TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Zitka was niet overtuigend bezig – zie de verliespartijen tegen Zulte Waregem en Standard – toen hij eind november zwaar geblesseerd uitviel. Schollen ging snel ook in de fout (1-2 tegen Cercle). Alleen tegen Club Brugge (1-0) ontpopte hij zich tot een puntenpakker.

VERDEDIGING

Op rechts had Wasilewski geen concurrent aan Rnic. Centraal was Juhasz de enige zekerheid. Deschacht begon als centrumverdediger, tot Van Damme uitviel en hij naar links verhuisde. Kruiswijk kwam dan centraal in de ploeg. Wanneer ook hij geblesseerd raakte, was gelukkig net Bernárdez aangetrokken.

MIDDENVELD

Omdat Biglia het niet meer alleen redde achter in de driehoek met Polák en Gillet, werd Polák na de winterstop wat achteruit gehaald. Ook dan slaagde Losada er niet in zich te manifesteren op de tien.

AANVAL

Kanu en Suárez wogen (nog) te licht en Bulykin viel door de mand. Pas na de winterstop legde De Sutter weer gewicht in de aanval. Door de omzetting op het midden werd Boussoufa vaak tweede spits. Op rechts slaagde Legear er weer niet in een regelmatig seizoen te draaien. Chatelle kwam pas op het einde boven water.

TOP: Tom De Sutter

De ontbrekende schakel uit de heenronde. Scoorde zelf nog negen keer na de winterstop en zorgde er door zijn aanwezigheid als diepe spits ook voor dat Boussoufa een hoger niveau ging halen. Voegde bovendien werkkracht toe aan de aanval, waardoor de verdediging minder onder druk kwam te staan.

FLOP: Dmitri Bulykin

Dure paniekaankoop toen bleek dat Kanu en Suárez te groen waren voor de vervanging van Frutos en snel ook allebei een meniscusletsel opliepen. Zat al bijna twee jaar zonder competitievoetbal en herpakte zich ook in Brussel niet, mentaal noch fysiek. Speelde amper. Moet/wil/mag weg.

StatistiEKEN

6e speeldag

Uit bij Standard (2-1) verrast Jacobs door zonder centrumspits te spelen. Door het geblesseerd uitvallen van Polák en defensieve fouten wordt een zeker punt in de slotminuut nog weggegeven.

20e speeldag

Tegen Bergen wordt in misschien wel de slechtste partij van het seizoen een 0-2-achterstand omgebogen in 3-2-winst. Het signaal voor Jacobs om voortaan met twee controlerende middenvelders te gaan spelen.

32e speeldag

In plaats van te profiteren van puntenverlies van Standard redt Anderlecht pas diep in de blessuretijd zijn titelkansen tegen het degraderende Tubeke (1-1).

ACHTERAF: Davy Schollen

Hoe vat jij het kampioenschap van Anderlecht samen?

Davy Schollen: “Het begon slecht, met een Europese uitschakeling die lang is blijven nazinderen. Tegen Nieuwjaar was er een lichte kentering en we draaiden als herfstkampioen met vier punten voorsprong. Vervolgens schoten we weer slecht uit de startblokken. Direct was het weer spannend. Na de 4-2 tegen Standard liepen we opnieuw tot vier punten uit en weer lieten we een week later tegen Moeskroen punten liggen. In april vijf wedstrijden zonder tegendoelpunt en dan 1-1 maar tegen Tubeke in plaats van definitief het verschil te maken. Het was een seizoen met te veel ups en downs.”

Ariël Jacobs schakelde na de winter over naar twee controlerende middenvelders en later ook naar een driemansdefensie.

“Dat werd een succes. We hadden een man meer op het middenveld, konden daardoor vrij hoog druk zetten en zelfs over de middenlijn de bal recupereren. We zetten een compact blok neer en speelden verder van ons doel af. Het was een formatie die goed bij ons paste. Voordien waren er periodes dat we te veel problemen kenden. De tegenstander kreeg te veel ruimte waardoor we gemakkelijk onder druk kwamen te staan.”

Wat betekende dat voor jou als doelman?

“Een andere manier van spelen. Als je veel werk hebt, kom je makkelijker in de wedstrijd. Komen er maar twee, drie ballen je richting uit, moet je proberen gefocust te blijven. Dat is moeilijker. Maar over het algemeen mag ik tevreden zijn. Volgend seizoen wil ik proberen het niveau nog een stukje op te krikken.”

trainer: Ariël Jacobs

Maakte grote indruk in de kleedkamer en daarbuiten, vooral als motivator en communicator. Wordt door de spelers gewaardeerd om zijn menselijke omgang en eerlijkheid. Slaagde er net als zijn voorgangers niet in de hoogtes en laagtes uit de prestaties te krijgen, maar voegde wel tactische flexibiliteit toe aan het elftal. Met één of twee controlerende middenvelders, in een driemans- of viermansverdediging: het sloeg aan. Laat de spelers mee nadenken over de tactische keuzes. Steekt veel energie in het aanwakkeren van de intrinsieke motivatie en is een meester in het aanreiken van mentale prikkels. Rekende definitief af met het misverstand een ‘brave’ trainer te zijn.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

Ongeveer 23.600, een daling van goed duizend toeschouwers tegenover vorig seizoen. Mogelijke verklaringen: geen kampioen en iets duurdere kaartjes.

Entourage (goed)

De omvorming tot nv zit in de laatste rechte lijn. Met David Steegen werd een professionele communicatiespecialist aangetrokken. Assistent-manager Gérard Witters gaat weg.

Spektakel (gemiddeld)

In de topmatchen was Anderlecht op zijn best. Te vaak nog misten de prestaties franje, met als dieptepunten Zulte Waregem uit (4-0) en Bergen thuis (3-2). Toch weer het meest scorende elftal uit het kampioenschap.

Financiën (slecht)

De club bleef binnen het budget (35 à 40 miljoen), maar maakte boekhoudkundig aanzienlijk verlies. Door de snelle Europese uitschakeling moest het budget met 5 à 6 miljoen naar beneden worden herzien.

Transfers (gemiddeld)

Rnic faalde, Kruiswijk was vooral een goede doublure, Bulykin een flop en Losada had moeite met het niveautje hoger. Kanu en Suárez bevestigden waarvoor ze waren gehaald: de iets langere termijn. Bernárdez verdiende een contract en De Sutter was een schot in de roos.

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content