TYPE-ELFTAL: 4-2-3-1 Doel

Martin begon aan het seizoen. Het is dan ook vreemd dat hij door het vertrek van Luzi naar het achterplan verdween. Volders drong zich op. Hij liet zich opmerken door goede tussenkomsten, maar keepte onorthodox. Volders is sterk in een-tegen-eensituaties, maar reageert soms niet alert genoeg op hoge ballen.

Middenveld

Dugardein deed wat van hem verwacht werd. Hij speelde sober en efficiënt.

Assou-Ekotto miste competitieritme door blessures. Sanchez Davolio, in feite een creatieve speler, moest zich met een bescheidener rol tevreden stellen. Fellahi speelde sterk tegen het seizoenseinde.

Verdediging

Van Gijseghem ontplooide zich aan de zijde van de ervaren Toyes. Van Gijseghem liet zich af en toe betrappen op een jeugdzonde, maar maakte dit seizoen zeker progressie. Grondin beviel door zijn rushes : Hij leverde de meeste assists. Teklak beëindigde het seizoen op de rechtsback, waar niemand zich echt opdrong.

Aanval

Custovic is de beste schutter van het elftal. Hij koppelt een hard schot aan werkkracht. Wat betreft de verhouding tussen speelminuten en doelpunten, scoort Ba erg goed. Een venijnige blessure vergalde zijn seizoen. Ook Ba’s complementaire spitsbroeder Tomou werd belemmerd door zijn uitvallen.

TOP: Adnan Custovic

Na zeven jaar tegenslag in Frankrijk hervond hij erkenning op de Belgische velden. Tijdens zijn tweede seizoen in België scoorde Custovic niet alleen achttien goals, maar legde ook een niet aflatende werkkracht aan de dag. De Bosnische bondscoach selecteerde hem voor het eerst voor het nationale elftal.

flOP: Jean-Félix Dorothée

Ongelooflijk ! Europees kampioen met de Franse beloften, getransfereerd van Rennes naar Valencia en vandaag bankzitter bij Moeskroen. Het ergste is dat Dorothée niet eens beseft dat hij verkeerd bezig is.

StatistiEKEN Speeldagen

2de speeldag Moeskroen behaalt op Gent zijn enige uitzege van het seizoen. LesHurlus tellen zes op zes.

3de speeldag Demba Ba blesseert zich tegen Roeselare. Het einde van de illusies.

19de speeldag Gent neemt wraak en smeert Moeskroen de enige thuisnederlaag van het seizoen aan. Het versnelde het ontslag van Gil Vandenbrouck.

31ste speeldag Ondanks een nederlaag tegen Genk is Moeskroen mathematisch zeker van het behoud.

ACHTERAf: Paco Sanchez Davolio

Wat onthoud je van afgelopen seizoen ?

Paco Sanchez Davolio : “Ten eerste de eerste drie wedstrijden, toen speelden we veelbelovend. Vervolgens een interessant seizoenseinde : Vrij van degradatiebeslommeringen hervonden we ons normale spel. Tussen die twee goeie periodes zaten enkele moeizame matchen. Ik betreur vooral dat we zelden een resultaat konden vasthouden. Dat gold vooral op verplaatsing, maar ook thuis kwamen we vaak in de problemen, tegen Bergen en Brussels bijvoorbeeld. Het is een cliché, maar met die paar puntjes extra hadden we een goed seizoen gemaakt.”

Ben je tevreden over je persoonlijke prestaties ?

“Ik wilde het maximum halen uit dit seizoen. Op twee matchen na, wegens ziekte en blessure, stond ik alle wedstrijden in de basis. Mijn doel is dus bereikt, hoewel ik toch het gevoel heb dat er meer in zat. Het duurde tot de voorlaatste match op Lierse voor ik een goal kon maken. Hoe laat die treffer er ook kwam, het was toch een hele bevrijding. Ik heb gespeeld in dienst van de ploeg. Verder onderhield ik afgelopen seizoen een goeie band met Gil Vandenbrouck. Met de komst van Ariël Jacobs was het weer opnieuw beginnen. Ik kan nochtans niet klagen over Jacobs, hij zorgde ervoor dat de taken duidelijk verdeeld werden. Zijn werkwijze herinnerde me aan de methodes van Philippe Saint-Jean bij de nationale jeugdreeksen. Die ervaringen met de nationale jeugd hebben me trouwens erg gesterkt. Toen ik destijds meespeelde, bewees het succes van de min-17-jarigen en de deelname van de min-21 aan het Europees Kampioenschap dat er wel degelijk Belgisch talent is. Ik wil dan ook graag bewijzen dat ik bij de volgende generatie beloften hoor.”

TRAINER: Ariël Jacobs

De vroegere technisch directeur van Genk verzeilde in januari 2007 op Moeskroen. Zijn verblijf op Le Canonnier was van korte duur. Na zes maanden Moeskroen wordt Jacobs hulptrainer bij Anderlecht. In feite veranderde Jacobs niet veel aan de werkwijze van Gil Vandenbrouck. Het spelsysteem en de ploegopstelling bleven nagenoeg identiek. De wijzigingen waren subtiel : een aanpassing van de uurroosters voor de trainingen en uitgebreidere theoretische besprekingen. Zijn eerste match was moeilijk, zonder een blunder van Robert Giacomi draaide de wedstrijd wellicht uit op een nederlaag tegen Beveren. Het had Moeskroen met de rode lantaarn opgezadeld. Jacobs’ principes werden geleidelijk ingevoerd en het team pakte uiteindelijk genoeg punten voor het behoud. De ploeg vond haar sereniteit terug.

Tendensen (heel goed, goed, gemiddeld, slecht, heel slecht) Toeschouwers (gemiddeld)

Aanvaardbaar tijdens de grote wedstrijden, maar in minder aantrekkelijke wedstrijden niet echt geweldig (ongeveer 4.000). Verwaarloosbaar op verplaatsing.

Entourage (gemiddeld)

Een bewogen seizoen met drie voorzitters ( Van Daele, D’Haese en vandaag Dufermont) en twee trainers ( Vandenbrouck en later Jacobs, die alweer vertrekt).

Spektakel (gemiddeld)

Variërend van goed tot matig. Creatief en steriel voetbal wisselden mekaar af. Er waren wel doelpunten bij de vleet. Met dank aan Custovic, Ba en de lamentabele verdediging.

Financiën (goed)

De financiële situatie was vorig jaar nefast, maar met de komst van Philippe Dufermont en zijn partners werd dat euvel verholpen. Geen licentieproblemen dit jaar.

Transfers (goed)

De club staat voor gastvrijheid, nieuw-komers integreren zich gewoonlijk smetteloos. Op het sportieve vlak betekent Ba een ontdekking, anderen presteerden minder constant.

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content