analyse: DE ANONIEME ZEBRA

Hoe zou je het seizoen van Charleroi omschrijven ?

“Het spijt me, maar je weet wat er gebeurd is met Sport/Voetbalmagazine, ik kan je geen interview toestaan.”

Het gaat hier niet om een interview, maar gewoon over het beantwoorden van twee vragen …

“Dat is hetzelfde. Normaal gezien mag ik zelfs niet met jou praten. Ik kan niet. Ik wil liever geen problemen met mijn club.”

Maar jouw club kan toch niet voorkomen dat je met ons praat ?

“We hebben een brief gekregen waarin ons gevraagd wordt niet meer te antwoorden op vragen van Sport/Voetbalmagazine. Wij, de spelers, kunnen jullie moeilijk terechtwijzen. Ik weet niet echt wat er gebeurd is, maar ik moet me neerleggen bij de beslissing van het bestuur, anders riskeer ik een financiële sanctie.”

Als je met ons praat, moet je een boete betalen ?

“Ja.”

Hoeveel ?

“Dat moet je aan het bestuur vragen.”

Maar het zijn zij die de boycot opleggen. Ze zeggen ons niets.

“Dus, dan is het niet aan mij om het jullie te zeggen.”

Hebben jullie het onderwerp ter sprake gebracht onder de spelers ?

“Neen.”

Het is in elk geval een duidelijk teken van nervositeit. Was jullie seizoen dan zo slecht ?

“Nee. Nee. Integendeel. Voor mij is het seizoen zelfs redelijk geslaagd. Maar goed, ik stop, want ik voel aan dat je probeert me te doen praten (lacht).”

TYPE-ELFTAL 4-5-1 DOEL

Laquait deed het in de stijl die we van hem gewoon zijn : sober en efficiënt. Hoewel hij minder beslissend was dan vorig seizoen, maakte hij zelden fouten. Een teken van zekerheid. Zijn tweede plaats in het referendum Keeper van het Jaar getuigt daarvan.

VERDEDIGING

Er is meer zekerheid. Het afscheid van Siquet was een aderlating, maar het ontluiken van Ciman compenseerde dat. De komst van Dante vulde de leemte op de linksachterpositie op.

MIDDENVELD

Veel minder doeltreffend dan vorig seizoen omdat de vleugels aanvallender dachten. Chabaud, regelaar van de ploeg, viel langdurig uit. Serebrennikov begon goed, maar verdween daarna naar de achtergrond. Kraouche wisselde goede en minder goede prestaties af.

AANVAL

Terwijl we het gewoon waren om één speler in de spits te zien, boden de doorbraak van Sterchele, de terugkomst van Akgül na een blessure en de flitsen van Orlando en Akpala trainer Mathijssen heel wat offensieve mogelijkheden.

STATISTIEKEN 10e speeldag

Na een redelijk seizoenbegin verliest Charleroi op Lokeren (4-2). Het begin van een mindere reeks.

18e speeldag

Charleroi wint van Germinal Beerschot en vermijdt zo dat het zich in de degradatiestrijd moet mengen.

31e speeldag

Na de uitschakeling in de halve finale van de beker van België speelt Charleroi gelijk bij AA Gent. Naar het voorbeeld van dit resultaat tekenen de Zebra’s voor een goed seizoeneinde.

TRAINER: JACKY MATHIJSSEN

Ook tijdens zijn tweede seizoen trok Jacky Mathijssen zich goed uit de slag. Natuurlijk is het verrassingseffect verdwenen, maar de Limburgse mentor is er perfect in geslaagd om zijn ploeg een organisatie op te leggen en die te behouden. Alle ploegen zeggen dat het moeilijk is een antwoord te vinden op de 4-5-1 van Sporting Charleroi. Verder blijft hij in staat om zijn troepen te motiveren. Het volstaat te kijken hoe hij de ploeg runde na de bekeruitschakeling. Zijn wissels en tactische wijzigingen (hij probeerde een 4-4-2) vermeden een grijs seizoeneinde. Hij verwacht dat zijn ontwikkeling momenteel een nieuwe fase doormaakt.

TOP: FRANçOIS STERCHELE

Zijn terugronde was warrig, maar zelfs de terugkeer van Izzet Akgül kon hem niet uit de ploeg krijgen. Voor een eerste seizoen in de hoogste klasse is dat een succes. Hij is enorm gegroeid en is een harde werker. Dat is niet slecht voor een nieuwkomer. Zoiets vraagt om bevestiging.

FLOP: TONI BROGNO

Dit is dezelfde keuze als in januari. Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden (een virus remde hem af), maar dat verklaart niet dat hij slechts sporadisch speelde en dat zijn doelpuntensaldo zeer mager was (één goal). Hij kwam pas als vierde aanvaller in aanmerking. Een joker.

TENDENZEN TOESCHOUWERS (GOED)

De goede prestaties van vorig seizoen zorgden voor een nieuw record : 7300 abonnees (5800 aan het loket + 1500 personen die genieten van een speciale actie van de regio Charleroi). Het totale aantal abonnementen is met 2000 gestegen.

ENTOURAGE (SLECHT)

De uitlatingen van Mogi Bayat tegenover de pers en de voorzitters van andere clubs isoleren Sporting Charleroi. Jammer voor een club die baat zou hebben bij een dosis sympathie.

SPEKTAKEL (GOED)

Men heeft een etiket van defensieve ploeg op het team van Jacky Mathijssen gekleefd. Hoe dan ook hebben de Zebra’s thuis de beste zeven ploegen van het kampioenschap in moeilijkheden gebracht.

FINANCIëN (GOED)

Het budget steeg van 4 naar 5 miljoen euro. En voor de eerste keer sinds lang zou er een kleine winst zijn. Vanaf 1 januari 2007 moet de club een zware banklening beginnen af te betalen.

TRANSFERS(GOED)

Sterchele, Akpala en Dante zijn geslaagd. Varga herstelde zich goed, evenals Camus.

STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content