In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen liep de 34-jarige Keniaan een historisch record door een marathon af te klokken na 1u59:40. De nieuwe recordtijd wordt door de aard van het evenement evenwel niet officieel erkend door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF).

Kipchoge kreeg liefst 41 hazen ter beschikking, onder wie de drie Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen. Er reed een elektrische wagen voor de Keniaan uit. De auto gaf met laserlicht de ideale lijn aan op het asfalt. In het Prater Park in Wenen werd gelopen op een lus van 9,6 kilometer.

In mei 2017 liep Kipchoge, in een door Nike gesponsorde poging, al eens 2u00:25 op het Formule 1-circuit van Monza.

Het evenement in Wenen kreeg de naam INEOS 1:59 Challenge. De Britse chemiereus INEOS sponsorde immers de recordpoging. Kipchoge is wereldrecordhouder op de marathon met een tijd van 2u01:39, vorig jaar neergezet in Berlijn.

Kipchoge vergeleek na afloop van de marathon zijn record in Wenen met de prestatie van Roger Bannister in 1954, toen die de mijl voor het eerst liep in minder dan vier minuten. Hij loofde ook zijn 41 hazen. 'Zij horen bij de beste atleten ter wereld. Ik wil hen danken, samen hebben we vandaag geschiedenis geschreven.' 'We kunnen van deze wereld een mooie en vredevolle plek maken', stelde Kipchoge nog.

In Wenen werd Kipchoge aangemoedigd door naar schatting 20.000 toeschouwers. Na een uur zat hij op koers om in 1u59:48 te finishen. Uiteindelijk sprintte hij met een glimlach op zijn gezicht naar een nog scherpere 1u59:40.2. Aan de meet kon hij vieren met zijn vrouw Grace en zijn kinderen. De hazen die Kipchoge omringden, waren op een bijzondere manier opgesteld om de luchtweerstand maximaal te verlagen. Die formatie kwam mede tot stand dankzij windtunneltesten en computersimulaties door hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven en de KU Leuven.

Lees hier de voorbeschouwing: Eliud Kipchoge wil als eerste loper onder de twee uur duiken

en een analyse van de Keniaanse hardloopcultuur: 'Hier, op deze rode aarde, moet je pushen'

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen liep de 34-jarige Keniaan een historisch record door een marathon af te klokken na 1u59:40. De nieuwe recordtijd wordt door de aard van het evenement evenwel niet officieel erkend door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). Kipchoge kreeg liefst 41 hazen ter beschikking, onder wie de drie Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen. Er reed een elektrische wagen voor de Keniaan uit. De auto gaf met laserlicht de ideale lijn aan op het asfalt. In het Prater Park in Wenen werd gelopen op een lus van 9,6 kilometer. In mei 2017 liep Kipchoge, in een door Nike gesponsorde poging, al eens 2u00:25 op het Formule 1-circuit van Monza. Het evenement in Wenen kreeg de naam INEOS 1:59 Challenge. De Britse chemiereus INEOS sponsorde immers de recordpoging. Kipchoge is wereldrecordhouder op de marathon met een tijd van 2u01:39, vorig jaar neergezet in Berlijn.Kipchoge vergeleek na afloop van de marathon zijn record in Wenen met de prestatie van Roger Bannister in 1954, toen die de mijl voor het eerst liep in minder dan vier minuten. Hij loofde ook zijn 41 hazen. 'Zij horen bij de beste atleten ter wereld. Ik wil hen danken, samen hebben we vandaag geschiedenis geschreven.' 'We kunnen van deze wereld een mooie en vredevolle plek maken', stelde Kipchoge nog.In Wenen werd Kipchoge aangemoedigd door naar schatting 20.000 toeschouwers. Na een uur zat hij op koers om in 1u59:48 te finishen. Uiteindelijk sprintte hij met een glimlach op zijn gezicht naar een nog scherpere 1u59:40.2. Aan de meet kon hij vieren met zijn vrouw Grace en zijn kinderen. De hazen die Kipchoge omringden, waren op een bijzondere manier opgesteld om de luchtweerstand maximaal te verlagen. Die formatie kwam mede tot stand dankzij windtunneltesten en computersimulaties door hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven en de KU Leuven.