Dat er problemen waren rond die Russische aflossingsploeg was bekend, maar nu is het officieel. Een nieuwe dopingtekst op de bewaarde stalen van atlete Yulia Chermoshanskaya heeft sporen heeft opgeleverd van testosteron en steroïden. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend.

Daardoor komt de gouden medaille mogelijk in handen van België, dat acht jaar geleden met Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée zilver veroverde in de aflossing.

Atletiekfederatie beslist

Het is nu aan de Internationale Atletiekfederatie IAAF om de vrijgekomen eerste plaats en de bijbehorende gouden medaille aan de Belgische aflossingsploeg toe te kennen. Nigeria zou dan zilver krijgen en Brazilië brons. De Russische aflossingsploeg wordt dus geschrapt uit de uitslag van de 4x100 meter. Chermoshanskaya nam in Peking ook deel aan de 200 meter en daarin finishte ze op de achtste plaats. Het olympische diploma dat ze daarvoor in ruil kreeg zal ze ook moeten inleveren.

(Belga/RR)

Dat er problemen waren rond die Russische aflossingsploeg was bekend, maar nu is het officieel. Een nieuwe dopingtekst op de bewaarde stalen van atlete Yulia Chermoshanskaya heeft sporen heeft opgeleverd van testosteron en steroïden. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend. Daardoor komt de gouden medaille mogelijk in handen van België, dat acht jaar geleden met Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée zilver veroverde in de aflossing. Het is nu aan de Internationale Atletiekfederatie IAAF om de vrijgekomen eerste plaats en de bijbehorende gouden medaille aan de Belgische aflossingsploeg toe te kennen. Nigeria zou dan zilver krijgen en Brazilië brons. De Russische aflossingsploeg wordt dus geschrapt uit de uitslag van de 4x100 meter. Chermoshanskaya nam in Peking ook deel aan de 200 meter en daarin finishte ze op de achtste plaats. Het olympische diploma dat ze daarvoor in ruil kreeg zal ze ook moeten inleveren.(Belga/RR)