In het wildwaterkano, dat plaatsvindt in het Lee Valley White Water Center, kijken alle kenners uit naar het duel in de C1 tussen aartsrivalen Tony Estanguet (34) en Michal Martikan (33).

De Fransman, die opgroeide in de Pyreneeën, is drievoudig wereldkampioen (2006, 2009 en 2010), veroverde in Athene voor de tweede keer op rij olympisch goud en is gebrand om zijn teleurstellende negende plaats van Peking uit te wissen.

Een nederlaag die volgens Estanguet, zoon van een ex-wereldkampioen kano, te wijten was aan een vermoeiende openingsceremonie waar hij de Franse vlag gedragen had.

Martikan behaalde in 1996 al op zijn zeventiende, als eerste Slovaak ooit, een olympische gouden plak in de C1, en won twaalf jaar later opnieuw in Peking.
In Sydney en Athene moest hij tevreden zijn met zilver, na Estanguet, nadat hij in 2004 na een late videoreview twee seconden straftijd kreeg...

Martikan verzamelde ook al vier gouden WK-medailles (1997, 2002, 2003 en 2007) en drie keer zilver (telkens na Estanguet), maar eindigde op het WK 2011 pas als zevende en op het EK 2012 pas als achtste.

Afwachten of de Slovaak - die in 1997 veroordeeld werd voor doodslag na een verkeersongeluk, maar een presidentieel pardon kreeg -, weer zijn oude topniveau haalt.

Martikan is niet de enige Slovaakse topper in het wildwaterkano/kajak. De zeven olympische gouden medailles die de Slovaken sinds hun onafhankelijkheid in 1993 behaalden, komen allemaal uit deze sport.

Drie daarvan staan op naam van de 32-jarige tweelingbroers Pavol and Peter Hochschorner. Zij kunnen in Londen net als Martikan geschiedenis schrijven door in de C2 klasse voor de vierde maal op rij goud te winnen.

Kajakster Jana Dukátová, drievoudig wereldkampioene en winnares van laatste drie World Cups, kan in de K1 het Slovaakse feestje compleet maken. Zij snoepte tweevoudig olympisch kampioene Elena Kaliská een olympisch ticket af.

En de Belg?

Mathieu Doby (30) werd in Grenoble geboren, maar zal op de Spelen onze nationale kleuren verdedigen in de K1 nadat hij op 31 augustus 2011 tot Belg genaturaliseerd werd. Die kwam op het goede moment: net voor het WK in Bratislava, waar Doby zich met een twaalfde stek kwalificeerde voor de Spelen. Op het EK dit jaar eindigde de Luikenaar als elfde.

Een finaleplaats (top tien) in Londen zit er dus misschien in, ook omdat heel wat kajaktoppers moeten thuisblijven, aangezien slechts één deelnemer per land is toegelaten.
De strijd om de olympische titel wordt allicht een duel tussen de Sloveen Peter Kauzer en de Italiaan Daniele Molmenti.

Jonas Creteur

In het wildwaterkano, dat plaatsvindt in het Lee Valley White Water Center, kijken alle kenners uit naar het duel in de C1 tussen aartsrivalen Tony Estanguet (34) en Michal Martikan (33). De Fransman, die opgroeide in de Pyreneeën, is drievoudig wereldkampioen (2006, 2009 en 2010), veroverde in Athene voor de tweede keer op rij olympisch goud en is gebrand om zijn teleurstellende negende plaats van Peking uit te wissen. Een nederlaag die volgens Estanguet, zoon van een ex-wereldkampioen kano, te wijten was aan een vermoeiende openingsceremonie waar hij de Franse vlag gedragen had. Martikan behaalde in 1996 al op zijn zeventiende, als eerste Slovaak ooit, een olympische gouden plak in de C1, en won twaalf jaar later opnieuw in Peking. In Sydney en Athene moest hij tevreden zijn met zilver, na Estanguet, nadat hij in 2004 na een late videoreview twee seconden straftijd kreeg... Martikan verzamelde ook al vier gouden WK-medailles (1997, 2002, 2003 en 2007) en drie keer zilver (telkens na Estanguet), maar eindigde op het WK 2011 pas als zevende en op het EK 2012 pas als achtste. Afwachten of de Slovaak - die in 1997 veroordeeld werd voor doodslag na een verkeersongeluk, maar een presidentieel pardon kreeg -, weer zijn oude topniveau haalt. Martikan is niet de enige Slovaakse topper in het wildwaterkano/kajak. De zeven olympische gouden medailles die de Slovaken sinds hun onafhankelijkheid in 1993 behaalden, komen allemaal uit deze sport. Drie daarvan staan op naam van de 32-jarige tweelingbroers Pavol and Peter Hochschorner. Zij kunnen in Londen net als Martikan geschiedenis schrijven door in de C2 klasse voor de vierde maal op rij goud te winnen. Kajakster Jana Dukátová, drievoudig wereldkampioene en winnares van laatste drie World Cups, kan in de K1 het Slovaakse feestje compleet maken. Zij snoepte tweevoudig olympisch kampioene Elena Kaliská een olympisch ticket af. En de Belg?Mathieu Doby (30) werd in Grenoble geboren, maar zal op de Spelen onze nationale kleuren verdedigen in de K1 nadat hij op 31 augustus 2011 tot Belg genaturaliseerd werd. Die kwam op het goede moment: net voor het WK in Bratislava, waar Doby zich met een twaalfde stek kwalificeerde voor de Spelen. Op het EK dit jaar eindigde de Luikenaar als elfde. Een finaleplaats (top tien) in Londen zit er dus misschien in, ook omdat heel wat kajaktoppers moeten thuisblijven, aangezien slechts één deelnemer per land is toegelaten. De strijd om de olympische titel wordt allicht een duel tussen de Sloveen Peter Kauzer en de Italiaan Daniele Molmenti. Jonas Creteur