerste grote evenement worden dat met dit nieuwe antidopingprogramma werkt. (Belga/SD)