De BBC rekende het zo voor. Na persoonlijke records in het verspringen en het speerwerpen had Nafissatou Thiam omgerekend naar de 800 meter een voorsprong van 9,47 seconden op de Britse titelverdedigster Jessica Ennis-Hill. En die 9,47 kwam precies overeen met het verschil tussen hun toptijden in de 800 meter - Thiam bleef tot dusver 9,47 seconden trager dan de Britse.

Zo spannend kon het dus worden in een onderdeel dat Thiam in principe niet goed ligt. Maar uiteindelijk had Thiam tijd over. Ze eindigde in 2:16.54 terwijl de Britse 'slechts' goed 7 seconden minder nodig had: 2:09.07.

Thiam won het goud met 6810 punten, een ruime verbetering van het Belgisch record (6508 punten), dat ze in 2014 in het Oostenrijkse Götzis had neergezet. Het zilver ging naar Ennis-Hill (6775 punten), het brons was voor de Canadese Brianne Theisen Eaton (6653 punten).

'Ik kwam niet voor een medaille'

In vijf van de zeven onderdelen scoorde de 21-jarige Thiam een nieuw persoonlijk record.

"Ik kan het niet geloven", reageerde Thiam voor de BBC. "Ik kwam niet voor een medaille. Daar dacht ik helemaal niet aan. Ik ben echt gelukkig".

"Ik weet zelfs niet hoe ik het gedaan heb! Ik wist dat ik in goede conditie verkeerde en ik focuste gewoon op elk onderdeel. In de 800 meter probeerde ik Jess(ica) niet te laten gaan. Ik dacht dat ik 2:15 of 2:16 kon halen en haar niet te ver voor zou moeten laten. Ik veronderstel dat mijn leven zal veranderen. Ik ben nog op de universiteit dus misschien moet ik een beslissing treffen".

Tweede goud, vierde medaille

Na het goud van wielrenner Greg Van Avermaet, het zilver van zwemmer Pieter Timmers en het brons van judoka Dirk Van Tichelt is er dus een vierde Belgische medaille binnen.

Zaterdag verliep misschien nog voorspoediger dan vrijdag voor Thiam. Na een persoonlijke record in het verspringen (6m58) verbeterde ze zichzelf ondanks een elleboogprobleem ook in het speerwerpen (53m13). Van de tweede plaats na de eerste dag werkte Thiam zich zo aan de leiding.

De speerworp leverde de 21-jarige Thiam 921 punten op, en een voorsprong van 142 op Ennis-Hill.

Vrijdag had Thiam ook in de 100 meter horden (13.56) al een persoonlijk record laten optekenen. Vervolgens ging ze over 1m98, een wereldrecord in de zevenkamp. Met een worp van 14m91 in het kogelstoten kreeg ze vervolgens een eerste keer de leidersplaats in handen. Die moest ze na een 200 meter in 25.10 weer afstaan.

(Belga/RR)

De BBC rekende het zo voor. Na persoonlijke records in het verspringen en het speerwerpen had Nafissatou Thiam omgerekend naar de 800 meter een voorsprong van 9,47 seconden op de Britse titelverdedigster Jessica Ennis-Hill. En die 9,47 kwam precies overeen met het verschil tussen hun toptijden in de 800 meter - Thiam bleef tot dusver 9,47 seconden trager dan de Britse.Zo spannend kon het dus worden in een onderdeel dat Thiam in principe niet goed ligt. Maar uiteindelijk had Thiam tijd over. Ze eindigde in 2:16.54 terwijl de Britse 'slechts' goed 7 seconden minder nodig had: 2:09.07.Thiam won het goud met 6810 punten, een ruime verbetering van het Belgisch record (6508 punten), dat ze in 2014 in het Oostenrijkse Götzis had neergezet. Het zilver ging naar Ennis-Hill (6775 punten), het brons was voor de Canadese Brianne Theisen Eaton (6653 punten).In vijf van de zeven onderdelen scoorde de 21-jarige Thiam een nieuw persoonlijk record."Ik kan het niet geloven", reageerde Thiam voor de BBC. "Ik kwam niet voor een medaille. Daar dacht ik helemaal niet aan. Ik ben echt gelukkig"."Ik weet zelfs niet hoe ik het gedaan heb! Ik wist dat ik in goede conditie verkeerde en ik focuste gewoon op elk onderdeel. In de 800 meter probeerde ik Jess(ica) niet te laten gaan. Ik dacht dat ik 2:15 of 2:16 kon halen en haar niet te ver voor zou moeten laten. Ik veronderstel dat mijn leven zal veranderen. Ik ben nog op de universiteit dus misschien moet ik een beslissing treffen".Na het goud van wielrenner Greg Van Avermaet, het zilver van zwemmer Pieter Timmers en het brons van judoka Dirk Van Tichelt is er dus een vierde Belgische medaille binnen.Zaterdag verliep misschien nog voorspoediger dan vrijdag voor Thiam. Na een persoonlijke record in het verspringen (6m58) verbeterde ze zichzelf ondanks een elleboogprobleem ook in het speerwerpen (53m13). Van de tweede plaats na de eerste dag werkte Thiam zich zo aan de leiding. De speerworp leverde de 21-jarige Thiam 921 punten op, en een voorsprong van 142 op Ennis-Hill. Vrijdag had Thiam ook in de 100 meter horden (13.56) al een persoonlijk record laten optekenen. Vervolgens ging ze over 1m98, een wereldrecord in de zevenkamp. Met een worp van 14m91 in het kogelstoten kreeg ze vervolgens een eerste keer de leidersplaats in handen. Die moest ze na een 200 meter in 25.10 weer afstaan. (Belga/RR)