Tien personen uit het voetbalmilieu laten hun licht schijnen over de nationale ploeg.

1. Wie is de echte leider van de Rode Duivels?

A : Eden Hazard

B : Kevin De Bruyne

C : Vincent Kompany

D : Ander antwoord

WS / Marc Wilmots. Op het veld Vincent Kompany, omdat hij de meeste ervaring heeft. (D)

PV / Er is geen echte patron meer, omdat Kompany in de spelersgroep aan status inboette door mindere prestaties en ook door Bonka Circus. (D)

PA / Vorig seizoen was erg moeilijk voor hem, maar hij heeft teruggevochten. Daaraan herken je een groot kampioen. Geen discussie dus: Kompany is de patron van de ploeg. (C)

FW / Kompany, vanwege zijn hele carrière. Er zijn leiders in de aanval, leiders in de verdediging, spirituele leiders… Maar algemeen bekeken is Vince de boss. (C)

FV / Ik denk Kompany, door zijn anciënniteit, maar het zou Hazard moeten zijn. Als hij dat goed doet bij Chelsea, dan is er geen reden waarom hij dat niet bij de nationale ploeg zou kunnen. (C)

AT / Dat spreekt voor zich. Die vraag zou niet eens in mij opkomen. (C)

YF / De meeste ballen gaan via hem. Hij bepaalt het ritme van de wedstrijd, versnellen of afremmen. Hij is de boss. (A)

WVM / Als aanvoerder, als woordvoerder, en ook op basis van zijn ervaring en van wat hij bij zijn club al presteerde. (C)

FD / Er zijn drie leiders en dat is normaal aangezien het een grote ploeg is. Kompany is de leider van de verdediging, De Bruyne die van het middenveld en Hazard die van de aanval. (D)

FVDE / Kompany, qua leiderschap in de groep. Maar de vrijheid op het veld die Hazard afdwong, wijst toch ook op een grote impact. (C)

ANTWOORDEN

A – 1

B – 0

C – 6

D – 3

2. Wat moet Marc Wilmots veranderen?

A : Zijn systeem

B : Zijn communicatie

C : Niets

D : Ander antwoord

WS / Als je ziet van waar we komen en je haalt vanuit het niets de kwartfinales op het WK en je staat tweede op de wereldlijst, krijgt hij van mij alleen maar lof. (C)

PV / Hij moet ervoor zorgen dat de ploeg beter gaat voetballen en hij moet een oplossing vinden voor het feit dat sommige Rode Duivels veel beter presteren bij hun club dan bij de nationale ploeg. (D)

PA / Het loopt nu al een paar seizoenen goed en een trainer moet niks anders doen dan resultaten halen. Er is dus geen enkele reden om op dit moment wat dan ook te veranderen. (C)

FW / Vergeet niet dat, wanneer puntje bij paaltje komt, het de spelers op het veld zijn die het verloop van een wedstrijd bepalen.(C)

FV / De sfeer in de groep is goed en de resultaten volgen. De wanklanken die er rond de nationale ploeg te horen zijn, gaan niet rechtstreeks over hem maar over extrasportieve zaken.(C)

AT / Het gaat niet om zijn manier van communiceren, het gaat erom dat hij te veel praat. Altijd alles willen uitleggen is niet opportuun, kijk maar naar de affaire-Schalke. Sommige dingen houdt hij beter voor zich. (B)

YF / Hij haalde de kwartfinales op het WK en is goed onderweg om zich te plaatsen voor het EK. Ik denk dat ze het op dat EK zelfs nog beter gaan doen. (C)

WVM / Hij is op zijn manier goed bezig.(C)

FD / Onze nationale ploeg heeft het nog nooit zo goed gedaan en daar moeten we trots op zijn. We hebben jonge talenten zat, een coach die goed werk levert en we winnen matchen. Waarom zou er dan iets moeten veranderen? (C)

FVDE / Hij veranderde al redelijk wat, met verschuivingen en nieuw bloed. Hij zoekt toch om het beter te maken. Zoals Nainggolan op de 6 in plaats van Witsel om meer diepgang te krijgen. (C)

ANTWOORDEN

A – 0

B – 1

C – 8

D – 1

3. Is onze nationale ploeg overschat?

A : Ja

B : Nee

WS / We hebben maar één probleem: we hebben geen killer die vanuit het niets een goal kan maken. (B)

