In beeld: Wie redt de Rode Duivels?

In beeld: Wie redt de Rode Duivels?
Als de Rode Duivels op zoek moeten naar een nieuwe bondscoach, wordt Eric Gerets altijd als een van de eersten gecontacteerd. Maar deze keer slaagt de Voetbalbond er niet in om de ex-Rode Duivel en succestrainer bij onder meer Lierse, Club Brugge, PSV en Marseille aan de lijn te krijgen. Momenteel coacht Gerets het Saoedische Al Hilal en vermoedelijk wordt hij de nieuwe bondscoach van Marokko. © Belga

Foto 1 - Eric Gerets © Belga

Als de Rode Duivels op zoek moeten naar een nieuwe bondscoach, wordt Eric Gerets altijd als een van de eersten gecontacteerd. Maar deze keer slaagt de Voetbalbond er niet in om de ex-Rode Duivel en succestrainer bij onder meer Lierse, Club Brugge, PSV en Marseille aan de lijn te krijgen. Momenteel coacht Gerets het Saoedische Al Hilal en vermoedelijk wordt hij de nieuwe bondscoach van Marokko.

Foto 2 - Michel Preudhomme © Belga

Tweede in de top drie van favoriete opvolgers voor Advocaat, was de succestrainer Michel Preud'homme. Maar zowel hij als de voorzitter van de Buffalo's, Ivan De Witte, zagen die overstap niet zitten. Een combinatie bondscoach-clubtrainer is volgens de ex-doelman onmogelijk.

George Leekens © Belga

George Leekens was de eerste van de drie topfavorieten die toehapte op het voorstel van de Voetbalbond. Zijn voorwaarde was wel dat hij het beroep van bondscoach zou mogen combineren met het werk bij een club. Maar dat zag de bond niet zitten. De trainer van KV Kortrijk heeft ondertussen al een akkoord met Lokeren voor het volgende voetbalseizoen.

Foto 4 - Marc Wilmots © Belga

Momenteel heeft Marc Wilmots het roer in handen bij de Rode Duivels. Dick Advocaat haalde de ex-coach van het Duitse Schalke 04 en Sint-Truiden, binnen als assistent. Maar de bond toont weinig interesse in de ex-Rode Duivel als bondscoach omdat hij weinig trainerservaring heeft. Bij Wilmots zelf klinkt het ook onzeker: "Als het gaat over de nationale ploeg, dan ga ik helemaal niets zeggen."

Foto 5 - Jean-François de Sart © Belga

Jean-François de Sart kan een mooi palmares voorleggen aan de Voetbalbond. De voorbije jaren oogstte hij succes als beloftencoach door vierde te worden op het Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen. De Sart is erg geïnteresseerd in de functie. In juni eindigt zowel zijn contract van bondscoach bij de beloften en van assistent bij Standard. Maar voorlopig wil hij niets zeggen over de bond en over zijn toekomst bij de Rouches.

Foto 6 - Hugo Broos © Belga

De voetbalbond kan natuurlijk ook een kandidaat zoeken in de databank van werkloze trainers. Na zijn korte avontuur bij het Turkse Trabzonspor, zit bijvoorbeeld de naam van Hugo Broos in dat bestand. Maar het lijkt er niet op dat de ex-trainer van onder meer Club Brugge, Anderlecht en RC Genk veel kans maakt op de titel van bondscoach.

Foto 7 - Laszlo Bölöni © Belga

Nog een trainer zonder werk is Laszlo Bölöni. Nadat Standard-speler Olivier Dacourt meende dat hij "geen goede trainer" was, besloot de Roemeen het af te trappen. Naar verluidt zou de bond zijn kandidatuur ontvangen hebben en een lid van het Uitvoerend Comité nam volgens de krant Het Nieuwsblad enkele dagen voor het opstappen van Advocaat informeel contact op met Bölöni. Een buitenlandse coach is trouwens niet uitgesloten op voorwaarde dat die vertrouwd is met de Belgische competitie.

Foto 8 - Trond Sollied © Belga

De Voetbalbond stootte in het lijstje van buitenlandse werkloze trainers ook op Trond Sollied. De ex-trainer van AA Gent en Club Brugge zit al maanden zonder job na de breuk met het Nederlandse Heerenveen. Maar de Noor is alles behalve goedkoop. Hij is een salaris van om en bij de één miljoen gewoon, wat 400.000 euro meer is dan wat Advocaat opstreek. Ook zijn reputatie als trainer die veel vrijheid geeft aan zijn spelers, is geen voordeel voor de huidige jonge groep Rode Duivels.

Foto 9 - Leo Beenhakker © Belga

Leo Beenhakker, de ex-coach van Real Madrid en het nationale elftal van Nederland en Polen, is momenteel technisch directeur bij Feyenoord. Omdat de Nederlander toch al in België woont, stuurde hij alvast zijn cv naar de Belgische voetbalbond. Voorlopig zonder resultaat.

Foto 10 - Aad De Mos © Belga

Ook Beenhakkers landgenoot, Aad De Mos, ziet de een job bij de Belgische nationale ploeg wel zitten. De ex-trainer van onder meer KV Mechelen, PSV en Vitesse coacht momenteel Sparta Rotterdam. Maar die club doet het allesbehalve goed in de competitie.

Foto 11 - Avram Grant © Belga

Volgens de Britse krant The Daily Mail heeft de Belgische Voetbalbond Avram Grant benaderd als opvolger van Advocaat. Maar de bond ontkent dit gerucht stellig. Momenteel is de Israëliër aan de slag bij Portsmouth. De ex-bondscoach van Israël en ex-trainer van Chelsea kan ook rekenen op de belangstelling van enkele andere clubs uit de Premier League. Maar hijzelf zou een avontuur bij de Rode Duivels wel zien zitten.

Foto 12 - Vahid Halilhodzic © Belga

De Voetbalbond kreeg ook al het cv van Vahid Halilhodzic in de bus. De werkloze Bosniër boekte in het verleden al successen als trainer bij Lille en Paris-Saint-Germain.