Wie met succes wil regeren, moet vooruitzien. En dus worden één jaar voor het WK in Brazilië al voorbereidingen gemaakt om de Belgische supporters er zo comfortabel mogelijk onder te brengen. Is dat het vel van de beer verkopen nog voor hij is geschoten?

Zelfs de weergoden zitten mee, hoorden we vanochtend van de buren. Onze eurocent viel niet direct. U volgt toch de nationale ploeg? Brazilië, dat is toch strand en zon en voetbal? En de Belgen gaan toch naar Brazilië, volgend jaar? Dan is de combinatie van zon en dat matchke vanavond toch ideaal?

Dat matchke... Geen mens die eraan lijkt te twijfelen dat Vincent Kompany en co zich zullen plaatsen. Toom dat enthousiasme maar in. En dus worden er al spaarpotjes opzijgezet en sponsors gezocht voor de trip. Want Brazilië is duur, neem dat maar van ons aan. Eén week in het land van Ronaldo en co is er drie, vier waard in de omliggende landen. Brazilië boomt economisch en de prijzen zijn navenant. Het verrast ons dan ook niet dat er gedacht wordt aan campings en een luchtbrug voor de supporters.

Kan het nog fout lopen? In theorie wel. Servië kan de Belgen vanavond een pad in de korf zetten. Kan, want we vermoeden van niet. De gekte in en om het Koning Boudewijnstadion zal wel overslaan op de ploeg, die het in de loop van het seizoen thuis nog nooit makkelijk had, maar uiteindelijk toch het verschil maakte. Tenzij die ene keer, helemaal in het begin, tegen Kroatië. Toen werd het 'maar' 1-1. Deze ploeg staat inmiddels verder, een heel eind, zowel qua zelfvertrouwen als qua ervaring. En aan de warmte zal het vanavond niet liggen. Op dat vlak was de wedstrijd van vorige week in de VS ook een meevaller. Het was ginder in Cleveland nog warmer en vooral vochtiger, en dat hinderde de Belgen allerminst. Zelfs Steven Defour niet, ook al was die vooraf, vanwege zijn astmaprobleem, wel wat bang.

Neen, vanavond zullen de Rode Duivels niet op een gasbek lopen. De wedstrijd in Kroatië, nog steeds het nummer 4 op de FIFA-ranking, wordt andere koek. Daar, op 11 oktober, kan het wél nog fout lopen. Gebeurt dat, dan zijn er nog barrages als vangnet. Twee keer al gingen de Belgen via dat achterpoortje naar een WK. In 1997 klopten ze Ierland, in 2001 Tsjechië. Maar stel, in het slechtste geval, dat je dan botst op Frankrijk, Engeland of Portugal... Dat lijkt ons geen op voorhand gelopen race.

Maar ook wij geloven erin. Omdat we de ploeg de voorbije weken van dichtbij bezig zagen. Het is een vriendengroep, ja. Een gefocuste groep, ja. De juiste mix tussen ervaring en (veel) talent, met het gepaste evenwicht tussen nonchalance en ernst. Neen, Axel Witsel had de match in de VS niet gezien, hij was niet een van de 100.000 die er zijn slaap voor liet. Maar neem van ons aan: Witsel zal vanavond een van de uitblinkers zijn. Dit is zijn weer, dit is zijn kwalificatie. Net als die van De Bruyne en Benteke. En wie Hazard op de bank kan laten starten, heeft weelde. Tegen Servië moet dat alvast volstaan.

Wie met succes wil regeren, moet vooruitzien. En dus worden één jaar voor het WK in Brazilië al voorbereidingen gemaakt om de Belgische supporters er zo comfortabel mogelijk onder te brengen. Is dat het vel van de beer verkopen nog voor hij is geschoten? Zelfs de weergoden zitten mee, hoorden we vanochtend van de buren. Onze eurocent viel niet direct. U volgt toch de nationale ploeg? Brazilië, dat is toch strand en zon en voetbal? En de Belgen gaan toch naar Brazilië, volgend jaar? Dan is de combinatie van zon en dat matchke vanavond toch ideaal? Dat matchke... Geen mens die eraan lijkt te twijfelen dat Vincent Kompany en co zich zullen plaatsen. Toom dat enthousiasme maar in. En dus worden er al spaarpotjes opzijgezet en sponsors gezocht voor de trip. Want Brazilië is duur, neem dat maar van ons aan. Eén week in het land van Ronaldo en co is er drie, vier waard in de omliggende landen. Brazilië boomt economisch en de prijzen zijn navenant. Het verrast ons dan ook niet dat er gedacht wordt aan campings en een luchtbrug voor de supporters. Kan het nog fout lopen? In theorie wel. Servië kan de Belgen vanavond een pad in de korf zetten. Kan, want we vermoeden van niet. De gekte in en om het Koning Boudewijnstadion zal wel overslaan op de ploeg, die het in de loop van het seizoen thuis nog nooit makkelijk had, maar uiteindelijk toch het verschil maakte. Tenzij die ene keer, helemaal in het begin, tegen Kroatië. Toen werd het 'maar' 1-1. Deze ploeg staat inmiddels verder, een heel eind, zowel qua zelfvertrouwen als qua ervaring. En aan de warmte zal het vanavond niet liggen. Op dat vlak was de wedstrijd van vorige week in de VS ook een meevaller. Het was ginder in Cleveland nog warmer en vooral vochtiger, en dat hinderde de Belgen allerminst. Zelfs Steven Defour niet, ook al was die vooraf, vanwege zijn astmaprobleem, wel wat bang. Neen, vanavond zullen de Rode Duivels niet op een gasbek lopen. De wedstrijd in Kroatië, nog steeds het nummer 4 op de FIFA-ranking, wordt andere koek. Daar, op 11 oktober, kan het wél nog fout lopen. Gebeurt dat, dan zijn er nog barrages als vangnet. Twee keer al gingen de Belgen via dat achterpoortje naar een WK. In 1997 klopten ze Ierland, in 2001 Tsjechië. Maar stel, in het slechtste geval, dat je dan botst op Frankrijk, Engeland of Portugal... Dat lijkt ons geen op voorhand gelopen race. Maar ook wij geloven erin. Omdat we de ploeg de voorbije weken van dichtbij bezig zagen. Het is een vriendengroep, ja. Een gefocuste groep, ja. De juiste mix tussen ervaring en (veel) talent, met het gepaste evenwicht tussen nonchalance en ernst. Neen, Axel Witsel had de match in de VS niet gezien, hij was niet een van de 100.000 die er zijn slaap voor liet. Maar neem van ons aan: Witsel zal vanavond een van de uitblinkers zijn. Dit is zijn weer, dit is zijn kwalificatie. Net als die van De Bruyne en Benteke. En wie Hazard op de bank kan laten starten, heeft weelde. Tegen Servië moet dat alvast volstaan.