Sinds een aantal decennia gebruikt de harde kern van de Ajaxsupporters de geuzennaam 'Joden' of 'Superjoden'. Ze tooien zich met joodse symbolen en zwaaien met de Israëlische vlag.

Vaak lokt dat bij de tegenpartij reacties uit, die antisemitisch zijn of zo overkomen, al dan niet bedoeld. Veel Joden ervaren die reacties als zeer kwetsend en zijn er ook niet mee opgezet dat mensen die geen weet hebben van de joodse religie of gebruiken zich zo massaal uitgeven voor Joden.

In deze documentaire van de Joodse Omroep gaat Frans Bromet op zoek naar de cultuur van het Amsterdamse supporterslegioen. Waar komt de associatie van Ajax met Joden eigenlijk vandaan? En moet dat oneigenlijke gebruik van 'Joden' misschien niet verboden worden? Bromet spreekt met fans en bestuurders van Ajax, zowel joods als niet-joods. Willemijn Francissen, collega-programmamaker van Frans Bromet, heeft al dertig jaar een abonnement bij Ajax en vindt het een lastige kwestie. Ze heeft joodse vrienden die grote moeite hebben met de (anti-)joodse spreekkoren, maar hoewel ze hen kan begrijpen, zingt ze zelf toch ook mee. (PM)

Sinds een aantal decennia gebruikt de harde kern van de Ajaxsupporters de geuzennaam 'Joden' of 'Superjoden'. Ze tooien zich met joodse symbolen en zwaaien met de Israëlische vlag. Vaak lokt dat bij de tegenpartij reacties uit, die antisemitisch zijn of zo overkomen, al dan niet bedoeld. Veel Joden ervaren die reacties als zeer kwetsend en zijn er ook niet mee opgezet dat mensen die geen weet hebben van de joodse religie of gebruiken zich zo massaal uitgeven voor Joden. In deze documentaire van de Joodse Omroep gaat Frans Bromet op zoek naar de cultuur van het Amsterdamse supporterslegioen. Waar komt de associatie van Ajax met Joden eigenlijk vandaan? En moet dat oneigenlijke gebruik van 'Joden' misschien niet verboden worden? Bromet spreekt met fans en bestuurders van Ajax, zowel joods als niet-joods. Willemijn Francissen, collega-programmamaker van Frans Bromet, heeft al dertig jaar een abonnement bij Ajax en vindt het een lastige kwestie. Ze heeft joodse vrienden die grote moeite hebben met de (anti-)joodse spreekkoren, maar hoewel ze hen kan begrijpen, zingt ze zelf toch ook mee. (PM)