PV / Want qua intrinsiek talent moet onze nationale ploeg voor weinig of geen ander land onderdoen. (B)

PA / Zeker niet. Alle Rode Duivels spelen bij Europese topclubs en men geeft nooit zo veel geld uit voor een middelmatige speler. Op het EK zal men België zeker in de gaten houden. (B)

FW / Ja, omdat ze nog altijd niet aan onze verwachtingen voldaan hebben. Maar ook: neen, omdat ze ondanks hun jonge leeftijd de kwartfinales op het WK bereikten. (A)

FV / De FIFA-ranking is duidelijk, we staan daar op onze plaats. We hebben juist nog een killer in de zestien meter nodig. Maar gezien het talent van onze aanvallers twijfel ik er niet aan dat er zo eentje zal opstaan. (B)

AT / Een beetje toch. De verwachtingen liggen erg hoog, omdat de Duivels allemaal bij topclubs voetballen. Maar in het buitenland spelen is nog geen garantie op succes, zo eenvoudig is het niet voor coach en spelers. (A)

YF / Iedereen speelt bij een Europese topclub en met een onervaren elftal haalden ze de kwartfinales op het WK. Ik denk echt dat alle goeds dat over de Rode Duivels wordt verteld helemaal terecht is. (B)

WVM / Het is een van de beste nationale ploegen, zeker in Europa. (B)

FD / We staan tweede op de FIFA-ranking. Als je daar staat, dan is dat omdat je het verdient. De vraag hoeft dus niet gesteld te worden, alleen felicitaties passen hier. (B)

FVDE / Dat vind ik wel een twijfelgeval. Er is veel kwaliteit, maar soms te weinig collectieve gedachte, lijkt me. (B)

ANTWOORDEN

A – 2

B – 8

4. Kan België het EK winnen?

A : Ja

B : Nee

C : Ja, met een andere bondscoach

WS / Absoluut. Waarom niet? (A)

PV / Maar ik zie het niet gebeuren, omdat het rendement van al dat talent minder is dan bijvoorbeeld bij een ploeg als Duitsland. (A)

PA / We staan nog ver van ploegen als Duitsland of Spanje. Het ontbreekt ons nog aan ervaring op grote toernooien, hoe getalenteerd deze groep ook is. Ik denk dat een halve finale al mooi zal zijn. Maar ik hoop natuurlijk dat ik me vergis. (B)

FW / We hebben het potentieel daarvoor. Veel ervaring hebben ze nog niet, maar als in die drie weken alle puzzelstukjes juist vallen, dan kan het. (A)

FV / Alles is aanwezig om het EK te winnen. Maar om een groot toernooi te winnen, moet je altijd wat geluk hebben, zowel bij de loting als op het veld. Ook de communicatie zal beter moeten dan in Brazilië. (A)

AT / Een halve finale lijkt me een realistisch doel. Vanaf dan is alles mogelijk, het hangt altijd af van details. Maar vergeet niet dat het bijna nog moeilijker is om een EK te winnen dan een WK. (A)

YF / Deze ploeg heeft alles: een van de beste keepers ter wereld, verdedigers die wekelijks tegen de beste spitsen spelen, geweldige vleugels en keuze te over in de aanval. (A)

WVM / Daarvoor moeten de omstandigheden altijd wat meezitten, maar het talent is aanwezig om het EK te kunnen winnen. (A)

FD / Ik zeg ja, maar het hangt natuurlijk af van de lottrekking. Het wordt andere koek als je in de kwartfinales op Duitsland, Frankrijk of Spanje botst. (A)

FVDE / Daarvoor is volgens mij de concurrentie van te veel landen te zwaar. (A)

ANTWOORDEN

A – 9

B – 1

5. Waarom is Hazard bij de Duivels minder goed dan bij zijn club?

A : Door het systeem

B : Door het belang van De Bruyne

C : Door zijn inzet

D : Ander antwoord

WS / Een gebrek aan automatismen bij de Duivels, waar ze maar vier, vijf trainingen hebben voor elke interland, terwijl bij Chelsea die automatismen er wel zijn en hij dé patron is. (D)

PV / Ik heb er geen verklaring voor. (D)

