De Omloop Het Nieuwsblad (vorig jaar gewonnen door Luca Paolini) en Kuurne-Brussel-Kuurne (vorig jaar afgelast wegens sneeuwval) zijn traditioneel de officieuze openers van een nieuw wielerseizoen. Een goed moment, zo dachten wij, om onze wielerspecialist van Sport/Voetbalmagazine drie pertinente vragen voor te schotelen...

Naar welke renners kijk jij uit voor dit openingsweekend?

Jonas Creteur: "Hier Tom Boonen antwoorden, zou weinig verrassend zijn. Ik noem dus graag drie buitenlandse outsiders. In de eerste plaats ben ik benieuwd naar wat Boonens ploegmaat Zdenek Stybar kan tonen. Patrick Lefevere (ploegleider bij Omega Pharma-Quick Step, nvdr) heeft al aangekondigd dat hij de voorjaarskoersen zal aanpakken zoals in de succesvolle Mapeiperiode: zelf aanvallen. Zijn ploeg heeft troefkaarten genoeg, Stybar is er daar één van, hij toonde op het WK veldrijden in topvorm te zijn."

"Als tweede outsider denk ik aan Taylor Phinney van BMC. Al jaren geroemd als een supertalent, maar door te veel bezigheden naast de koers een beetje gestagneerd in zijn evolutie. Met zijn eindzege in de Ronde van Dubai bewijst hij in vorm te zijn, bovendien geniet hij naast Greg Van Avermaet de status van tweede kopman."

"Een derde outsider, maar dan vooral uit emotionele overwegingen, is Heinrich Haussler. Bij IAM Cycling een van de beste vrienden van de onlangs verongelukte Kristof Goddaert. Haussler was in het verleden al een paar keer dicht bij zeges in de voorjaarsklassiekers, misschien inspireert het verlies van zijn goeie vriend hem tot grootse daden."

Welke waarde moeten we hechten aan de resultaten in de Omloop en Kuurne?

Jonas Creteur: "Kort en krachtig: geen. Winst in dit openingsweekend garandeert geen topvorm in de echte klassiekers zoals Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Eigenlijk piek je dan te vroeg. Anderzijds is het wel zo dat als je slecht bent in het openingsweekend, dat het dan moeilijk is om te schitteren in de latere klassiekers."

"Het is vooral voor de renners uit de tweede linie dat deze koersen een opportuniteit zijn om bovenaan het podium te staan. Kijk maar naar de erelijst van de voorbije jaren: Paolini, Langeveld, Vanmarcke... dat zijn niet de topnamen. De buitenlandse toppers -denk maar aan Peter Sagan of Fabian Cancellara - komen niet meer naar België afgezakt voor dit soort koersen."

Welke Belgen mogen we de komende weken op het voorplan verwachten?

Jonas Creteur: "Boonen zal top zijn. Net zoals Philippe Gilbert, die vertelde dat hij zijn beste winter sinds 2011 achter de rug heeft - dan mag je wel wat verwachten. Verder ben ik van oordeel dat het voor Jurgen Roelandts en Greg Van Avermaet nu of nooit is. Ze zijn allebei 28 jaar, ervaren genoeg en kregen binnen hun ploeg de rol van kopman voor de klassiekers. Er zijn geen excuses meer."

De Omloop Het Nieuwsblad (zaterdag vanaf 13.35u) en Kuurne-Brussel-Kuurne (zondag vanaf 14u) zijn live te zien op Canvas.

De Omloop Het Nieuwsblad (vorig jaar gewonnen door Luca Paolini) en Kuurne-Brussel-Kuurne (vorig jaar afgelast wegens sneeuwval) zijn traditioneel de officieuze openers van een nieuw wielerseizoen. Een goed moment, zo dachten wij, om onze wielerspecialist van Sport/Voetbalmagazine drie pertinente vragen voor te schotelen...Naar welke renners kijk jij uit voor dit openingsweekend?Jonas Creteur: "Hier Tom Boonen antwoorden, zou weinig verrassend zijn. Ik noem dus graag drie buitenlandse outsiders. In de eerste plaats ben ik benieuwd naar wat Boonens ploegmaat Zdenek Stybar kan tonen. Patrick Lefevere (ploegleider bij Omega Pharma-Quick Step, nvdr) heeft al aangekondigd dat hij de voorjaarskoersen zal aanpakken zoals in de succesvolle Mapeiperiode: zelf aanvallen. Zijn ploeg heeft troefkaarten genoeg, Stybar is er daar één van, hij toonde op het WK veldrijden in topvorm te zijn.""Als tweede outsider denk ik aan Taylor Phinney van BMC. Al jaren geroemd als een supertalent, maar door te veel bezigheden naast de koers een beetje gestagneerd in zijn evolutie. Met zijn eindzege in de Ronde van Dubai bewijst hij in vorm te zijn, bovendien geniet hij naast Greg Van Avermaet de status van tweede kopman.""Een derde outsider, maar dan vooral uit emotionele overwegingen, is Heinrich Haussler. Bij IAM Cycling een van de beste vrienden van de onlangs verongelukte Kristof Goddaert. Haussler was in het verleden al een paar keer dicht bij zeges in de voorjaarsklassiekers, misschien inspireert het verlies van zijn goeie vriend hem tot grootse daden."Welke waarde moeten we hechten aan de resultaten in de Omloop en Kuurne?Jonas Creteur: "Kort en krachtig: geen. Winst in dit openingsweekend garandeert geen topvorm in de echte klassiekers zoals Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Eigenlijk piek je dan te vroeg. Anderzijds is het wel zo dat als je slecht bent in het openingsweekend, dat het dan moeilijk is om te schitteren in de latere klassiekers.""Het is vooral voor de renners uit de tweede linie dat deze koersen een opportuniteit zijn om bovenaan het podium te staan. Kijk maar naar de erelijst van de voorbije jaren: Paolini, Langeveld, Vanmarcke... dat zijn niet de topnamen. De buitenlandse toppers -denk maar aan Peter Sagan of Fabian Cancellara - komen niet meer naar België afgezakt voor dit soort koersen."Welke Belgen mogen we de komende weken op het voorplan verwachten?Jonas Creteur: "Boonen zal top zijn. Net zoals Philippe Gilbert, die vertelde dat hij zijn beste winter sinds 2011 achter de rug heeft - dan mag je wel wat verwachten. Verder ben ik van oordeel dat het voor Jurgen Roelandts en Greg Van Avermaet nu of nooit is. Ze zijn allebei 28 jaar, ervaren genoeg en kregen binnen hun ploeg de rol van kopman voor de klassiekers. Er zijn geen excuses meer."De Omloop Het Nieuwsblad (zaterdag vanaf 13.35u) en Kuurne-Brussel-Kuurne (zondag vanaf 14u) zijn live te zien op Canvas.