Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) start een onderzoek naar Issa Hayatou. De Kameroener, voorzitter van de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF) en lid van het IOC, wordt er door de BBC van beschuldigd in de jaren negentig steekpenningen te hebben aangenomen.

Het BBC-programma Panorama onthulde maandagavond dat het marketingbedrijf International Sports and Leisure tussen 1989 en 1999 voor 100 miljard dollar (76 miljoen euro) aan steekpenningen uitdeelde aan drie leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA. Op die manier kreeg het bedrijf, dat in 2001 failliet ging, bij verschillende WK's de exclusieve rechten in handen.

Naast Hayatou gaat het om de Braziliaan Ricardo Teixeira en de Paraguayaan Nicolas Leoz, beiden lid van de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie (CONMEBOL). De drie stemmen donderdag mee over de toewijzing van de organisatie van de WK's 2018 en 2022.

Onderzoek

Het IOC laat dinsdag weten dat het bij de makers van de reportage het bewijsmateriaal tegen Hayatou zal opvragen.

De FIFA daarentegen verwerpt de beschuldigingen en zegt dat het om een afgesloten zaak gaat. "De zaak werd enkele jaren geleden al behandeld door een Zwitserse rechtbank, en geen enkel FIFA-lid werd veroordeeld. Bovendien gaat het om feiten die dateren van voor het jaar 2000 en is het onderzoek hiernaar definitief gesloten," luidt het.

Stemrecht

De FIFA heeft intussen aan de Oceanische Voetbalconfederatie (OFC) laten weten dat die donderdag in Zürich toch stemrecht krijgt, op voorwaarde dat de geschorste Tahitiaan Reynald Temarii zijn beroep intrekt tegen zijn schorsing wegens corruptie.

Als Oceanië een vervanger krijgt, zullen 23 in plaats van 22 stemmers donderdag beslissen welke landen de WK's toegewezen krijgen. België en Nederland zijn kandidaat voor 2018.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) start een onderzoek naar Issa Hayatou. De Kameroener, voorzitter van de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF) en lid van het IOC, wordt er door de BBC van beschuldigd in de jaren negentig steekpenningen te hebben aangenomen. Het BBC-programma Panorama onthulde maandagavond dat het marketingbedrijf International Sports and Leisure tussen 1989 en 1999 voor 100 miljard dollar (76 miljoen euro) aan steekpenningen uitdeelde aan drie leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA. Op die manier kreeg het bedrijf, dat in 2001 failliet ging, bij verschillende WK's de exclusieve rechten in handen. Naast Hayatou gaat het om de Braziliaan Ricardo Teixeira en de Paraguayaan Nicolas Leoz, beiden lid van de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie (CONMEBOL). De drie stemmen donderdag mee over de toewijzing van de organisatie van de WK's 2018 en 2022. Onderzoek Het IOC laat dinsdag weten dat het bij de makers van de reportage het bewijsmateriaal tegen Hayatou zal opvragen. De FIFA daarentegen verwerpt de beschuldigingen en zegt dat het om een afgesloten zaak gaat. "De zaak werd enkele jaren geleden al behandeld door een Zwitserse rechtbank, en geen enkel FIFA-lid werd veroordeeld. Bovendien gaat het om feiten die dateren van voor het jaar 2000 en is het onderzoek hiernaar definitief gesloten," luidt het. Stemrecht De FIFA heeft intussen aan de Oceanische Voetbalconfederatie (OFC) laten weten dat die donderdag in Zürich toch stemrecht krijgt, op voorwaarde dat de geschorste Tahitiaan Reynald Temarii zijn beroep intrekt tegen zijn schorsing wegens corruptie. Als Oceanië een vervanger krijgt, zullen 23 in plaats van 22 stemmers donderdag beslissen welke landen de WK's toegewezen krijgen. België en Nederland zijn kandidaat voor 2018.