PA / A Bij Chelsea laat Mourinho hem niet te hard werken. Wilmots denkt daar anders over: bij hem moeten alle tien de veldspelers werken. Hij kan dus offensief gewoon niet even goed zijn. (A)

FW / Chelsea speelt minder dominant dan de Duivels. The Blues geven vaak de bal aan de tegenstander, dus wanneer ze die afpakken, heeft Eden meer ruimte. De ballen in de voorste dertig meter gaan dan vooral naar hem. (A)

FV / Het is niet alleen vanwege De Bruyne. Bij de Rode Duivels zijn er twee of drie spelers die het verschil proberen te maken, terwijl bij Chelsea Hazard al geruime tijd de enige is. Geef hem nog wat tijd, ik weet zeker dat we de beste Hazard ook bij de Duivels gaan zien. (D)

AT / Bij Chelsea kan hij zich wekelijks tonen en hij is complementair met Costa, Fàbregas, Oscar, Willian en zelfs Azpilicueta. Bij de Duivels is dat minder het geval. Het is geen kwestie van kwaliteiten maar van profielen en complementariteit. (D)

YF / Het spel van de Rode Duivels is gewoon anders dan dat van Chelsea. België speelt dominant, op balbezit, terwijl Chelsea de bal zo snel mogelijk naar de wingers speelt. (D)

WVM / Ik denk dat er bij Chelsea meer in functie van hem gespeeld wordt. (A)

FD / Dat is een discussie zonder einde omdat er geen echt antwoord op is. Dagelijks bij een club werken is anders dan bij de nationale ploeg. Ik denk dat er wel een oplossing zal komen, je moet dat niet forceren. (D)

FVDE / Misschien moet het concept eenduidiger gemaakt worden. Soms krijg ik het gevoel dat er te weinig afspraken zijn. (A)

ANTWOORDEN

A – 4

B – 0

C – 0

D – 6

6. Romelu Lukaku of Christian Benteke?

A : Lukaku

B : Benteke

C : Een systeem met twee spitsen – welke?

D : Ander antwoord

WS / Afhankelijk van de tegenstander en de vorm. Met Benteke kun je meerdere systemen spelen, met Lukaku niet. Anderzijds heeft Lukaku meer een neus voor de goal, is hij meer een killer dan Benteke, die sommige kansen onbegrijpelijk mist. (D)

PV / Het zijn twee straffe spitsen en ik zou de keuze laten afhangen van de vorm, de tegenstander en het wedstrijdplan. (D)

PA / Ik zou met twee spitsen spelen, maar geen twee standbeelden die niet bewegen. Wel een kleine speler die rond een grote kan zwerven. Kun je het je voorstellen, Hazard die rond Batshuayi of Benteke zwerft? (C)

FW / Lukaku, vanwege zijn goal die ons kwalificeerde voor het WK. Maar alles hangt af van de vorm van het ogenblik en van de tegenstander. Benteke heeft meer souplesse, waardoor hij sterker en gevaarlijker is op de kleine ruimte. Romelu is onklopbaar wat kracht en snelheid betreft. (A)

FV / Ik kan echt niet kiezen tussen die twee. Wie in vorm is, moet spelen. Dat scherpt ook de concurrentie tussen hen aan. (D)

AT / Alles hangt af van de tegenstander. Als die laag een blok neerzet, dan is Benteke ideaal. Is het spel meer open, dan is Lukaku interessant. Niet dat hij een echte counterspits is, maar hij heeft toch wat meer ruimte nodig. (D)

YF / Ik stel me vaak die vraag, het is een echte hoofdbreker, maar ik denk dat Michy Batshuayi hier meer en meer voor in aanmerking komt. (D)

WVM / Dat Benteke nu eerste keuze is, lijkt mij logisch, maar de optie om soms met Lukaku te spelen of met beiden moet openblijven. (B)

FD / Beiden zijn uitmuntend op andere vlakken. Tegen een verdediging die laag staat, zou ik Benteke kiezen. Tegen een verdediging die hoger staat, zou ik Lukaku zetten, wegens zijn explosiviteit. (D)

FVDE / Benteke, maar het zijn twee goeie. (B)

