TYPE-ELFTAL : 4-5-1 Doel

Sierens kwam eind september, na een liesoperatie en vijf maanden rust, weer in doel en had het geluk dat tegen Lierse voor het eerst de nul werd gehouden. Zet zijn winnaarsmentaliteit graag over, is sterk op zijn lijn en bij hoge ballen. Doublure Biebauw had de pech hem te vervangen op Bergen, waar hij in een schiettent stond.

Verdediging

Monteyne (rechts) speelde zich door zijn onverzettelijkheid in de duels in de kijker van RC Genk. Ook El Araichi (links) blinkt uit door zijn nooit aflatende inzet. Smits kwam centraal spelen, door het onzekere optreden van Lahousse. Zorgde in de heenronde voor een goeie organisatie en stuurde Vaesen goed.

Middenveld

Vanderbiest blijft de eerste aanjager, die te weinig kon profiteren van de steun van Vanderhaeghe, die al snel geblesseerd uitviel. De Vleeschauwer was vaak beslissend met goals en assists, Oyen zorgde voor diepgang vanop links. Peeters en Barbé lagen in de balans als offensieve gangmaker.

Aanval

Dufoor bulkt van het talent, maar neemt vaak een loopje met de regels. Kpaka heeft moeite om de draad op te pikken, Allagui moet nog rijpen op het hoogste niveau en Oris valt wat te licht uit. Eloi blijft een onvoorspelbare factor, die op het einde van het seizoen met enkele klasseflitsen uitpakte.

TOPKoen De Vleeschauwer

Twijfelde lang of hij nog een seizoen langer zou doorgaan of terugkeren naar Moeskroen, maar de komst van zijn boezemvrienden Vanderhaeghe en Tanghe deed hem van gedachten veranderen. Blijft een kilometervreter, die uitblinkt door zijn goed overzicht, begeleidde perfect Monteyne en werd topschutter.

flOPSebastien Dufoor

Liet de ploeg in de steek, met zijn onvolwassen gedrag en liederlijke levensstijl. Ontspoorde volledig nadat hij uit de ploeg viel, stak zelfs zijn middenvinger eens op naar de eigen fans en was te veel bezig met een lucratieve transfer. Kon zich dit seizoen maar een paar keer mentaal opladen om uit te blinken.

StatistiEKEN Speeldagen

2 de speeldag SV Roeselare klopt de buren van Club Brugge met 3-2. Daan Vaesen ontpopt zich met twee treffers vrij onverwacht tot matchwinnaar.

6de speeldag Spektakel op Schiervelde. SV Roeselare sleept na een 1-3-achterstand een verrassend 3-3-gelijkspel uit de brand tegen RC Genk. De vechtersmentaliteit van de ploeg wordt beloond.

32ste speeldag Na de 6-2 op FC Brussels en de 0-5 thuis tegen Anderlecht volgt een nieuwe blamage op Bergen, met 6-1-verlies.

ACHTERAF : Frederik Vanderbiest

De doelstelling, het behoud, lukte vrij snel. Maar uitpakken met de slechtste verdediging van de eerste klasse, dat zorgde voor een serieuze smet op het blazoen ?

Frederik Vanderbiest : “Alles liep perfect, tot begin maart. De laatste wedstrijden waren er misschien te veel aan. De verklaring is simpel : wij drijven al twee seizoenen op karakter en mentaliteit. Op een bepaald moment stopt dat. Dan moeten we durven erkennen dat we met een kwaliteitsprobleem zitten. Je kan dat lang verdoezelen, zolang het nodig is. Maar eenmaal we zeker waren van een verlengd verblijf, kwam dat gebrek sneller dan verwacht bovendrijven. We kunnen geen wedstrijd spelen of winnen op ervaring. Gelukkig konden we ook nog wat teren op onze thuisreputatie, want op verplaatsing bakten we er weer weinig van.”

Wat is dan de conclusie voor volgend seizoen ?

“Dat we dringend nood hebben aan minstens twee nieuwkomers per linie. Een grotere concurrentie kan iedereen beter maken en scherper houden. En vooral als Roeselare de ambitie koestert om een deftige middenmoter te worden, moet er een onherroepelijke reactie volgen.”

Het heeft niks te maken met de manier van voetballen onder Dirk Geeraerd, die hoger speelt en kiest voor een vlotte balcirculatie ?

“Nee, want die aanpak lukte wel voor de winterstop. Natuurlijk brengt die opvatting meer risico’s mee, maar daaraan kan het zeker niet liggen. Mijn verstand kan er niet bij dat Wagneau Eloi, die meer dan zes maanden niet behoorlijk trainde, twee keer scoort op Beveren. Dan hang ik als concurrent-spits mijn schoenen aan de haak, want ik zou die frustratie niet kunnen intomen .”

TRAINER :Dirk Geeraerd

Moest zich duidelijk aanpassen aan de geplogenheden van de eerste klasse. Startte vol enthousiasme, maar nam (verbaal) gas terug na de Europese uitschuiver tegen Ethnikos Achnas. Had de verdienste zijn spelers nooit publiekelijk aan te vallen bij het dramatische seizoenseinde en lag goed bij de selectie. Zorgde telkens voor goede en gevarieerde trainingen, waarbij spelen op balbezit en het zoeken van de vrije man steeds voorop stonden. Beschikt over een stille spelersgroep en wilde misschien hun vriend zijn, zoals hij met succes deed in de lagere afdelingen. Had misschien iets strenger mogen optreden en niet alles met de mantel der liefde willen bedekken. Want voetbalprofs zijn net als kleine kinderen, die je streng maar rechtvaardig moet behandelen. Uitzonderingen of buitenbeentjes mag je niet toestaan.

Tendensen

Toeschouwers (heel goed)

Een spectaculaire vooruitgang. Er werden 3798 abonnementen (tegenover 2400 een jaar eerder) verkocht en 670 seats. Gemiddeld vonden 5700 fans de weg naar Schiervelde, een stijging van 200 procent. Volgend seizoen komen er skyboxen en een Club 120. Hoewel ze pas in januari in gebruik kunnen worden genomen, werden al 70 plaatsen verkocht.

Entourage (goed)

Alles blijft bij het oude. Dirk Geeraerd blijft hoofdtrainer, Dirk Azou de trouwe assistent. Patrick Van Veirdeghem verlaat de min zestien jaar en trekt naar Club Brugge.

Spektakel (gemiddeld)

De thuisreputatie bleef behouden, maar niet zo spectaculair als bij het debuutseizoen. Club Brugge en RC Genk leden puntenverlies op Schiervelde, maar AA Gent, Standard en kampioen Anderlecht wonnen.

Financiën (heel goed)

Het budget van 4,5 miljoen euro wordt straks verhoogd naar 4,75 miljoen euro, door exclusieve ruimte naar vips en sponsors toe.

Transfers (gemiddeld)

Oyen, Vanderhaeghe en Peeters bewezen hun waarde. Allagui en Velghe moeten rijpen. Kpaka en Oris vielen net als Raeymaeckers tegen. Devinck, Vonck, Dequevy en Lacroix geraakten niet verder dan de invallers.

door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content