Jonge Zweed verbetert op een week tijd twee keer wereldrecord polsstokspringen

© Belga Image

Armand Duplantis heeft zaterdag in het Schotse Glasgow zijn eigen wereldrecord polsstokspringen bijgesteld. Een week geleden ging de Zweed over 6m17, nu over 6m18.

Tot vorige week stond het werelrecord polsstokspringen nog op naam van de Fransman Renaud Lavillenie, die in 2014 in Donetsk over 6m16 ging. In het Poolse Torun ging de amper 20-jarige Duplantis over 6m17. Zaterdag in Glasgow ging het nog eens één centimeter hoger, en dat bij zijn eerste poging en met een schijnbaar geweldig gemak.

Ben Broeders, de Belgische vaandeldrager in het polsstokspringen, evenaarde in Glasgow zijn twee weken oude Belgisch indoorrecord van 5m75. Hij ging zo even hoog als regerend wereldkampioen Sam Kendricks uit de Verenigde Staten. De lat ging nadien naar 5m84, maar dat bleek nog te hoog gegrepen voor de Leuvenaar. Alleen Duplantis klaarde die hoogte.

Duplantis kent niet alleen sportief, maar ook financieel een gouden week. Hij strijkt al voor de tweede keer de wereldrecordpremie van 30.000 dollar op. Zijn reactie achteraf was er een van een gelukkige, maar allesbehalve extatische atleet. ‘Hoe ik dit verklaar? Dat is moeilijk, het is een complexe discipline. Ik moet vooral mijn ouders bedanken, die mij al als kind lieten oefenen in de tuin’, klonk het voor de camera’s van de BBC. ‘Het is genieten vandaag, maar dit is nog maar de start. Waar ik mee bezig ben, is de beste sprong van het seizoen afleveren op de Olympische Spelen.’

Partner Content