Artistieke gymnastiek (mannen)

© Reuters

In de individuele allroundcompetitie worden de Chinese mannen al drie jaar overvleugeld door K?hei Uchimura (23).

Het Chinese nationale volkslied werd op het olympische turntoernooi in Peking grijs gedraaid, aangezien het gastland liefst negen van de veertien gouden medailles won, waarvan het teamklassement bij de heren en de dames. Of dat in de Londense O2 Arena, waar doorgaans vooral popconcerten plaatsvinden, het geval zal zijn, is nog maar de vraag.

In de individuele allroundcompetitie worden de Chinese mannen al drie jaar overvleugeld door K?hei Uchimura (23). In Peking strandde de Japanner nog op de tweede plaats na Yang Wei, maar daarna werd hij drie jaar op rij wereldkampioen, als allereerste gymnast (m/v) ooit die daar in slaagde. In april 2011 zette Uchimura op de nationale kampioenschappen ook de hoogste totaalscore neer (94.9) sinds het puntensysteem vijf jaar eerder aangepast werd.

De Japanner met het weelderige zwarte haar speelt immers nooit op veilig en probeert altijd een bijzonder moeilijke oefening uit te voeren, waar hij meestal ook in slaagt, foutloos én op een bijzonder gracieuze en elegante manier.

Voegt de amper 1m61 grote spierbundel na drie gouden WK-medailles nu ook een olympische titel aan zijn palmares toe – en niemand die daar aan twijfelt -, dan wordt hij in Japan heilig verklaard.

Dan rijst ook niet meer de vraag of hij de beste turner van zijn generatie is, maar of Super-Mura niet moet bestempeld worden als de grootste gymnast ooit. Voor andere legendarische grootheden als Nikolaj Andrianov, Dmitry Bilozersjev, Mitsuo Tsukahara, Vitaly Sjerbo, Alexei Nemov, Paul Hamm of Yang Wei.

De Duitser Philipp Boy (zilver op de voorbije twee WK’s) lijkt de enige die schijnbaar oninneembare Japanse vesting kan bestoken. Tenzij het gevaar uit eigen land komt met Koji Yamamuro, derde op het WK. De Brit Daniel Purvis en de Amerikaanse allroundkampioen John Orozco zijn andere medaillekandidaten.

Nog meer dan van het individuele allroundtoernooi ligt Uchimura, die op zijn derde begon te turnen in de gymclub van zijn ouders in Nagasaki, echter vooral wakker van de teamcompetitie. Daar wil de ex-student van de Nippon Sport Science University met hulp van onder meer Yamamuro eindelijk China onttronen, na zilver in Peking en op het laatste WK in Tokio.

Misschien wordt de VS wel de derde hond, want voor het eerst sinds 1984 maken de Amerikanen, vorig jaar brons op het WK, een kans(je) op teamgoud.
Met onder meer Orozco (zoon van Puerto Ricaanse ouders), Jonathan Horton (tweevoudig medaillewinnaar in Peking) en Danell Leyva (de in Cuba geboren regerende wereldkampioen op de gelijke leggers) beschikken ze over heel wat talent.

Lord of the Rings

Bij de toestelfinales springt vooral Chen Yibing (27), de Chinese Lord of the Rings, eruit. De viervoudige wereldkampioen wil zijn tweede olympische titel op rij behalen en daarmee de legendarische Italiaan Jury Chechi (goud in Atlanta, brons in Athene, vijf keer WK) overtreffen.

Nederland hoopt op Epke Zonderland, een specialist van de rekstok waarop hij al Europees (2011) en tweemaal vicewereldkampioen (2010 en 2009) werd, wat hem al twee titels van Nederlands sporter van het jaar opleverde.

De 26-jarige Fries bestaat bekend om zijn spectaculaire, maar bijzonder moeilijke oefeningen, waardoor hij al een paar keer viel en een medaille uit handen zag glippen, onder meer in Peking en op het WK 2011.

Werkt Zonderland in Londen zijn oefening wel foutloos af, dan kan hij de Chinezen Zou Kai (goud in Peking en op het WK 2009 en 2011) en Zhang Chenglong (goud WK 2010, zilver in 2011) afhouden.

Thuisland Groot-Brittannië supportert voor Louis Smith, die in Peking brons behaalde op het paard met bogen en na de laatste twee WK’s zilver en brons mee naar huis nam, telkens na de Hongaarse wereldkampioen Krisztián Berki, ook in Londen de topfavoriet.

En de Belg?

Op de Challenge Cup in Slovenië kwam de 18-jarige Jimmy Verbaeys een luttele 0.016 punten te kort om te voldoen aan de BOIC-norm. De jongeman uit Vorst voldeed wel één keer aan het B-minimum, dat hij in principe tweemaal moest halen. Maar aangezien zijn 15.350 punten aan de brug goed waren voor een top acht op het laatste WK, selecteerde het BOIC hem toch voor Londen.

Op de Spelen start Verbaeys in de allroundcompetitie. Een finaleplaats lijkt moeilijk haalbaar voor de Brusselaar, die vooral op Rio 2016 mikt.

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content