Het werd een eigenaardig seizoen met door de komst van twee neofieten (Willebroek en Brussels) opnieuw een min of meer respectabel aantal van tien ploegen in onze hoogste klasse. Alle ploegen dienden het vier keer tegen elkaar op te nemen, wat een totaal maakt van 36 speeldagen: een ongezien lange aanloop naar de apotheose, de play-offs.

Aan de waardeverhoudingen veranderde dat weinig: sterkste van het pak is alweer BC Oostende, de voorbije twee seizoenen landskampioen. Opvallend, omdat de kustploeg afgelopen zomer een koerswijziging maakte door voortaan meer op Belgisch en jong talent in te zetten. Zoals Anderlecht mocht ervaren, is enige wisselvalligheid in de prestaties dan een haast logisch gevolg.

Dario Gjergja bewees echter dat hij die talenten (Gillet, Marnegrave, Serron, Ponitka,...) verder kan ontwikkelen én tegelijkertijd resultaten kan boeken. Oostende werkte een knap Europees parcours af - tweede groepsronde behaald van de Eurocup-, pakte op Paasmaandag de Belgische beker en sluit de reguliere competitie af als leider. Hetgeen hen meteen een stek in de halve finales en thuisvoordeel in de play-offs garandeert.

De eerste twee ploegen uit de reguliere competitie worden immers vrijgesteld in de eerste ronde van de play-offs. Daarin komt het nummer drie uit het klassement uit tegen nummer zes, en het nummer vier tegen nummer vijf. De winnaars van deze duels (best of three) gaat dan naar de halve finales tegen het nummer één en twee.

Vandaar het belang van die tweede plaats. Bergen bezat daar lange tijd de beste papieren, na een zeer regelmatig en secuur kampioenschap, maar ging vorige week de boot in bij Antwerp en zag zo Charleroi in de eindspurt voorbij steken. Charleroi -inzake kapitaal en talent toch nog dat streepje voor- liet al veel steken vallen maar is mits winst zaterdag tegen seizoenrevelatie Luik (vierde in de stand) zeker van zijn ticket voor de halve finales. Bergen trekt naar Pepinster (achtste in de stand). Voorts liggen alle tickets voor de play-offs al vast. Antwerp Giants en Okapi Aalstar sluiten de top zes af.

Op deze laatste speeldag worden alle wedstrijden op hetzelfde tijdstip afgewerkt: zaterdagavond om 20u30. De play-offs beginnen op dinsdag 13 mei, de halve finales op dinsdag 20 mei en de finales op zondag 1 juni.

Het werd een eigenaardig seizoen met door de komst van twee neofieten (Willebroek en Brussels) opnieuw een min of meer respectabel aantal van tien ploegen in onze hoogste klasse. Alle ploegen dienden het vier keer tegen elkaar op te nemen, wat een totaal maakt van 36 speeldagen: een ongezien lange aanloop naar de apotheose, de play-offs. Aan de waardeverhoudingen veranderde dat weinig: sterkste van het pak is alweer BC Oostende, de voorbije twee seizoenen landskampioen. Opvallend, omdat de kustploeg afgelopen zomer een koerswijziging maakte door voortaan meer op Belgisch en jong talent in te zetten. Zoals Anderlecht mocht ervaren, is enige wisselvalligheid in de prestaties dan een haast logisch gevolg. Dario Gjergja bewees echter dat hij die talenten (Gillet, Marnegrave, Serron, Ponitka,...) verder kan ontwikkelen én tegelijkertijd resultaten kan boeken. Oostende werkte een knap Europees parcours af - tweede groepsronde behaald van de Eurocup-, pakte op Paasmaandag de Belgische beker en sluit de reguliere competitie af als leider. Hetgeen hen meteen een stek in de halve finales en thuisvoordeel in de play-offs garandeert. De eerste twee ploegen uit de reguliere competitie worden immers vrijgesteld in de eerste ronde van de play-offs. Daarin komt het nummer drie uit het klassement uit tegen nummer zes, en het nummer vier tegen nummer vijf. De winnaars van deze duels (best of three) gaat dan naar de halve finales tegen het nummer één en twee.Vandaar het belang van die tweede plaats. Bergen bezat daar lange tijd de beste papieren, na een zeer regelmatig en secuur kampioenschap, maar ging vorige week de boot in bij Antwerp en zag zo Charleroi in de eindspurt voorbij steken. Charleroi -inzake kapitaal en talent toch nog dat streepje voor- liet al veel steken vallen maar is mits winst zaterdag tegen seizoenrevelatie Luik (vierde in de stand) zeker van zijn ticket voor de halve finales. Bergen trekt naar Pepinster (achtste in de stand). Voorts liggen alle tickets voor de play-offs al vast. Antwerp Giants en Okapi Aalstar sluiten de top zes af. Op deze laatste speeldag worden alle wedstrijden op hetzelfde tijdstip afgewerkt: zaterdagavond om 20u30. De play-offs beginnen op dinsdag 13 mei, de halve finales op dinsdag 20 mei en de finales op zondag 1 juni.