In beeld: 25ste verjaardag Heizeldrama

In beeld: 25ste verjaardag Heizeldrama
Op 29 mei 1985 vond in het Heizelstadion in Brussel de Europacupfinale plaats tussen Liverpool en Juventus. Wat een hoogtepunt moest worden, mondde uit in een anticlimax. © Belga

Heizel2 © Belga

Op 29 mei 1985 vond in het Heizelstadion in Brussel de Europacupfinale plaats tussen Liverpool en Juventus. Wat een hoogtepunt moest worden, mondde uit in een anticlimax.

Heizel1 © Belga

Supporters van Liverpool stormden vlak voor de match het neutrale vak binnen, waardoor er een muur instortte. Er vielen 39 doden, onder wie voornamelijk Italianen.

Heizel5 © Belga

Naast de 39 doden, vielen er in de paniek honderden gewonden.

Heizel9 © Reuters

Ondanks het grote aantal doden en gewonden ging de match toch door. Die absurde beslissing namen Binnenlandse Zaken, de Rijkswacht en de UEFA.

Heizel10 © Belga

Als gevolg van het drama, werden alle Engelse voetbalclubs voor vijf jaar verbannen uit de Europese competities. De Engelse supporters waren namelijk de aanstokers van de rellen..

Heizel3 © Belga

In 2005 vond voor de eerste keer in 20 jaar een herdenking plaats in Brussel.

Heizel8 © Belga

Het Heizeldrama zal voor altijd in het geheugen van Italië gegrift blijven. Dat tonen de Italiaanse supporters aan, die zes jaar geleden ook bij de herdenking waren.

Heizel4 © Belga

Op 3 juni 2010 speelde de Italiaanse nationale ploeg een oefenmatch tegen Mexico in het Koning Boudewijnstadion. Voor de match werd er een minuut stilde gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Heizel6 © Belga

Sinds het Heizeldrama zijn de veiligheidsmaatregelen in de voetbalstadions fel verstrengd. Toch wil minister van Binnenlandse Zaken, Annemnie Turtelboom de veiligheid nog verhogen.

Heizel7 © Belga

De stad Brussel organiseerde op 29 mei 2010 voor de tweede keer een herdenking. Burgemeester Freddy Thielmans (PS) legde een krans neer aan het stadion, dat daarna ook opengesteld werd voor het publiek.