16/2/2011:“Sommige zwangerschappen duren lang, maar leveren schone kindjes op.” Jos Verhaegen, de vorige sterke man op het Kiel, heeft zijn aandelen verkocht, Patrick Vanoppen zwaait nu de plak.

18/2/2011:“Mismanagement, dát is de reden!” Vanoppen weet waarom Antwerpen er de laatste decennia niks van bakt in het profvoetbal.

18/2/2011: “Ik wil hier ooit kampioen spelen.”

26/2/2011:“Wie komt aan mijn zijde vechten tegen ‘Mister Fucker’?” Dat heeft Vanoppen de spelers gevraagd. ‘Mister Fucker’ noemt hij “de verpersoonlijking van iedereen die tegen Beerschot is”.

29/4/2011:“De spelers moeten niet bleiten als hun loon een weekje later betaald wordt.” Te late betalingen worden een constante bij Vanoppen.

6/5/2011: Vanoppen zegt dat Beerschot tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen niet tegen Antwerp zal spelen. Beerschot wil tegenstanders “van een ander niveau”. Het kost Beerschot meer dan 80.000 euro, want zo’n match was contractueel afgesproken.

17/6/2011: Vanoppen heeft ‘Germinal’ uit de clubnaam geschrapt en voor een nieuw logo gezorgd. Om dat in de verf te zetten trekt hij in berenpak naar toenmalig burgemeester Patrick Janssens.

21/9/2011: Vanoppen excuseert zich bij de Japanse ambassadeur omdat Beerschotfans ‘Fukushima!’ geroepen hebben naar de Japanner Eiji Kawashima, toen doelman van Lierse. Ze verwezen daarmee naar de kernramp die zijn land getroffen had. Beerschot krijgt een boete en voelt zich onheus bejegend door de voetbalbond.

5/1/2012:“Hij is sowieso al een windbuil.” Zegt Vanoppen over Ludo Van Campenhout, schepen van Sport in Antwerpen en Antwerpfan. Als Vanoppen dan al eens een punt heeft, door zich af te vragen of het hoort dat een schepen van Sport zo’n uitgesproken voorkeur heeft voor een club, gaat de inhoud van zijn woorden verloren door de verpakking.

21/1/2012: Beerschot wuift Gary Kagelmacher uit. De club, die door financiële problemen tijdens de winter geen spelers mag halen, moet zijn sterkhouder verkopen om het kopje boven water te komen. Vanoppen entertaint de fans door voor doelman te spelen bij een strafschop van Kagelmacher.

13/3/2012: Vanoppen, zo lekt uit, onderhandelt met trainer Adrie Koster. Jacky Mathijssen, op dat moment hoofdtrainer, weet van niets en vertrekt. Hij had nochtans, zoals afgesproken, voor een sportief rustig seizoen gezorgd.

13/3/2012: Vanoppen verdraagt niet goed dat media uitvlooien wat hij uitspookt en dat ze zijn club kritisch benaderen. Hij introduceert een systeem van gele en rode kaarten, die hij symbolisch zal uitdelen om media te waarschuwen of te bannen. De Gazet van Antwerpen en dit blad krijgen een rode kaart.

18/4/2012: Beerschot wil beroep aantekenen tegen de licentie van Antwerp. Het is een actie tegen de bond, waar Beerschot dus geen fan van is, en tegen Verhaegen en co, die het roer bij de rivaal hebben overgenomen. Na bedreigingen keert Vanoppen zijn kar.

23/10/2012: Vanoppen ontslaat speler Elimane Coulibaly als kapitein Hernán Losada zegt dat hij van hem slaag gekregen heeft. Beetje bij beetje ontspoort de spelersgroep; door hun gedrag kelderen talentvolle jongens hun marktwaarde.

30/11/2012: “Desnoods gaat hier nog honderd man buiten!” Zegt Vanoppen over het personeelsverloop dat hij in de hand werkt. Hij doet zijn uitspraak terwijl hij toelicht waarom de club na een 4 op 27 dan toch niet doorgaat met Koster, hoewel Vanoppen een week eerder had laten verstaan dat hij zijn trainer niet zou buitengooien.

9/12/2012: “Wij gaan niet failliet, onmogelijk.” Zegt Vanoppen tegen een fan die samen met honderden anderen woest is na een 1-7-nederlaag. Vanoppen wordt voor het eerst publiekelijk op de korrel genomen door de eigen aanhang.

26/1/2013: “Een knieval? Laat ze maar zeggen.” Antwoordt Vanoppen als hij Mathijssen terughaalt. Het degradatiespook is dichtbij.

12/2/2013: “We worden de gezondste club van het land.” De manier waarop Vanoppen zijn situatie voorstelt, heeft weinig te maken met de realiteit.

11/3/2013: Twee dagen nadat Beerschot in play-off 3 is beland, vraagt Vanoppen namens Beerschot aan de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers.

30/4/2013: Tien dagen nadat Beerschot in play-off 3 aan het kortste eind heeft getrokken, vindt Vanoppen geen financiële oplossingen meer, krijgt Beerschot definitief geen licentie en mag de club dus ook niet meer in de tweede klasse aantreden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content