WK atletiek: Usain Bolt derde keer op rij wereldkampioen 200 meter

© AFP

Usain Bolt heeft de 200 meter gewonnen op de wereldkampioenschappen in Moskou. De Jamaicaanse sprinter is de eerste die drie keer op rij wereldkampioen wordt op die afstand.

Usain Bolt heeft de 200 meter gewonnen op de wereldkampioenschappen in Moskou. De Jamaicaanse sprinter is de eerste die drie keer op rij wereldkampioen wordt op die afstand. In de finale liet hij in 19.66 zijn landgenoot Warren Weir (19.79) en de Amerikaan Curtis Mitchell (20.04) achter zich.

Afgelopen zondag won Bolt ook de 100 meter. Zondag gaat hij voor een derde goud op de 4 x 100 meter. Bolt won die drie disciplines al op de Olympische Spelen van 2008 en 2012 en op de Wereldkampioenschappen van 2009. In 2011 moest hij het met twee gouden medailles stellen, nadat hij in de finale van de 100 meter gediskwalificeerd werd voor een valse start.

Met zeven gouden medailles is Bolt, samen met de Amerikaan LaShawn Merritt, de op twee na meest gelauwerde atleet in de WK-geschiedenis. Alleen de Amerikanen Carl Lewis (8) en Michael Johnson (9) deden beter.

Usain Bolt: “Wereldrecords zijn niet het belangrijkste”

Een nieuw wereldrecord zat er evenwel niet in. “Ik ben in mijn opzet geslaagd. Ik was naar Moskou gekomen om wereldkampioen te worden, niet om records te lopen, de gouden medaille is het enige wat telt”, reageerde een tevreden Bolt. De 27-jarige Jamaicaan ziet in dat dat het verbeteren van zijn records als maar moeilijk wordt: “Ik wordt ouder en andere jongens blijven progressie maken, ik voel dat ze dichter bij komen.”

Op de vraag naar zijn toekomstplannen antwoordde Bolt voorzichtig. “Ik wil ten eerste blessures vermijden en elk jaar op niveau blijven lopen. In de verdere toekomst is Rio mijn grote doel, daar wil ik voor de derde keer op rij olympisch kampioen worden, maar dan moet ik hard blijven werken.” Bolt borg ook zijn plan om te gaan verspringen definitief op: “Vroeger dacht ik er wel eens aan me een seizoen toe te leggen op het verspringen, maar het risico op blessures is te groot, je moet het lot niet tarten.”

Belgische hordeloopster Anne Zagré in halve finales uitgeschakeld: ‘Enorm ontgoocheld’

Anne Zagré is niet in geslaagd zich voor de finale van de 100 meter horden te plaatsen. De 23-jarige Brusselse raakte de negende horde en finishte in haar reeks laatste in 13.66. Kort na de race werd ze gediskwalificeerd omdat ze de horde ook met de handen aangeraakt had. Vrijdag had Zagré zich met de achtste tijd, 12.94, voor de halve finales geplaatst. Haar Belgisch record staat op 12.79. Voor een plaats in de finale was 12.78 nodig.

Zagré werd nog gediskwalificeerd omdat ze de tiende horde ook met haar hand raakte. De 23-jarige Brusselse was in tranen: “Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik voelde me goed, dit soort fouten maak in normaal nooit. Ik was slecht gestart, maar was net op snelheid gekomen en was aan het inhalen. Toen kwam ik te dicht bij de horde, waardoor ik het raakte met mijn aanvalsbeen en de laatste horde niet meer kon nemen.”

“Dit WK was mijn grote doel en ik was er van overtuigd dat ik de finale kon halen. Dit is een enorme ontgoocheling. Dat het op deze manier moet gebeuren, maakt het nog moeilijker. Dat ik door zo’n stomme fout misschien een WK-finale mis doet echt pijn. Als ik de tijden van de finalisten bekijk, had ik erbij kunnen zijn. Een halve finale is niet slecht, maar dat was niet mijn objectief. Ik mikte hoger.”

Brianna Rollins won de 100 meter horden. In de finale troefde de Amerikaanse, die zondag 22 wordt, in 12.44 de Australische olympische kampioene en itelverdedigster Sally Pearson (12.50) af. De Britse Tiffany Porter (12.55) werd derde.

Goud voor Russische hoogspringster Svetlana Shkolina

Svetlana Shkolina heeft het hoogspringen gewonnen. De 27-jarige Russische ging als enige over 2m03. De Amerikaanse Brigetta Barrett pakte met 2m00 het zilver. De Russische Anna Chicherova en de Spaanse Ruth Beitia deelden het brons.

Het is de eerste grote titel voor Shkolina. Vorig jaar moest ze op de Olympische Spelen in Londen met brons vrede nemen. Chicherova was als olympisch kampioene en titelverdedigster de topfavoriete in Moskou.

Oegandees Stephen Kiprotich wint marathon

Stephen Kiprotich is wereldkampioen op de marathon geworden. De 24-jarige Oegandees, de regerende olympische kampioen, snelde in erg warme weersomstandigheden naar het goud in 2u09:51. Hij bezorgde zijn land zo de allereerste wereldtitel in de discipline. Het zilver was voor de Ethiopiër Lelisa Desisa (2u10:12), diens landgenoot Tadese Lola liep elf seconden later (2u10:23) naar het brons in het Luzhnikistadion.

Ethiopische Meseret Defar wint 5.000 meter

De 30-jarige Ethiopische Meseret Defar heeft de 5.000 meter gewonnen in Moskou. In 14:50.19 liet de olympische kampioene de Keniase Mercy Cherono (14:51.22) en haar landgenote Almaz Ayana (14:51.33) achter zich.

Het is de tweede wereldtitel voor Defar. In 2007 was ze in het Japanse Osaka de snelste. In 2005 moest ze met zilver vrede nemen, in 2009 en 2011 met brons. Twee keer veroverde ze olympisch goud: in 2004 in Athene en in 2012 in Londen. In 2008 liep ze in Peking naar olympisch brons.

Goud op 4 x 400 meter voor Russische vrouwen

De Russische vrouwen hebben de 4 x 400 meter gewonnen Yulia Gushchina, Taiana Firova, Xenia Ryzhova en Antonina Krivoshapka finishten in 3:20.19. De Verenigde Staten, die het zonder de geblesseerde Allyson Felix, moesten stellen, werden tweede in 3:20.41, Groot-Brittannië derde in 3:22.61.

Goud voor Tsjechische speerwerper Vitezslav Vesely

De 30-jarige Tsjech Vitezslav Vesely won het speerwerpen. Met een worp van 87m17 deed hij tien centimeter beter dan de Finse favoriet Tero Pitkämäki (87m07). De Rus Dmitri Tarabin pakte met 86m23 brons. Vasely had ook de Europese titel al in handen. Op de wereldkampioenschappen van 2011 in Daegu en op de Olympische Spelen van 2012 in Berlijn strandde hij telkens net naast het podium. De onfortuinlijke vierde plaats was nu voor de Keniaan Julius Yego. Met een worp van 85m40 stond hij verrassend in bronzen positie, tot Tarebin hem bij zijn laatste poging nog van het podium stootte. (Belga/SD)



















Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content