Om en bij de 40 miljard euro kostten de Olympische Winterspelen vier jaar geleden, meer dan alle vorige Winterspelen - 21 edities sinds 1924 - samen! Een dure operatie om het blazoen van Rusland, dat het niet zo nauw nam met de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten, op te poetsen. Het propagandaoffensief van Vladimir Poetin, die zelf het subtropische (en sneeuwvrije) Sotsji als gaststad naar voren schoof, loonde: niemand won meer medailles dan Rusland (29), dat niet minder dan 232 atleten naar de riviera aan de Kaukasus stuurde.

Maar, zo bleek na een reportage op de Duitse ARD: het antidopingbureau in Moskou hield zich vooral bezig met het verdoezelen van positieve resultaten, terwijl ook coaches, officials, atleten en controleurs deel uitmaakten van een grootschalig dopingnetwerk. Volgens een rapport van het WADA waren tussen 2011 en 2015 exact 695 Russische sporters betrokken bij het verdoezelen van positieve controles.

Sommige internationale sportbonden, waaronder de atletiekfederatie, sloten de Russen uit van deelname aan de Spelen in Rio. Van een volledige uitsluiting wilde het Internationaal Olympisch Comité echter niet weten. Maar de voorbije maanden doken nieuwe getuigen en rapporten op, waardoor het IOC nu toch overstag zou gaan. 'Er zijn bewijzen dat de Russische overheid een gecontroleerd dopingprogramma heeft opgezet', klonk het bij Hajo Seppelt van ARD. 'Bovendien weigert Rusland om stalen opnieuw te laten controleren, waardoor de druk op het IOC enorm is toegenomen.'

Tussen 5 en 7 december moet het IOC kleur bekennen, maar volgens experts is de kans groot dat de Russen slechts een beperkte delegatie - en onder neutrale vlag - naar de Winterspelen mogen sturen. Seppelt: 'De Russen hebben al laten weten dat ze dat absoluut niet willen.' Buigen of barsten.

Om en bij de 40 miljard euro kostten de Olympische Winterspelen vier jaar geleden, meer dan alle vorige Winterspelen - 21 edities sinds 1924 - samen! Een dure operatie om het blazoen van Rusland, dat het niet zo nauw nam met de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten, op te poetsen. Het propagandaoffensief van Vladimir Poetin, die zelf het subtropische (en sneeuwvrije) Sotsji als gaststad naar voren schoof, loonde: niemand won meer medailles dan Rusland (29), dat niet minder dan 232 atleten naar de riviera aan de Kaukasus stuurde. Maar, zo bleek na een reportage op de Duitse ARD: het antidopingbureau in Moskou hield zich vooral bezig met het verdoezelen van positieve resultaten, terwijl ook coaches, officials, atleten en controleurs deel uitmaakten van een grootschalig dopingnetwerk. Volgens een rapport van het WADA waren tussen 2011 en 2015 exact 695 Russische sporters betrokken bij het verdoezelen van positieve controles. Sommige internationale sportbonden, waaronder de atletiekfederatie, sloten de Russen uit van deelname aan de Spelen in Rio. Van een volledige uitsluiting wilde het Internationaal Olympisch Comité echter niet weten. Maar de voorbije maanden doken nieuwe getuigen en rapporten op, waardoor het IOC nu toch overstag zou gaan. 'Er zijn bewijzen dat de Russische overheid een gecontroleerd dopingprogramma heeft opgezet', klonk het bij Hajo Seppelt van ARD. 'Bovendien weigert Rusland om stalen opnieuw te laten controleren, waardoor de druk op het IOC enorm is toegenomen.' Tussen 5 en 7 december moet het IOC kleur bekennen, maar volgens experts is de kans groot dat de Russen slechts een beperkte delegatie - en onder neutrale vlag - naar de Winterspelen mogen sturen. Seppelt: 'De Russen hebben al laten weten dat ze dat absoluut niet willen.' Buigen of barsten.