WADA schorst dopinglabo's in Moskou en Lissabon

16/04/16 om 00:08 - Bijgewerkt om 00:07

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft beslist de accreditatie van het omstreden dopinglab in de Russische hoofdstad Moskou af te nemen. Ook de accreditatie van het dopinglab in de Portugese hoofdstad Lissabon wordt opgeschort.

WADA schorst dopinglabo's in Moskou en Lissabon

Wereldantidopingagentschap WADA © Reuters

De laboratoria voldoen niet aan de kwaliteitseisen om dopingtests uit te voeren, aldus WADA.

In november werd het dopinglab in Moskou al geschorst. De beslissing kwam er toen nadat een onafhankelijke onderzoekscommissie een vernietigend rapport had gepubliceerd over systematisch dopinggebruik en corruptie in de Russische atletiekwereld. Het dopinglab in Moskou zou onder toezicht gestaan hebben van de Russische geheime dienst FSB.

Op die manier werd er voor gezorgd dat onderzoekers niet onafhankelijk konden werken. Labodirecteur Grigory Rodchenkov was volgens het WADA het brein achter de grootschalige corruptie. Tegen betaling verzweeg hij positieve resultaten en vernietigde hij dopingstalen. Na het rapport stapte Rodchenkov op.

Het lab in Lissabon is dan weer met onmiddellijke ingang geschorst. Het mag niet langer in naam van het WADA bloed- en urinestalen analyseren. Het laboratorium heeft 21 dagen om in beroep te gaan tegen de beslissing.

(Belga/RR)

Onze partners