ANTWOORDEN

A – 1

B – 2

C – 1

D – 6

7. Is Witsel onmisbaar in het systeem van Wilmots?

A : Ja

B : Neen

WS / Niemand is onmisbaar in om het even welke ploeg, behalve Messi en misschien ook Cristiano Ronaldo. Met de nadruk op ‘misschien’. (B)

PV / Als je hem opstelt, dan het best op de 6, vind ik. Hoger in het veld vind ik hem minder belangrijk. (B)

PA / Ja, al ben ik geneigd om ook neen te zeggen aangezien Wilmots al een oplossing gevonden heeft om zonder hem te spelen. Laten we zeggen dat hij door de ontbolstering van Nainggolan minder onmisbaar is dan vroeger. (A)

FW / Niemand is onmisbaar, behalve Courtois. (B)

FV / Ja, maar dan als verbindingsman. Ik vind hem beter op de 8 dan op de 6. Hij heeft een geweldige passing en enorme technische kwaliteiten. (A)

AT / Witsel is nuttig omdat hij de bal kan bijhouden, maar Nainggolan heeft zich doen gelden. Die blinkt uit in de recuperatie en zet hoog druk. Hij verdedigt vooruit, wat interessant is tegen een ploeg die het spel niet wil maken. (B)

YF / Het is een bijzonder nuttige speler. Iemand die amper balverlies lijdt en zich aan alle situaties kan aanpassen. Hij kan lager spelen als we teruggedrongen worden en aan de spelopbouw deelnemen als we domineren. (A)

WVM / Zeker tegen gerenommeerde tegenstanders is er op het middenveld iemand zoals hij nodig : een sterke regulator die het tempo kan bepalen en weinig balverlies lijdt. (A)

FD / Hij is een van de besten. Hij kan op de 6 spelen of op de 8 als verbindingsman en hij is altijd top, zowel bij de Duivels als bij zijn club. Het is een intelligente en flexibele speler die altijd in de ploeg moet staan. Punt. (A)

FVDE / Omdat er op het middenveld nog andere mogelijkheden zijn. Maar hij zal wel veel spelen, ook door zijn polyvalentie. (B)

ANTWOORDEN

A – 5

B – 5

8. Wat is de beste positie van Kevin De Bruyne?

A : Op de rechterflank

B : Vooraan in de driehoek op het middenveld

C : Op de nummer 8

D : Ander antwoord

WS / Dat weet alleen Kevin zelf. Maar zijn beste matchen vond ik hem wel op de rechterkant spelen. (A)

PV / Omdat hij dan dicht bij de goal zijn acties kan maken. Maar het verschil in rendement op de rechterkant is niet zo groot. (B)

PA / Op rechts is hij een echte machine, al kan hij vanop elke positie gemillimeterde voorzetten afleveren. Het is een voorrecht om over zo’n speler te beschikken, hij moet dus op zijn beste plaats spelen. (A)

FW / De positie die hij spontaan inneemt, zonder dat hij er te veel bij nadenkt. Tactiek is belangrijk bij balverlies, maar bij balbezit geef je zo’n speler het best een vrije rol: ‘Wees creatief, ga ervoor!’ (D)

FV / Op de flank, zowel rechts als links. Daar is hij het meest beslissend. Vanop links kan hij naar binnen komen en met rechts schieten. Vanop rechts kan hij perfecte voorzetten afleveren. (A)

AT / Hij moet vrijheid krijgen. Zijn sterkste punt is zijn passing, lang en kort. Er moet veel beweging rond hem zijn, omdat hij alles snel ziet en daarop inspeelt met zijn passes. Als hij te hoog speelt, verliest hij van zijn capaciteiten. (D)

YF / Ik zie hem eerder in een totaal vrije aanvallende rol. Hij is slim genoeg om het spel op te bouwen en fysiek sterk genoeg om bij balverlies voor de ploeg te werken. (D)

WVM / Centraal in een vrije rol is hij met al zijn kwaliteiten moeilijker af te stoppen dan op de flank. (B)

FD / Hij kan op de drie posities spelen, want hij is een topper en toppers kunnen zich aanpassen. In functie van wat de trainer vraagt, kan hij evengoed op de 11, de 10 of de 7 spelen. (D)

FVDE / Op basis van zijn goals en assists bij Wolfsburg op een centrale positie. (B)

