In beeld: Na de vuvuzela, de makarapa

In beeld: Na de vuvuzela, de makarapa
De makarapa is een Zuid-Afrikaanse uitvinding en wordt daar al jaren gebruikt door de voetbalsupporters. Alfred 'Lux' Baloyi vond deze voetbalhelm al uit in 1979. © Reuters

Makarapa1 © Reuters

De makarapa is een Zuid-Afrikaanse uitvinding en wordt daar al jaren gebruikt door de voetbalsupporters. Alfred 'Lux' Baloyi vond deze voetbalhelm al uit in 1979.

Makarapa4 © Reuters

Het idee om versierde helmen te maken kreeg Baloyi tijdens een voetbalmatch. Rivaliserende supporters bekogelden elkaar met flessen, zodat een helm op dat moment meer dan welkom was.

Makarapa6 © Reuters

De Makarapa is eigenlijk een gewone helm die eerst beschilderd wordt, waarna er versieringen uit een soort plastiek op aangebracht worden.

Makarapa10 © Reuters

De makarapa bracht niet enkel voor de voetbalsupporters vreugde. Dankzij de eerste opbrengsten van de helm kon uitvinder Baloyi zijn dochter verder laten studeren en een groter huis kopen voor zijn familie.

Makarapa5 © Reuters

Op 11 juni wordt het WK in Zuid-Afrika officieel op gang gefloten. Ideaal om het een rage te laten worden onder de internationale voetbalsupporters, dacht uitvinder Baloyi.

Makarapa2 © Reuters

Aanvankelijk werd de makarapa door Baloyi zelf met de hand gemaakt. Met het WK in aantocht besloot hij over te gaan tot productie in een fabriek met 36 mensen.

Makarapa3 © Reuters

Alle landen aanwezig op het nakende WK zullen een persoonlijke helm krijgen, zoals hier Spanje.

Makarapa7 © Reuters

Ook Amerika zal aanwezig zijn op het WK, met de slagzin van de Amerikaanse president Barack Obama: 'Yes; We Can!'.

Makarapa8 © Reuters

Uitvinder Baloyi blijft niet bij de pakken zitten en stelt, nog voor het WK in Zuid Afrika is begonnen, al een volgend doel: het WK in Brazilië in 2014.

Makarapa9 © Reuters

Gecombineerd met een grote kleurrijke valse bril, is de makarapa het uithangbord van de Zuid-Afrikaanse sport.