Bij de vrouwen is de winnaar ondertussen al gekend: favoriet Canada versloeg de VS na verlengingen (3-2). Bij de mannen wordt het zondag een duel tussen Zweden (dat in de halve finale buur en eeuwige rivaal Finland versloeg) en Canada of de VS (wedstrijd van vrijdagavond).

Canada gold voor aanvang van het toernooi als grootste kanshebber om zichzelf op te volgen als olympisch ijshockeykampioen, maar liefst elf leden van de ploeg die vier jaar geleden in Vancouver goud won, zijn nu terug van de partij.

Leuk aan dit ijshockeytoernooi op het olympische programma is dat je de beste spelers ter wereld te zien krijgt: het kruim van de NHL, de Amerikaanse profcompetitie, neemt het tegen elkaar op. Niet zoals in het voetbal, waar vooral beloften aan het werk gezet worden.

De NHL bouwde zelfs midden in het seizoen speciaal een stop in om de vedetten te laten uitzwermen naar hun respectievelijke nationale ploegen. Jongens die de rest van het jaar ploegmaats zijn, gaan nu hard tegen hard. In het ijshockey wil dat wel wat zeggen: scrimmages, rondvliegende helmen en doodsmakken tegen de boarding.

De 12.000 fans in de gloednieuwe Bolshoy Ice Dome krijgen spektakel van de bovenste plank geserveerd.

Enkele namen om alvast aan op te warmen? Aan Zweedse zijde ontegensprekelijk topschutter Erik Karlsson en New York Rangers-speler Henrik Lundqvist, in 2012 verkozen tot beste doelman in de NHL.

Bij de VS is het uitkijken naar de in vorm verkerende Phil Kessel, speler van de Toronto Maple Leafs en voorlopig topschutter van het toernooi.

Canada rekent op aanvoerder Sidney Crosby, de man die vier jaar geleden de winning goal maakte in de olympische finale tegen de VS, en de offensieve tandem Ryan Getzlaf-Corey Perry, het gouden duo van de Anaheim Ducks.

De finale start zondag om 13u. Te volgen via Sporza Zondag.

Bij de vrouwen is de winnaar ondertussen al gekend: favoriet Canada versloeg de VS na verlengingen (3-2). Bij de mannen wordt het zondag een duel tussen Zweden (dat in de halve finale buur en eeuwige rivaal Finland versloeg) en Canada of de VS (wedstrijd van vrijdagavond). Canada gold voor aanvang van het toernooi als grootste kanshebber om zichzelf op te volgen als olympisch ijshockeykampioen, maar liefst elf leden van de ploeg die vier jaar geleden in Vancouver goud won, zijn nu terug van de partij. Leuk aan dit ijshockeytoernooi op het olympische programma is dat je de beste spelers ter wereld te zien krijgt: het kruim van de NHL, de Amerikaanse profcompetitie, neemt het tegen elkaar op. Niet zoals in het voetbal, waar vooral beloften aan het werk gezet worden. De NHL bouwde zelfs midden in het seizoen speciaal een stop in om de vedetten te laten uitzwermen naar hun respectievelijke nationale ploegen. Jongens die de rest van het jaar ploegmaats zijn, gaan nu hard tegen hard. In het ijshockey wil dat wel wat zeggen: scrimmages, rondvliegende helmen en doodsmakken tegen de boarding. De 12.000 fans in de gloednieuwe Bolshoy Ice Dome krijgen spektakel van de bovenste plank geserveerd. Enkele namen om alvast aan op te warmen? Aan Zweedse zijde ontegensprekelijk topschutter Erik Karlsson en New York Rangers-speler Henrik Lundqvist, in 2012 verkozen tot beste doelman in de NHL. Bij de VS is het uitkijken naar de in vorm verkerende Phil Kessel, speler van de Toronto Maple Leafs en voorlopig topschutter van het toernooi. Canada rekent op aanvoerder Sidney Crosby, de man die vier jaar geleden de winning goal maakte in de olympische finale tegen de VS, en de offensieve tandem Ryan Getzlaf-Corey Perry, het gouden duo van de Anaheim Ducks.De finale start zondag om 13u. Te volgen via Sporza Zondag.