Het Wereldantidopingagentschap WADA vraagt aan de Internationale Atletiekfederatie IAAF om Rusland te schorsen en alle Russische atleten te bannen uit competities totdat het land zijn antidopingbeleid op orde krijgt. Dat maakte het WADA maandag in het Zwitserse Genève bekend tijdens de publicatie van een uitgebreid rapport omtrent doppinggebruik en corruptie in de atletiek.

Als Rusland effectief geschorst wordt, bestaat de mogelijkheid dat de Russische atleten volgend jaar niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Maria Savinova

Daarnaast vraagt het WADA de levenslange schorsing van vijf Russische atleten en evenveel coaches wegens dopingovertredingen. Een van hen is Maria Savinova, de olympisch kampioene op de 800 meter op de Spelen van 2012 in Londen. Het antidopinglab in de Russische hoofdstad Moskou moet dan weer zijn WADA-accreditatie afstaan.

Het onderzoek werd eind vorig jaar geopend naar aanleiding van een uitzending van de Duitse tv-zender ARD. In de documentaire werd massaal en systematisch dopinggebruik binnen de Russische atletiek onthuld. Zo werden er bewijzen getoond dat positieve dopingtests in Rusland verdoezeld werden, zodat de atleten in competitie konden blijven.

Witwaspraktijken

WADA richtte vervolgens een driekoppige commissie op onder leiding van Dick Pound die de zaak moest onderzoeken. Na elf maanden is hun rapport klaar, maar maandag werd er slechts een deel van gepubliceerd om het nog lopende gerechtelijke onderzoek naar voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack niet in gevaar te brengen.

De Senegalees werd vorige week door het Franse gerecht in staat van beschuldiging gesteld in een corruptiedossier rond de strijd tegen doping. De 82-jarige Diack, die in augustus na zestien jaar aan het hoofd van de Internationale Atletiekfederatie opgevolgd werd door de Brit Sebastian Coe, wordt beschuldigd van passieve corruptie en witwaspraktijken. Diack en zijn advocaat Habib Cissé zouden geld hebben ontvangen van de Russische atletiekfederatie om dopingzaken van Russische atleten te verdoezelen. (Belga/AVE)

Het Wereldantidopingagentschap WADA vraagt aan de Internationale Atletiekfederatie IAAF om Rusland te schorsen en alle Russische atleten te bannen uit competities totdat het land zijn antidopingbeleid op orde krijgt. Dat maakte het WADA maandag in het Zwitserse Genève bekend tijdens de publicatie van een uitgebreid rapport omtrent doppinggebruik en corruptie in de atletiek.Als Rusland effectief geschorst wordt, bestaat de mogelijkheid dat de Russische atleten volgend jaar niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro.Daarnaast vraagt het WADA de levenslange schorsing van vijf Russische atleten en evenveel coaches wegens dopingovertredingen. Een van hen is Maria Savinova, de olympisch kampioene op de 800 meter op de Spelen van 2012 in Londen. Het antidopinglab in de Russische hoofdstad Moskou moet dan weer zijn WADA-accreditatie afstaan.Het onderzoek werd eind vorig jaar geopend naar aanleiding van een uitzending van de Duitse tv-zender ARD. In de documentaire werd massaal en systematisch dopinggebruik binnen de Russische atletiek onthuld. Zo werden er bewijzen getoond dat positieve dopingtests in Rusland verdoezeld werden, zodat de atleten in competitie konden blijven. WADA richtte vervolgens een driekoppige commissie op onder leiding van Dick Pound die de zaak moest onderzoeken. Na elf maanden is hun rapport klaar, maar maandag werd er slechts een deel van gepubliceerd om het nog lopende gerechtelijke onderzoek naar voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack niet in gevaar te brengen. De Senegalees werd vorige week door het Franse gerecht in staat van beschuldiging gesteld in een corruptiedossier rond de strijd tegen doping. De 82-jarige Diack, die in augustus na zestien jaar aan het hoofd van de Internationale Atletiekfederatie opgevolgd werd door de Brit Sebastian Coe, wordt beschuldigd van passieve corruptie en witwaspraktijken. Diack en zijn advocaat Habib Cissé zouden geld hebben ontvangen van de Russische atletiekfederatie om dopingzaken van Russische atleten te verdoezelen. (Belga/AVE)