In beeld: Openingsconcert WK

In beeld: Openingsconcert WK
Shakira, die de Duitse nationale ploeg nog ophield tijdens hun vlucht naar Zuid-Afrika, zong donderdagavond het WK-lied 'Waka-Waka' voor maar liefst 34.000 toeschouwers in het Orlando Stadium, nabij Johannesburg © Reuters

Openingsconcert1 © Reuters

Shakira, die de Duitse nationale ploeg nog ophield tijdens hun vlucht naar Zuid-Afrika, zong donderdagavond het WK-lied 'Waka-Waka' voor maar liefst 34.000 toeschouwers in het Orlando Stadium, nabij Johannesburg

Openingsconcert2 © Reuters

Het concert vond plaats in Soweto, de grootste township van Zuid-Afrika. Onder andere de aanwezige Nobelprijswinnaars Nelson Mandela en Desmond Tutu, eveneens present en zeer enthousiast, groeiden op in de arme zwarte woonwijk in Johannesburg.

Openingsconcert3 © Reuters

Voor een keer werden de luidruchtige Vuvuzelas thuis gelaten. Diegenen die er toch een meebrachten, moesten die achterlaten aan de ingang van het stadion.

Openingsconcert4 © Reuters

Net als Shakira kwamen ook The Black Eyed Peas het publiek warm maken voor wat het grootste spektakel ooit in Zuid-Afrika moet worden.

Openingsconcert5 © Reuters

De Franse middenvelder Patrick Vieira, wiens carrière als international erop zit en het WK dus al toeschouwer volgt, showt al een replica van de wereldbekertrofee. Wie de echte mee naar huis zal nemen, weten we op 11 juli, dan wordt de finale gespeeld in het Soccer City-stadion in Johannesburg.

Openigsconcert10 © Reuters

Naast de internationale sterren, waren ook enkele lokale muziekgroepen aanwezig.

Openingsconcert6 © Reuters

De Zuid-Afrikaanse supporters, die al heel lang uitzien naar dit WK, zullen vanaf vrijdag een maand lang kunnen genieten van hoogstaand voetbal en even ontsnappen aan de ellende in hun land, die er desondanks nog aanwezig is.

Openingsconcert7 © Reuters

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma drukte zijn tevredenheid uit over de komst van het WK naar zijn land. FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die hier aandachtig luistert naar de speech van de Zuid-Afrikaanse president, meent dat het WK de mensen in Zuid-Afrika eenheid zal brengen" en er voor "onderwijs voor iedereen" wil zorgen.

Openingsconcert8 © Reuters

Ook de zwangere Amerikaanse zangeres Alicia Keys kwam het openingsconcert opluisteren.

Openingsconcert9 © Reuters

De Zuid-Afrikaanse supporters zijn er helemaal klaar voor. Vrijdag zullen ze hun land massaal steunen in de openingsmatch tegen Mexico in het Soccer City-stadion in Johannesburg.