Luzon verlengt, Duchâtelet wint

Verrassend is het niet dat Guy Luzon voor twee jaar heeft bijgetekend bij Standard. Toch niet zo lang Duchâtelet eigenaar blijft van de Luikse club.

Verrassend is het niet dat Guy Luzon voor twee jaar heeft bijgetekend bij Standard. Toch niet zo lang Duchâtelet eigenaar blijft van de Luikse club. Luzons werk is zijn persoonlijke verdienste, én diens verlengd verblijf is een teken dat de grootste problemen tussen de voorzitter en de achterban weggewerkt zijn. Want het was precies de aanstelling van Luzon én het wegsturen van de vorige trainer, Mircea Rednic, die in juni veel kwaad bloed zette bij de aanhang van de Rouches.

De contractverlenging toont dat Duchâtelet nog duidelijk de baas is op Sclessin. Ze geven de eigenaar ook een argument om te zeggen: ‘vertrouw mij, ik neem uiteindelijk de juiste beslissingen.’

De contractverlenging is ook een beloning voor het harde en goeie werk van de trainer die voor het eerst sinds het bestaan van de play-offs de Luikse club in pole-position de laatste rechte lijn in stuurt. Luzon heeft nog niet iedereen overtuigd dat hij een absolute toptrainer is (men kan hem aanwrijven dat hij tactisch te voorspelbaar ageert) maar hij haalde resultaten met een duidelijke manier van spelen (een hoge pressing) en gebruikte handig de aanwezige kwaliteiten in zijn selectie. Hij zorgde er ook voor dat jong talent doorstroomde, met het debuut van Julien de Sart, dat een andere jongere als Dino Arslanagic bevestigde en dat de twee jonge spitsen nog beter werden.

Luzon voor langere tijd vastleggen net voor de start van de play-offs, op een moment waarop Standard met vier op twaalf even leek te aarzelen, is ook een teken van vertrouwen in de coach, én een keuze voor stabiliteit. Het neemt ook een deel onzekerheid weg over wie volgend jaar trainer van Standard wordt, op een moment dat de hele focus op het behalen van de titel moet liggen. Uiteindelijk hangt het definitieve oordeel over de verdienste van Luzon helemaal af van het resultaat dat tijdens PO1 zal behaald worden. Wat gebeurt er straks als hij in de laatste rechte lijn ter plaatse blijft hangen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content