Dat maakte het hoogste gerechtshof in Zwitserland donderdag bekend in een persmededeling. De zaak moet nu opnieuw voor het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne komen.

Het was het TAS dat de 29-jarige Chinese zwemmer eind februari voor acht jaar aan de kant zette. Sun Yang moest zich daar toen verantwoorden omdat hij zijn dopingstalen, afgenomen door de Chinese antidopinginstantie, vernield had met een hamer. De Internationale Zwemfederatie FINA achtte de zwemmer in januari van dit jaar hiervoor schuldig, maar sprak hem toch vrij omwille van een procedurefout van de Chinese antidopinginstantie. Hiertegen stelde het Wereldantidopingagentschap WADA een beroep in bij het TAS.

Eerdere schorsing

Volgens Sun Yang was die dopingcontrole in september 2018 niet volgens de regels verlopen. Het WADA vorderde een schorsing van twee tot acht jaar voor de feiten, uiteindelijk kreeg hij dus de zwaarste sanctie opgelegd. Hij was immers niet aan zijn proefstuk toe, de zwemmer werd in 2014 al eens geschorst voor het gebruik van doping.

Sun Yang tekende echter beroep aan bij de Zwitserse federale rechtbank en die oordeelde dat een van de arbiters van het TAS partijdig was en de uitspraak dus nietig is, waardoor de zaak opnieuw voor het Sporttribunaal moet verschijnen.

Als Sun Yang effectief geschorst wordt, betekent dat meer dan waarschijnlijk het einde van de carrière van de Chinees, die een van de belangrijkste zwemmers van zijn generatie was. Op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 veroverde hij drie gouden medailles en tussen 2011 en 2019 was hij goed voor elf wereldtitels.

Dat maakte het hoogste gerechtshof in Zwitserland donderdag bekend in een persmededeling. De zaak moet nu opnieuw voor het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne komen.Het was het TAS dat de 29-jarige Chinese zwemmer eind februari voor acht jaar aan de kant zette. Sun Yang moest zich daar toen verantwoorden omdat hij zijn dopingstalen, afgenomen door de Chinese antidopinginstantie, vernield had met een hamer. De Internationale Zwemfederatie FINA achtte de zwemmer in januari van dit jaar hiervoor schuldig, maar sprak hem toch vrij omwille van een procedurefout van de Chinese antidopinginstantie. Hiertegen stelde het Wereldantidopingagentschap WADA een beroep in bij het TAS. Volgens Sun Yang was die dopingcontrole in september 2018 niet volgens de regels verlopen. Het WADA vorderde een schorsing van twee tot acht jaar voor de feiten, uiteindelijk kreeg hij dus de zwaarste sanctie opgelegd. Hij was immers niet aan zijn proefstuk toe, de zwemmer werd in 2014 al eens geschorst voor het gebruik van doping.Sun Yang tekende echter beroep aan bij de Zwitserse federale rechtbank en die oordeelde dat een van de arbiters van het TAS partijdig was en de uitspraak dus nietig is, waardoor de zaak opnieuw voor het Sporttribunaal moet verschijnen. Als Sun Yang effectief geschorst wordt, betekent dat meer dan waarschijnlijk het einde van de carrière van de Chinees, die een van de belangrijkste zwemmers van zijn generatie was. Op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 veroverde hij drie gouden medailles en tussen 2011 en 2019 was hij goed voor elf wereldtitels.