Aan het olympisch bokstoernooi mogen al sinds oudsher geen professionals deelnemen. De voornaamste reden: de vrees dat de Wolodimir Klitjsko's van deze wereld onervaren, jongere boksers tot moes zouden slaan. Het zou die boksers ook ontmoedigen om een (mogelijke) succesvolle carrière uit te bouwen.

In februari van dit jaar verklaarde de AIBA, de International Boxing Association, nog dat Klitsjko en andere profboksers niet in aanmerking komen voor een plaats op de Spelen, maar dat is niet meer zo zeker.

In een officieel persbericht luidde het onlangs dat 'die beslissing pas valt tegen 4 december' en dat 'de nationale olympische comités die zullen communiceren'. 4 december is de deadline waarop die hun plaatsen voor het bokstoernooi in Rio moeten bevestigen. Oekraïne heeft zich echter nog niet verzekerd van een ticket bij de superzwaargewichten, de categorie van Klitsjko. Dat kan pas op het volgende kwalificatietoernooi, eind april in Istanbul.

In oktober trokken Wolodimir Klitsjko en zijn intussen gepensioneerde broer Vitali naar het AIBA World Championship in Doha om er met de boksbobo's te praten over een mogelijke olympische deelname. Een woordvoerder van Klitsjko liet al weten dat dat 'volledig afhangt van de AIBA'.

In elke andere sport mogen profs deelnemen aan de Spelen

De 39-jarige Oekraïner wil dolgraag nog eens olympisch goud, twintig jaar nadat hij in Atlanta, toen nog als amateur, zich tot kampioen bij de superzwaargewichten kroonde. 'Een nieuwe titel zou een droom zijn', zegt Klitsjko. 'En vooral jammer als het niet mag. In elke andere sport (in Rio nu ook in het golfen, nvdr) mogen profs deelnemen aan de Spelen, waarom dan niet in het boksen? Hopelijk raakt alles vlug uitgeklaard.'

Ook de Britse profbokser Amir Khan, in Athene 2004 nog goed voor zilver, liet al weten dat hij naar Rio wil, nadat hij (mogelijk) eerst nog Manny Pacquiao partij geeft in Las Vegas, in april.

Wolodimir Klitsjko verdedigt zaterdag in de ESPRIT-arena van Düsseldorf, voor meer dan 40.000 boksfans, tegen de Brit Tyson Fury zijn drie titels in de WBO, IBF en WBA-bond. In zijn profcarrière heeft hij tot nog toe 67 kampen gebokst, en daarvan slechts 3 verloren, 53 won hij er met knock-out.

Aan het olympisch bokstoernooi mogen al sinds oudsher geen professionals deelnemen. De voornaamste reden: de vrees dat de Wolodimir Klitjsko's van deze wereld onervaren, jongere boksers tot moes zouden slaan. Het zou die boksers ook ontmoedigen om een (mogelijke) succesvolle carrière uit te bouwen.In februari van dit jaar verklaarde de AIBA, de International Boxing Association, nog dat Klitsjko en andere profboksers niet in aanmerking komen voor een plaats op de Spelen, maar dat is niet meer zo zeker. In een officieel persbericht luidde het onlangs dat 'die beslissing pas valt tegen 4 december' en dat 'de nationale olympische comités die zullen communiceren'. 4 december is de deadline waarop die hun plaatsen voor het bokstoernooi in Rio moeten bevestigen. Oekraïne heeft zich echter nog niet verzekerd van een ticket bij de superzwaargewichten, de categorie van Klitsjko. Dat kan pas op het volgende kwalificatietoernooi, eind april in Istanbul.In oktober trokken Wolodimir Klitsjko en zijn intussen gepensioneerde broer Vitali naar het AIBA World Championship in Doha om er met de boksbobo's te praten over een mogelijke olympische deelname. Een woordvoerder van Klitsjko liet al weten dat dat 'volledig afhangt van de AIBA'.De 39-jarige Oekraïner wil dolgraag nog eens olympisch goud, twintig jaar nadat hij in Atlanta, toen nog als amateur, zich tot kampioen bij de superzwaargewichten kroonde. 'Een nieuwe titel zou een droom zijn', zegt Klitsjko. 'En vooral jammer als het niet mag. In elke andere sport (in Rio nu ook in het golfen, nvdr) mogen profs deelnemen aan de Spelen, waarom dan niet in het boksen? Hopelijk raakt alles vlug uitgeklaard.' Ook de Britse profbokser Amir Khan, in Athene 2004 nog goed voor zilver, liet al weten dat hij naar Rio wil, nadat hij (mogelijk) eerst nog Manny Pacquiao partij geeft in Las Vegas, in april.