Op de erelijst is Van der Plaetsen de opvolger van Jonathan Borlée. Thiam volgt zichzelf op.

De 23-jarige Van der Plaetsen, die in 2009 op de uitreiking van de Gouden Spike uitgeroepen werd tot Belofte van het Jaar, behaalde in maart op het WK indoor in het Poolse Sopot brons op de zevenkamp. Met zijn 6.259 punten stelde hij tevens zijn Belgische record nog wat scherper. In augustus eindigde de Oost-Vlaming op het EK in het Zwitserse Zürich op de 10e plaats (8.105 punten) in de tienkamp. Begin oktober raakte bekend dat Van der Plaetsen op 3 september een afwijkende dopingtest had afgelegd en voorlopig geschorst werd. Uiteindelijk bleek teelbalkanker de afwijkende test te verklaren. De meerkamper is intussen geopereerd en ondergaat een nabehandeling chemotherapie.

De 20-jarige Thiam, in 2012 ook al bekroond tot Belofte van het Jaar, behaalde op het EK in Zürich de bronzen medaille in de zevenkamp. Met haar puntentotaal (6.423) bleef ze toen 85 punten onder haar eigen Belgische record (6.508), dat ze op 31 mei en 1 juni van dit jaar in het Oostenrijkse Götzis op de tabellen had gezet. Op het WK indoor in Sopot plaatste ze zich voor de finale van het hoogspringen, waarin ze met een sprong over 1m90 achtste werd.

Verspringer Mathias Broothaerts (20) werd uitgeroepen tot mannelijke Revelatie van het Jaar. Belgisch kampioen Broothaerts wist zich te kwalificeren voor het EK in Zürich, waar hij zich met een sprong van 7m48 echter niet voor de finale kon plaatsen.

Chloë Beaucarne (17), die op de Olympische Jeugdspelen in het Chinese Nanjing brons veroverde op de 100 meter horden, ontving in het Brusselse stadhuis de trofee van vrouwelijke Revelatie van het Jaar.

Het Team van het Jaar is de EK-ploeg veldlopen bij de mannen, die in het Servische Belgrado zilver pakte in het landenklassement. (Belga/TE)

Op de erelijst is Van der Plaetsen de opvolger van Jonathan Borlée. Thiam volgt zichzelf op. De 23-jarige Van der Plaetsen, die in 2009 op de uitreiking van de Gouden Spike uitgeroepen werd tot Belofte van het Jaar, behaalde in maart op het WK indoor in het Poolse Sopot brons op de zevenkamp. Met zijn 6.259 punten stelde hij tevens zijn Belgische record nog wat scherper. In augustus eindigde de Oost-Vlaming op het EK in het Zwitserse Zürich op de 10e plaats (8.105 punten) in de tienkamp. Begin oktober raakte bekend dat Van der Plaetsen op 3 september een afwijkende dopingtest had afgelegd en voorlopig geschorst werd. Uiteindelijk bleek teelbalkanker de afwijkende test te verklaren. De meerkamper is intussen geopereerd en ondergaat een nabehandeling chemotherapie. De 20-jarige Thiam, in 2012 ook al bekroond tot Belofte van het Jaar, behaalde op het EK in Zürich de bronzen medaille in de zevenkamp. Met haar puntentotaal (6.423) bleef ze toen 85 punten onder haar eigen Belgische record (6.508), dat ze op 31 mei en 1 juni van dit jaar in het Oostenrijkse Götzis op de tabellen had gezet. Op het WK indoor in Sopot plaatste ze zich voor de finale van het hoogspringen, waarin ze met een sprong over 1m90 achtste werd. Verspringer Mathias Broothaerts (20) werd uitgeroepen tot mannelijke Revelatie van het Jaar. Belgisch kampioen Broothaerts wist zich te kwalificeren voor het EK in Zürich, waar hij zich met een sprong van 7m48 echter niet voor de finale kon plaatsen. Chloë Beaucarne (17), die op de Olympische Jeugdspelen in het Chinese Nanjing brons veroverde op de 100 meter horden, ontving in het Brusselse stadhuis de trofee van vrouwelijke Revelatie van het Jaar. Het Team van het Jaar is de EK-ploeg veldlopen bij de mannen, die in het Servische Belgrado zilver pakte in het landenklassement. (Belga/TE)