De twintigjarige Eykens vierde haar olympisch debuut met een vierde plaats in reeks 5 in een chrono van 2:00.00, een stevige verbetering van haar persoonlijk record (2:01.34). Enkel de top twee van elke reeks stootte rechtstreeks door, maar met de achtste verliezende tijd achter haar naam mag ze toch naar de halve finales. In totaal zette ze in de reeksen de zeventiende tijd neer, de snelste tijd kwam op naam van de Canadese Melissa Bishop (1:58.38). De halve finales in de 800 meter bij de vrouwen staan donderdag op het programma.

'Ik ben hier niet goed van'

Eykens had zich in juni kunnen kwalificeren voor de Spelen door met 2:01.34 zestien honderdsten onder de olympische limiet te blijven. De Antwerpse liep toen in het Nederlandse Leiden een persoonlijk record. Woensdagmiddag dook ze in het olympisch stadion 1.34 onder haar vorige besttijd, en kreeg er een ticket voor de halve finales bovenop. Bovendien verbeterde ze het Belgische belofterecord van Anne-Marie Van Nuffel uit 1978 (2:01.0).

"Ik ben hier niet goed van", straalde de atlete na haar knappe prestatie in de reeksen. "Tijdens de laatste rechte lijn liep ik met de eersten naar de finish en dacht ik: dit kan toch niet? Ik had mij wel voorgenomen om mij volledig te smijten en alles te geven en uiteindelijk kom ik quasi tegelijkertijd met de winnares (de Keniaanse Sum, red) over de streep. Ik denk niet dat ik het veel beter had kunnen doen. Ik ben echt heel blij."

'Crazy'

Haar tijd omschrijft Eykens als 'crazy'. "Dat ik 1.3 van mijn record afknijp, is gigantisch. De start was supersnel en bij 500m zag ik aan de tussentijd wel dat het heel hard ging. Maar dan moet je het nog kunnen volhouden."

Donderdagavond staan de halve finales van de 800 meter op het programma. "Ik was al heel blij dat ik hier op de Spelen mocht starten", zegt Eykens, die haar onverhoopte kwalificatie een "dikke kers op een grote taart" noemt. "Mijn seizoen was al top en op deze manier kunnen afsluiten, beter kan je het niet wensen." (belga/SD)

De twintigjarige Eykens vierde haar olympisch debuut met een vierde plaats in reeks 5 in een chrono van 2:00.00, een stevige verbetering van haar persoonlijk record (2:01.34). Enkel de top twee van elke reeks stootte rechtstreeks door, maar met de achtste verliezende tijd achter haar naam mag ze toch naar de halve finales. In totaal zette ze in de reeksen de zeventiende tijd neer, de snelste tijd kwam op naam van de Canadese Melissa Bishop (1:58.38). De halve finales in de 800 meter bij de vrouwen staan donderdag op het programma. Eykens had zich in juni kunnen kwalificeren voor de Spelen door met 2:01.34 zestien honderdsten onder de olympische limiet te blijven. De Antwerpse liep toen in het Nederlandse Leiden een persoonlijk record. Woensdagmiddag dook ze in het olympisch stadion 1.34 onder haar vorige besttijd, en kreeg er een ticket voor de halve finales bovenop. Bovendien verbeterde ze het Belgische belofterecord van Anne-Marie Van Nuffel uit 1978 (2:01.0). "Ik ben hier niet goed van", straalde de atlete na haar knappe prestatie in de reeksen. "Tijdens de laatste rechte lijn liep ik met de eersten naar de finish en dacht ik: dit kan toch niet? Ik had mij wel voorgenomen om mij volledig te smijten en alles te geven en uiteindelijk kom ik quasi tegelijkertijd met de winnares (de Keniaanse Sum, red) over de streep. Ik denk niet dat ik het veel beter had kunnen doen. Ik ben echt heel blij." Haar tijd omschrijft Eykens als 'crazy'. "Dat ik 1.3 van mijn record afknijp, is gigantisch. De start was supersnel en bij 500m zag ik aan de tussentijd wel dat het heel hard ging. Maar dan moet je het nog kunnen volhouden." Donderdagavond staan de halve finales van de 800 meter op het programma. "Ik was al heel blij dat ik hier op de Spelen mocht starten", zegt Eykens, die haar onverhoopte kwalificatie een "dikke kers op een grote taart" noemt. "Mijn seizoen was al top en op deze manier kunnen afsluiten, beter kan je het niet wensen." (belga/SD)