Artistieke gymnastiek (vrouwen)

© Reuters

Een finaleplaats zou al een groot succes zijn voor Gaëlle Mys (20).

In het vrouwenturnen toveren de VS elke Spelen een nieuwe tienerster tevoorschijn. Nadat de pas 20-jarige Shawn Johnson (een keer goud en driemaal zilver in Peking) in juni wegens een zware knieblessure haar pensioen aankondigde, lijkt de 17-jarige Jordyn Wieber klaar om haar af te lossen.

Op haar twaalfde (!) werd ze al Amerikaans juniorkampioene en in 2011 veroverde Wieber als jongste van het deelnemersveld de wereldtitel allround, plus goud in landencompetitie. Niet slecht voor haar WK-debuut.

Volgens de legendarische coach Béla Károlyi, die al tal van olympische kampioenes kneedde, doet Wieber hem denken aan zijn ex-poulain Nadia Com?neci. “Jordyn is de turnster die haar het dichtst benadert. Ze koppelt een heel sterk lichaam aan een enorme vechtersmentaliteit.”

In de VS spreekt men nu al over de Wieber Fever, al zal ze wel rekening moeten houden met de pas 16-jarige Gabby Douglas. De donkerhuidge Amerikaanse versloeg haar landgenote dit jaar verrassend op de American Cup én op de nationale trials en kreeg meteen de bijnaam de vliegende eekhoorn, vanwege haar acrobatische sprongen op de ongelijke leggers.

Van Nastia Liukin (22), de olympische allroundkampioene in Peking en mede dankzij haar looks jarenlang dé grote ster van het vrouwenturnen, zal in Londen geen sprake meer zijn. Na een break van twee jaar en een schouderblessure was ze eind juni, op de Amerikaanse trials, nog slechts een schim van zichzelf.

Twee Russische dames moeten verhinderen dat de VS een hattrick scoren in de individuele allroundcompetitie (nadat ook Carly Patterson goud won in 2004).
Viktoria Komova (17) werd op het WK 2011 heel nipt (een verschil van amper 33 duizendsten) tweede na Wieber, na een discutabel oordeel van de jury.

En Aliya Mustafina (17), de wereldkampioene van 2010, die op het EK 2011 echter een zware knieblessure opliep en pas in december hervatte. Afwachten of zij weer op topniveau raakt. Dat geldt ook voor Komova, want zij sukkelde lang met een enkelblessure.

Comeback

In de teamcompetitie zal de strijd gaan tussen de VS, Rusland en titelverdediger China (zonder de geblesseerde kapitein Cheng Fei).

Plus misschien ook de verrassende Europese kampioen Roemenië, waar Catalina Ponor op haar 24e een opgemerkte comeback maakt. In Athene 2004 stak ze drie gouden medailles op zak (balk, vloer en in de teamcompetitie). Daarna dompelde Ponor zich onder in het nachtleven, maar een bezoek aan Nadia Com?neci in de VS deed in 2010 de zin in competitie weer opborrelen.

Dat Ponor haar kunstjes nog niet verleerd heeft, bewees ze op het EK in Brussel, in mei, met naast teamgoud ook een individuele titel op de balk. Op dat toestel en op de vloeroefening mikt ze in Londen op een medaille, al zal ze daar de degens moeten kruisen met de sterke Chinese Sui Lu.

Roemenië boogt ook op het nieuwe ontluikende talent Larisa Iordache. Pas 15 werd ze in haar internationaal debuut in maart al derde in de American Cup. Misschien nog iets te groen voor goud in Londen, maar het publiek zal haar spectaculaire stijl ongetwijfeld smaken.

Nog een opvallende deelneemster in Londen is de 37(!)-jarige Oksana Chusovitina, de ex-Russische die in Londen voor Duitsland aan haar zesde olympiade begint, een record voor een gymnaste, die ook een van de weinige turnsters is die een comeback maakte na een zwangerschap.

Chusovitina is verre van versleten, want op het WK 2011 behaalde ze nog zilver op de sprong, na de liefst 21 jaar jongere Amerikaanse McKayla Maroney, ook straks de topfavoriete.

In thuisland Groot-Brittannië zijn de ogen gericht op Beth Tweddle, ex-wereldkampioene op de ongelijke leggers (2006 en 2010) en op de vloer (2009).
Op het laatste WK raakte ze echter niet verder dan een zevende plaats in het laatste onderdeel. Wint ze in Londen een olympische medaille, dan wordt ze de eerste Britse turnster in honderd jaar die daarin slaagt.

En de Belgische? Het olympisch ticket in België was weggelegd voor Julie Croket, maar die moest na een zware knieblessure forfait geven. Daardoor mag de 20-jarige Gaëlle Mys, die in Peking als 24e en laatste eindigde in de allroundfinale, opnieuw naar de Spelen.

De Drongense studente voldeed niet helemaal aan de nationale criteria, maar het BOIC besloot haar te delibereren. Een nieuwe finaleplaats zou al een groot succes zijn.

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content