Een Amerikaans drama uit 1993, van regisseur en scenarist Steven Zaillan, de man die het scenario schreef voor gelauwerde films als Awakenings en Schindler's List. In de cast treffen we sterren aan als Joe Mantegna, Laurence Fishburne, Joan Allen en Ben Kingsley.

In tegenstelling tot wat de titel suggereert draait dit waargebeurde verhaal niet rond de mysterieuze schaakkampioen Bobby Fischer. Wel rond Joshua Waitzkin, die als kind een grote toekomst als profschaker tegemoet leek te gaan, maar de hoge verwachtingen nooit kon inlossen en ten onder ging aan gekibbel tussen zijn twee coaches. De druk die een dergelijk bovengemiddeld intelligent kind ervaart en de psychologische terreur die zo een potentieel succesfabriekje genereert, staan hier centraal in deze biografie. Gebaseerd op het boek van Joshua's vader Fred Waitzkin, dat heel wat lovende kritieken kreeg van recensenten. Later groeide ook de film uit tot een kleine hit. Zo ontving Searching for Bobby Fischer een Oscarnominatie voor beste cinematografie. Tot op vandaag geldt dit schaakdrama als een fijnzinnige psychologische dissectie van de mens. (MS)

Een Amerikaans drama uit 1993, van regisseur en scenarist Steven Zaillan, de man die het scenario schreef voor gelauwerde films als Awakenings en Schindler's List. In de cast treffen we sterren aan als Joe Mantegna, Laurence Fishburne, Joan Allen en Ben Kingsley.In tegenstelling tot wat de titel suggereert draait dit waargebeurde verhaal niet rond de mysterieuze schaakkampioen Bobby Fischer. Wel rond Joshua Waitzkin, die als kind een grote toekomst als profschaker tegemoet leek te gaan, maar de hoge verwachtingen nooit kon inlossen en ten onder ging aan gekibbel tussen zijn twee coaches. De druk die een dergelijk bovengemiddeld intelligent kind ervaart en de psychologische terreur die zo een potentieel succesfabriekje genereert, staan hier centraal in deze biografie. Gebaseerd op het boek van Joshua's vader Fred Waitzkin, dat heel wat lovende kritieken kreeg van recensenten. Later groeide ook de film uit tot een kleine hit. Zo ontving Searching for Bobby Fischer een Oscarnominatie voor beste cinematografie. Tot op vandaag geldt dit schaakdrama als een fijnzinnige psychologische dissectie van de mens. (MS)