ANTWOORDEN

A – 3

B – 3

C – 0

D – 4

9. Hebben de Duivels vooruitgang geboekt sinds het WK?

A : Ja

B : Nee

WS / Als je die resultaten ziet, en die ranking, dan zijn er veel meer goeie dingen gebeurd dan negatieve. (A)

PV / Het voetbal en de resultaten zijn minder en ook de organisatie is iets minder. (B)

PA / Ik denk het niet. Na de dubbele confrontatie met Wales zijn ze ons een revanche verschuldigd. Al hoeven we ons gezien het aanwezige talent niet meteen zorgen te maken. (B)

FW / Het niveau was al hoog. Ze zullen een stap vooruit zetten op het moment dat ze erin slagen om zich uit een moeilijke situatie te werken, wanneer de tegenstander perfect speelt, zoals Wales. Maar dat komt nog wel. (B)

FV / Het is nog te vroeg om dat te zeggen. Individueel is het antwoord allicht ja, maar als ploeg hebben we nog niet veel verbetering gezien. Ik denk wel dat de komende matchen ons meer gaan leren en dat de geleverde arbeid vrucht zal afwerpen. (B)

AT / Ze hebben extra ervaring opgedaan en de match tegen Argentinië was erg leerzaam, maar er zijn nog hoogtes en laagtes. Ze moeten leren regelmatiger te zijn.(A)

YF / Moeilijk te zeggen, daar gaan we het EK voor moeten afwachten. Sinds het WK was er geen enkele match met dat gewicht. (B)

WVM / Dat is nu heel moeilijk in te schatten. Het zal moeten blijken op het EK. (B)

FD / Natuurlijk. Ze hebben meer ervaring en zijn rijper geworden. We verloren tegen Wales, maar de Welshmen raakten geen bal. Ook in zo’n match groeien spelers. (A)

FVDE / Afgaande op de resultaten en op het feit dat ze ook nog geen onvergetelijke wedstrijden speelden. (B)

ANTWOORDEN

A – 3

B – 7

10) Welke speler wordt de Divock Origi van het EK 2016?

A : Adnan Januzaj

B : Michy Batshuayi

C : Yannick Ferrera Carrasco

D : Ander antwoord

WS / Ik heb geen glazen bol. Ik hoop dat de ploeg de revelatie wordt. (D)

PV / Iemand die ik nog niet ken, want anders kan dat niet ‘Divock Origi’ zijn. (D)

PA / Ik hoop dat Michy bij Marseille nog een stap vooruit gaat zetten en een man wordt, want als hij volwassen wordt dan zal hij volgens mij zo goed zijn als Lukaku en Benteke samen. Als hij in vorm is, is hij niet te houden. (B)

FW / In theorie krijgt hij minder makkelijk een kans dan Carrasco, maar ik denk dat hij degene is die echt kan knallen op het veld. (B)

FV / Ik verwacht veel van Januzaj. Hij is jong en rotgetalenteerd. Ik denk dat hij door zijn frisheid kan verrassen op het EK. (A)

AT / Met Jardim bij Monaco is hij rijper geworden. Bij Atlético krijgt hij een zeer veeleisende coach en een soort voetbal dat hem ligt. Dat is nu zijn volgende stap: doorgroeien bij een club uit de Europese subtop. Hij heeft zeer veel potentieel. (C)

YF / Ik zou zeggen: Charly Musonda. Dat is een keuze van mijn hart, want ik had hem bij de jeugd van Anderlecht onder mijn hoede. Hij is zo goed! Als hij dit jaar uitgeleend wordt en speelgelegenheid krijgt, denk ik echt dat hij in aanmerking komt. (D)

WVM / Omdat ik altijd supporter ben geweest van Batshuayi (lacht), want dat is op dit moment moeilijk in te schatten. (B)

FD / Ik zou zeggen: Jason Denayer. Hij is achttien, maar zijn niveau is al uitzonderlijk. Als hij dit jaar titularis is, dan denk ik dat hij een serieuze concurrent is voor een basisplaats op het EK. (D)

FVDE / Ik denk dat hij dat het meest in zich heeft, om er zich op dezelfde manier in te gooien als Origi. (B)

ANTWOORDEN

A – 1

B – 4

C – 1

D – 4

DOOR GEERT FOUTRÉ, MARTIN GRIMBERGHS, JULES MONNIER & CHRISTIAN VANDENABEELE – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content